Jak zarejestrować auto bez tablic z Włoch?

16 Sie 2012, 19:30

Witam, mam taki maly problem, jezeli ktos moze mi pomoc bede wdzieczny gdyz 1 raz kupuje auto od obcokrajowca, ze tak powiem.

Moj kuzyn jest wlochem, jest obecnie w polsce i "kupuje od niego auto", problem w tym ze we wloszech nie wyrejestrowal tego auta ale z drugiej strony gdy np ktos komus zlozy oferte kupna a ten bedzie akurat w innym kraju jak ma niby wyrejestrowac auto?

oto moje pytania:
1)auto na wloskich blachach jest w polsce, mam umowe itp, czy da sie zarejestrowac auto bez tablic rejestracyjnych ?? (kuzyn wziolby je spowrotem do wloch i wyrej.auto) ew. jak zarejestrowac auto niewyrejestrowane we wloszech (czy np jest sposob zeby rejestrujac je w pl nasz urzad wyslal informacje do wloch ze auto jest sprzedane)??
p.s przeciez mogli np ukrasc komus tablice tymaczose itp

2)umowe kupna sprzedazy mam polsko-wloska wiec w jakim celu mam udac sie do tlumacza, zeby przetlumaczyl ten dokument?? jakie dokumenty nalezy wogole przetlumaczyc i czy mam zabrac jego oryginalny dowod rejestracyjny??

3)gdzie najpierw sie udac do izby celnej czy moze na przeglad czy do tlumacza i dopiero z umowa dalej??

Z gory dzieki za odp i pomoc
bananqq
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001