Jak zarobić? hm.

10 Sty 2009, 23:29

Macie może jakiś pomysł jak może legalnie (i tylko legalnie) student pierwszego roku studiujący w trybie dziennym...hm
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Sty 2009, 23:50

Strony WWW na zlecenie bądź inne rzeczy IT na zlecenie.
Poza tym jakiś MCdonald w weekendy?
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

11 Sty 2009, 10:04

MC odpada, bo nie ma jak na razie, będzie dopiero za kilka miesięcy ;p Co do www, interesuje mnie tylko legalna i oficjalna praca.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

11 Sty 2009, 15:50

A WWW nie jest legalne? :P w takim razie robię na czarno :). Jeśli umiesz coś robić w IT to normalnie szukasz ogłoszenia pod siebie i robisz.. Praca na stałe w WWW to np. uaktualnianie tej strony tym co Ci da pracodawca, jednego miesiąca może Ci nic nie dać i masz kase za free. Jednego miesiąca Ci da dużo i musisz nadrobić..

Inne prace ciężko pogodzić ze studiami. Na prawdę ciężko. Niektórzy próbują po lekcjach coś kombinować np. na pół etatu wieczornego ale zobacz po pierwsze musisz mieć idealnie plan np. 8-15 max.. potem zjeść i walić na 16-23 do pracy - cieżko. Weekendowo nie ma źle ale odlatuje Ci cały czas wolny a uwierz że studia i praca = brak czasu całkowicie i człowiek ocipieje prędzej czy później.

Możesz szukać jeszcze rozładowywania towaru, pracy przy sprzedaży (chodzi mi o takie Obi, Nomi itp..).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

11 Sty 2009, 19:49

Hotele, zajazdy, pensjonaty. Młody chłopak jest tam od wszystkiego i od niczego. Trzeba posprzątać pokój, to sprzątasz, nie działa elektryka, to jak Ci się uda to naprawiaj, do tego dochodzi recepcja, praca jako kelner, zmywanie garów, itd.
Grafik jest często luźny - planujesz jak przychodzisz do pracy na tydzień wcześniej. Nie masz ściśle określonych godzin (dzisiaj 4, jutro 12).
Tu może pojawić się problem legalności, choć myślę, że umowę na czas określony powinieneś dostać.

Do tego praca w magazynach, przy rozładunkach. W Warszawie, a nawet dokładnie, bodajże w Piastowie jest firma która zatrudnia studentów do pakowania gier, muzyki, filmów. Praca 24 h/dobę. Jedna zmiana 8 godzin, możesz pracować i po nocach (często studenci dzienni, mają 1 a nawet 2 dni wolne w tygodniu, więc mogą odsypiać). Studia to nie szkoła i Ty studiujesz, a nie uczysz się, więc opuszczanie co jakiś czas wykładów jest w pełni wykonalne.

Powiedz sobie szczerze, czy jeżeli odliczysz wykłady (które w większości są nieobowiązkowe), to tych godzin masz na uczelni dużo?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sty 2009, 23:18

Nie jest dużo godzin, a strony WWW ok, ale ja dojeżdżam praktycznie codziennie (czasem zostaje na noc, bo mam wynajęte mieszkanie). Studiuje 60km od domu, więc nim wrócę itd. Co do stron WWW, masz jakiś konkretny pomysł?
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz