Jak zarejestrować auto na Ojca-osobno w Urzędzie

20 Sie 2011, 16:52

Witam, mam nastepujace pytania:

Mam auto zarejestrowane na siebie Focus 1999 rok i 60% znizek OC

1.Chcialbym aby moj Ojciec mial moje auto zarejestrowane na siebie i posiadal wszystkie moje znizki OC (60%)

Wydaje mi sie aby dokonac takiej operacj trzeba najpierw podarowac mu jakas czesc np. 20% a potem po jakims czasie pozostala czesc.Tak aby Ojciec byl przez jakis czas wspolwlascicielem a potem calkowitym wlascicielem.

Ile musze mu podarowac procent auta- ma to jakies znaczenie?
Po jakim czasie bede mogl podarowac mu reszte auta?

2. Gdzies znalazlem aby dokonac operacji wpisania kogos do dowodu rejestracyjnego - moj adres zamieszkania jest inny- musze stawic sie razem z ta osoba. Problem polega na tym ze Ojciec przebywa po za grancioa Polski i przyjedzie wtedy kiedy ja juz wyjade do pracy za granice. Wiec nie spotkamy sie w tym samym czasie, a zalezy mi aby to bylo zrobione jeszcze w tym roku.

Czy moge przygotowac jakies dokumenty, podpisac je , zas kiedy Ojciec przyjedzie wezmie je i dokona reszty czynnosci, odbierze dowod rejestracyjny i wtedy sprawa zostanie zalatwiona czy jest konieczne abysmy bylli w tym sameym czasie w urzedzie?

Pozdrawiam
postri
Obserwowany

Auto: Ford Focus

20 Sie 2011, 21:57

postri napisał(a):Ile musze mu podarowac procent auta- ma to jakies znaczenie?

Nie ma żadnego znaczenia.

postri napisał(a):Po jakim czasie bede mogl podarowac mu reszte auta?

W większości ubezpieczycieli jest 10% za rok bezszkodowej jazdy. Twój ojciec nie ma żadnego samochodu na siebie?
postri napisał(a):Czy moge przygotowac jakies dokumenty, podpisac je , zas kiedy Ojciec przyjedzie wezmie je i dokona reszty czynnosci, odbierze dowod rejestracyjny i wtedy sprawa zostanie zalatwiona czy jest konieczne abysmy bylli w tym sameym czasie w urzedzie?

Zapytaj w urzędzie o druk pełnomocnictwa. Nie trzeba żadnego pełnomocnictwa notarialnego, wystarczy zwykły druk, podpisany przez obydwie osoby. Od takiego pełnomocnictwa jest opłata ok. 18 zł, ale nie dotyczy najbliższej rodziny.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Sie 2011, 22:19

Dzieki za szybka i fajna odpowiedz.

No wlasnie- moj Ojciec ostatni raz mial auto na siebie ubezpieczone w 1995 roku - mial owczesnie troche znizek.
Potem uzywal juz tylko auta zarejestrowane na innych, ale sam nie wie gdzie byl ubezpieczony i ile w sumie mial znizek ( wkurza mnie to, ze on nie wie :evil: )

1.Gdzie moge dowiedziec sie jak wyglada u niego sprawa z jego znizkami?

2.Czy ten druk pelnomocnictwa jest juz gdzies do obejrzenia np.jako pdf? Bedac w Polsce bede mial malo czasu i chce byc przygotowany tak, zeby ryzyko poslizgu bylo jak najmniejsze.

3.Aha, kolejny problem - Ojciec nie ma stalego meldunku w Polsce- jest po prostu wymeldowany.
Czy to moze stanowic jakis problem?

Zameldowanie ma chyba w Irlandii.

Pozdrawiam
postri
Obserwowany

Auto: Ford Focus

21 Sie 2011, 11:00

postri napisał(a):1.Gdzie moge dowiedziec sie jak wyglada u niego sprawa z jego znizkami?

U ubezpieczyciela. U jakiego? To już Twój ojciec powinien wiedzieć, czy było to PZU, Warta, itd. Czy ubezpieczyciele przechowują takie informacje przez 16 lat? Nie wiem.

postri napisał(a):2.Czy ten druk pelnomocnictwa jest juz gdzies do obejrzenia np.jako pdf? Bedac w Polsce bede mial malo czasu i chce byc przygotowany tak, zeby ryzyko poslizgu bylo jak najmniejsze.

Druk: http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bi ... _id=129820
Strona UM Poznań (warto się zapoznać): http://bip.um.poznan.pl/bip/public/bip/ ... sp_id=1742

postri napisał(a):3.Aha, kolejny problem - Ojciec nie ma stalego meldunku w Polsce- jest po prostu wymeldowany.
Czy to moze stanowic jakis problem?

Tu nie pomogę.
Rejestruje się pojazd w gminie zamieszkania. Czyli na razie problemu być nie powinno, bo to Ty jesteś głównym właścicielem. Pytanie co w momencie gdy samochód ma być własnością tylko Twojego ojca. Musi być zarejestrowany za granicą i czy cała zabawa ze zniżkami ma sens, bo czy zagraniczny ubezpieczyciel honoruje polskie zniżki? Tego nie wiem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Oldtimer Show 2019 / zdjęcia z targów
    W drugi weekend majowy mieliśmy możliwość odwiedzić szóstą już edycję Warsaw Oldtimer Show VI 2019 która odbyła się w pawilonach wystawienniczych Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie pod Warszawą. To największe targi ...