Jak zmienić olej i filtr w Renault Thalii? ; 2001 r.

18 Maj 2009, 10:21

Witam,

Prosze o jakies informacje o wymianie oleju i filtru w Thali, moze ktos juz to robił w tym aucie ;)

Pozdr.
krzys7
Początkujący

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 06 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Carens
Silnik: 2.0 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

18 Maj 2009, 11:23

potrzebne:
-olej (sprawdź jaka ilość),
-filtr,
-klucz płaski (pewnie 17)
-przyda się opaska do odkręcenia filtra i szmata,

zlokalizuj śrubę do spuszczania oleju w misce olejowej najniżej umieszczona, pewnie na klucz 17, i filtr oleju,
rozgrzej slinik aby olej był ciepły - lepiej spłynie,
odkręć tę śrubę i spuść cały olej,
odkręć filtr oleju,
w nowym filtrze posmaruj uszczelkę olejem i wkręć go dość mocno ręką - nie kluczem bo zniszczysz uszczelkę,
wkręć śrubę od spuszczania oleju - WAŻNE,
wlej odmierzoną ilość oleju do silnika,
odpal silnik i ciesz się jazdą!:)
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

18 Maj 2009, 17:01

No i najlepiej spuszczać jak samochód stoi poziomo a nie pod kątem, słyszałem jeszcze że niektórzy odpalają auto na kilkanaście sekund żeby olej lepiej spłynął.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

22 Maj 2009, 20:32

A jeśli Renault dalej stosuje w korku spustowym kwadratowe wejście(ja tak mam w Clio),to idealnie do tego otworu pasuje kwadrat zwykłej klamki ,tylko trzeba troche skrócić,wtedy łatwiej jest odkręcić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Maj 2009, 14:32

PrezesArtek napisał(a):No i najlepiej spuszczać jak samochód stoi poziomo a nie pod kątem, słyszałem jeszcze że niektórzy odpalają auto na kilkanaście sekund żeby olej lepiej spłynął.

Kolego, a wiesz ile ja rzeczy słyszałem?Jak nie jesteś czegoś pewny to tego nie ogłaszaj, ale nie dziwie się, że mówisz coś, czego nie możesz potwierdzić, bo w końcu jesteś z sosnowca.Nie pozdrawiam.
"Polacy stawiają na ekologie, nie budujemy nowych dróg, bo to psuje krajobraz"
m44wp
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

24 Maj 2009, 15:42

Gdyby korek spustowy oleju był na środku miski olejowej (centralnie) to unoszenie boku samochodu nie miałoby sensu,gdyż olej zostawał by przy boku miski.Sprawa odpalania samochodu po spuszczeniu oleju,nie polecam!!!!Natomiast ma sens pokrecenie rozrusznikiem bez odpalania silnika,wtedy wyrzuci jeszcze troche oleju nawet gdy przestał kapać,wypróbowane przeze mnie ! Jak ja pozbywam sie starego oleju całkowicie?!Po prostu zakładam nowy filtr oleju i nalewam najtańszy olej jaki jest na rynku(w TESCO 20W50 koszt 8 zł litr)zrobię na nim kilkanaście kilosów i wylewam ,posłuży mi do płukania jeszcze raz.Naprawdę po wylaniu wygląda prawie tak samo jak ten stary,po prostu brudny,wniosek?!Zostaje tego oleju starego jednak trochę w silniku.Usuwam olej z filtra(wylewam)i zakladam go z powrotem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia - przemyślane rozwiązania
    SKODA Octavia to najważniejszy z modeli marki, który wciąż bije rekordy popularności i jest najchętniej kupowanym modelem od 2009 roku w Polsce. Debiut trzeciej generacji tego auta stanowi wielkie wydarzenie dla całej ...

26 Maj 2009, 12:40

m44wp napisał(a):Kolego, a wiesz ile ja rzeczy słyszałem?Jak nie jesteś czegoś pewny to tego nie ogłaszaj, ale nie dziwie się, że mówisz coś, czego nie możesz potwierdzić, bo w końcu jesteś z sosnowca.Nie pozdrawiam.

Jakoś nie widzę żebyś coś konkretnego wniósł do tematu, a jeśli chcesz wygłaszać takie tezy to na innym forum bo jak byś nie zauważył to jest forum samochodowe a nie forum o wygłaszaniu opinii o ludziach mieszkających w Sosnowcu. Widze, że jesteś od niedawna na forum wiec lepiej zapoznaj się z regulaminem.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

26 Lip 2009, 18:31

nie z tym odpalaniem na kilka sekund to sie nie zgadzam a tak na marginesie to dobrze jest posmarować uszczelkę wokół nowego filtra oleju olejem przed dokręceniem go na miejsce POZDRAWIAM WSZYSTKICH I TAKŻE TYCH Z SOSNOWCA :D
smailer
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: ok Kalisz