Jak zarejestrować auto Paradoks prawny???

04 Sty 2023, 21:24

Mam wyrok o nabyciu spadku po ojcu. W dowodzie jest Pani Y. Ojciec nie przerejstrowal auta. Pani Y zmarła, przed ojcem, a ojciec w PZu widnieje jako właściciel nie mylić z ubezpieczającym. PZU chce składkę na podstawie że w systemie widnieje iż jestem spadkobiercą. Jednak nie są w stanie wytłumaczyć na jakiej podstawie ojciec się stał właścicielem niby na podstawie jakiegoś oświadczenia w Pzu. Problem tkwi że chcę zarejestrować auto skoro wszystkie oddziały PZU twierdzą w 100% że ojciec jest właścicielem. Jak zarejestrować takie auto na siebie brakuje jednej umowy. Dziwna sytuacja jak ją rozwiązać proszę o rady.
Ostatnio edytowany przez wooldemar3 04 Sty 2023, 21:36, edytowano w sumie 2 razy
wooldemar3
Nowicjusz

04 Sty 2023, 21:30

Jak brakuje umowy to go nie przerejestrujesz,
PZU nie ma prawa nałożyć na Ciebie ubezpieczenia, nawet jakbyś miał na sobie to auto.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Sty 2023, 21:38

Proszę przeczytać dokładnie mam umowę bo postanowienie Sądowe to jak umowa wiadomo chodzi o to że system pokazuje że jest właścicielem i tu trzeba szukać problemu
Proszę o pomoc kogoś z wiedzą bo nie jest to proste pytanie znam się trochę ale tego nie umiem ugryźć.
wooldemar3
Nowicjusz

05 Sty 2023, 08:53

Na samym końcu jest napisane że brakuje jednej umowy ! Czyli tej między Twoim ojcem a poprzednim właścicielem. Nie rób że mnie głupka.
Nie było tu nic nie zrozumiałego.
Ja Ci napisałem konkrety.
Nie masz umowy między Panią Y a Twoim ojcem to nie przerejestrujesz auta a Jak tego nie zrobisz to i nie ma sensu go ubezpieczać, jedyne co możesz zrobić to odsprzedać dalej z przeznaczeniem na części.
Jeżeli masz ciągłość umowy to ja tu nie widzę komplikacji.
Z umową między Panią Y i Twoim ojcem i postanowieniem sądu udajesz się do wydziału komunikacji złożyć wniosek.
Jeżeli auto jest ubezpieczone idziesz do ubezpieczyciela dokonać zmian właściciela, rekalkulacji lub rezygnacji.
Jeżeli ubezpieczenia nie ma to masz problem bo powinieneś to zrobic pierwszego dnia po postanowieniu sądu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Sty 2023, 10:53

Wdarło się troszkę niejasności...
wooldemar3 napisał(a):W dowodzie jest Pani Y. Ojciec nie przerejstrowal auta. Pani Y zmarła, przed ojcem, a ojciec w PZu widnieje jako właściciel nie mylić z ubezpieczającym.

wooldemar3 napisał(a):Jednak nie są w stanie wytłumaczyć na jakiej podstawie ojciec się stał właścicielem

No jak to na jakiej podstawie? Na podstawie umowy KS. Skoro auto kupił, to musiał mieć umowę KS...
A jak umowa zaginęła, to teraz są dwa wyjścia - jedno, to jak pani Y zgłosiła do swojego WK sprzedaż pojazdu, to musiała dołączyć umowę KS. I w WK można zapytać czy taka umowa jest. Jak było to dość dawno, to umowa może być w WK do którego należała pani Y - nie koniecznie musi być w systemie. Ale zapytać nie zaszkodzi. Druga opcja, to odszukać spadkobierców pani Y i poprosić o poszukanie umowy KS, a jak nie będą mieli, to poprosić o spisanie nowej umowy. Innego wyjścia nie ma. Chyba, że podczas ubezpieczania została skserowana umowa KS, to jest szansa ją odszukać w PZU. Ale czy będzie im się chciało?
Kao napisał(a): jedyne co możesz zrobić to odsprzedać dalej z przeznaczeniem na części.

A jak odsprzedać pojazd, którego nie jest się właścicielem :?:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sty 2023, 11:20

MotoAlbercik napisał(a):to jak pani Y zgłosiła do swojego WK sprzedaż pojazdu, to musiała dołączyć umowę KS. I w WK można zapytać czy taka umowa jest. Jak było to dość dawno, to umowa może być w WK do którego należała pani Y
Jeżeli cos mają to ew kopię a kopią to sobie można co najwyżej podejrzeć.
MotoAlbercik napisał(a):a jak nie będą mieli, to poprosić o spisanie nowej umowy
nakłaniasz do popełnienia czynu karnego :?:
Oj kolega na forum takie rzeczy :!:
270) § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

MotoAlbercik napisał(a):jak odsprzedać pojazd, którego nie jest się właścicielem

A dlaczego twierdzisz że nie jest? Jest postanowieniem sądu o przekazanie mienia ruchomego.
Twierdzisz że nie można sprzedać auta bez ciągłości umów? Bez karty pojazdu?
Mylisz się
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander PHEV w europejskiej specyfikacji
    Zaledwie sześć miesięcy po europejskim debiucie rynkowym nowego Outlandera w wersji z silnikiem benzynowym i wysokoprężnym, firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zaprezentuje podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego ...

05 Sty 2023, 14:18

Kao napisał(a):nakłaniasz do popełnienia czynu karnego :?:
Oj kolega na forum takie rzeczy :!:

Absolutnie, nie popadajmy w paranoję...Wszystko legalnie. Bo tak - na chwilę obecną autor tematu ma tylko DR z danymi pani Y. Nie ma żadnej umowy ani nic, co świadczyłoby, że pojazd jest jego ojca, czy też jego w drodze dziedziczenia. Jedynie tylko w ubezpieczalni nie wiadomo skąd jest wpisany jego ojciec. Najpierw proponowałem, żeby poszukać w WK umowy, a jak nie będzie Wtedy znaczy, że pani Y nie zgłosiła sprzedaży ), to spisać umowę ze spadkobiercą pani Y. Myślisz Kao że będzie ok? ( oczywiście bez żadnych złośliwości, tylko pytam )
Kao napisał(a):A dlaczego twierdzisz że nie jest? Jest postanowieniem sądu o przekazanie mienia ruchomego.
Twierdzisz że nie można sprzedać auta bez ciągłości umów? Bez karty pojazdu?
Mylisz się

Być może. Aleja możesz, to wyjaśnij zatem o co chodzi, bo nie rozumiem?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Sty 2023, 14:44

MotoAlbercik napisał(a):nie popadajmy w paranoję...Wszystko legalnie.
:shock:
ale jak chcesz to zrobic "legalnie" ,pani Y nie żyje.
Słuchamy uważnie bo temat bardzo ciekawy.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Sty 2023, 16:46

MotoAlbercik napisał(a):A jak odsprzedać pojazd, którego nie jest się właścicielem :?:

Proste sprzedać na Ukrainę :lol:

Myślę że tam nie będzie problemu żeby go zarejestrować
toyman40
Stały forumowicz

06 Sty 2023, 15:13

Kao napisał(a):ale jak chcesz to zrobic "legalnie" ,pani Y nie żyje.

Napisałem wyżej. Kao - najpierw czytaj, a potem się dopytuj :!:
Ale specjalnie dla ciebie, bo cię lubię :) napiszę raz jeszcze - pani Y nie żyje, nie ma nigdzie umowy ( jeżeli okaże się w WK że pani Y nie zgłosiła sprzedaży pojazdu ) KS pojazdu między panią Y a ojcem, więc tak naprawdę teraz legalnie można spisać umowę KS ze spadkobiercami pani Y. Jeżeli się znajdą oczywiście.
No i Kao, nie odpowiedziałeś na moje pytanie...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2023, 19:10

Ale Albercik..... siły mi brakuje.... przecież auto nie było spadkiem po pani Y, zostało sprzedane przez nią (tak mniem) więc jakim prawem jej spadkoberca może zarządzać majątkiem który został przekazany/ sprzedany wcześniej?
Zobacz też z drugiej strony czyli PZU, PZU ma w systemie zmianę właściciela, mogli zrobić to tylko na jednej podstawie, umowa kupna sprzedaży/faktury/postanowienia sądu.

Na pytanie nie odpowiedziałem bo jest dla mnie niejasne
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Sty 2023, 17:17

Kao napisał(a):Ale Albercik..... siły mi brakuje....

Oj tam, wiesz, ze przy mnie musisz być twardy :D
Kao napisał(a):więc jakim prawem jej spadkoberca może zarządzać majątkiem który został przekazany/ sprzedany wcześniej?

Ok, a jest na to jakiś dowód? Że pani Y sprzedała pojazd ojcu autora tematu?
Kao napisał(a):Zobacz też z drugiej strony czyli PZU, PZU ma w systemie zmianę właściciela, mogli zrobić to tylko na jednej podstawie, umowa kupna sprzedaży/faktury/postanowienia sądu.

No właśnie. I tutaj jest jedyny ratunek. Pytanie, czy PZU ma umowę KS i czy ja udostępni...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Sty 2023, 18:53

MotoAlbercik napisał(a): Kao napisał(a):
więc jakim prawem jej spadkoberca może zarządzać majątkiem który został przekazany/ sprzedany wcześniej?

Ok, a jest na to jakiś dowód? Że pani Y sprzedała pojazd ojcu autora tematu?
Ty dalej swoje . W dowodzie rejestracyjnym widnieje pani Y i nie ma oryginalnego papieru sprzedaży na rzecz tatusia . Uzyskane kopie umowy ( jakimiś tam drogami , oryginału nie będzie ) dla potrzeb WK musiały by być potwierdzone przez notariusza . Cobyś nie wymyślił to na nic się nie zda . Temat trzeba zakończyć bo jego autor zamilczał . A zdałoby się aby się odezwał . Odezwałby się dla potomności jak rzecz ma się .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sty 2023, 22:42

Nie do końca się rozumiemy naprawdę znam się mam flotę aut ubezpieczam je itp chodzi o sytuację prawną zgadza się między osoba pierwsza a ojcem nie mam umowy dlatego bo tak ułożyło się życie i nic nie wiem czy była czy nie ale PZU wciąż mi mówi że ojciec jest właścicielem w ich systemie i zmierzam do tego skoro im jest w 100 procentach w ocenie PZU to czy z tamtad mogę uzyskać takie poświadczenie( wiem że tak bo zajmuje się tym całą Dyrektor) problem tkwi na jakiej podstawie prawnej mają to oni w systemie jakieś oświadczenie przeanalizowałem już różne aspekty prawne a znam się na prawie tylko nie umiem tego zrozumieć czy można przyjąć oświadczenie ustne tak twierdzi Dyrekcja, a z lotu prawa wiadomo umowa darowizny, postępowania czy kupna jest podstawą. I tylko to daje możliwość każdemu oddziałowi przesłania do centrali dokumentu żeby wpisać jako właściciel. Dlatego pytam czy ktoś coś na taki temat wie. Postępowania spadkowe przepisy cywilne czy przepisy ubezpieczeń znam bardzo dobrze pytam w tej kwestii. Dziękuję za pomoc i podzielenie się wiedzą ale chodzi o wiedzę a nie historie które albo są oczywiste albo brakuje słów żeby komentować.
.
wooldemar3
Nowicjusz

07 Sty 2023, 22:51

Jest tylko dowód że wszystkie oddziały PZU twierdzą że jest właścicielem wyklocalem się że może ubezpieczającym oni twierdzą że nie dowiedziałem się swoimi kanałami że przy zawieraniu OC niezbędna jest umowa kupna itp żeby być właścicielem co potem przesyłają do Warszawy skanem. Każdy oddział PZU a trochę ludzi odwiedziłem twierdzi że bez takiej umowy Warszawa nie przepuści aby był właścicielem. Pani Dyrektor z Warszawy odpisała że jest właścicielem ale na podstawie oświadczenia ustnego potwierdzonego pod rygorem karalnosci i czekam na ten ich papier. I tego nie mogę zrozumieć czy taki burdel mają w PZU że można stać się właścicielem na podstawie oświadczenia i to w 1999 roku
wooldemar3
Nowicjusz