Jak zostać kierowcą wyścigowym ...

14 Sie 2012, 22:31

Witam!

Panowie, kilka pytań.
Próbowałem znaleść coś podobnego i prawdopodobnie znalazł bym gdyby nie późna pora. Pewnie gdzieś przeoczyłem, ale nie znalazłem.

Powiedzcie mi, jak to jest z wyścigami w naszym kraju?
Jak zacząć przygodę z wyścigami?
Mam na myśli profesjonanlny start. Załóżmy, że mam sponsora/sponsorów, chcę zacząć wyścigi samochodowe - nie rajdy. Jak to ugryźć... trzeba zarejestrować Team... Jako? Związek, stowarzyszenie? czy działalność gospodarczą? Wiadomo, że potrzebni będą mechanicy, obsługa itd. itd. za darmo niczego też nie zrobią.
Jak wygląda sytuacja z licencją wyścigową?

Wiem, że mogę sam sobie poszukać i tak też robiłem. Poczytałem co nieco. Teraz jednak chciałbym poznać wasze zdanie i doświadczenie.

Pozdro!
Ostatnio edytowany przez silvo44, 15 Sie 2012, 10:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawiłem temat - reg. pkt 4
peterson
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 02 1987

16 Sie 2012, 12:19

No... i co? Nikt nie wie?
Nie ma tu kierowców sportowych?

To może ktoś podpowie, gdzie mopgę uzyskać takie informacje.
peterson
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 02 1987

17 Sie 2012, 10:40

Wygląda na to, że na forum nie ma ludzi z takim zacięciem ..
Na początek to chyba trzeba mieć trochę odłożone ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

18 Sie 2012, 11:11

peterson napisał(a):Jak zacząć przygodę z wyścigami?

Nie wiem o jakie dokładnie wyścigi ci chodzi bo mamy sporo różnych kategorii w jakich można się ścigać. Na początek proponuję przygotować sobie auto do wyścigów na 1/4 mili, jest sporo organizowanych imprez tego typu w kraju. Jak masz auto przygotowane (może być nawet seryjne bez żadnych przeróbek) to wystarczy się zapisać na listę startujących. To chyba jest najtańsza alternatywa na początek :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

24 Sie 2012, 11:18

jeśli chodzi o licencje sprawa jest prosta: wszystko opisują regulaminy PZM:
http://pzm.pl/pliki/zg/samochody/regula ... M_2012.pdf
licencje wyścigowe są na stronie 11

jeśli zaś chodzi o kwestie teamu - to już Ty musisz sobie ustalić jak Ci jest wygodnie.
możesz zgłaszać się do zawodów jako osoba fizyczna. mechaników i wszystkie inne koszta opłacasz wtedy z własnej kieszeni.
co nie oznacza, że nie możesz mieć sponsorów - są różne sposoby rozliczania się z nimi.
a. poprzez automobilklub - Twój klub (do którego musisz zapisać się by zdobyć licencję) może wystawić sponsorowi fakturę. Ty z kolei na wszystkie wydatki bierzesz fakturę na automobilklub i później na podstawie tych faktur rozliczasz się z nim
b. przez umowę zlecenie/o dzieło - sponsor zleca Ci usługi reklamowe na wyścigu. Ty po rajdzie dostarczasz mu np. fotkę z zawodów, na której widać Ciebie w akcji i logo sponsora na Twoim aucie. wszystkie wydatki starasz się udokumentować pokwitowaniami, żeby później rozliczyć się ze sponsorem (np. mechaników zatrudniasz na umowę zlecenie)
c. oczywiście zawsze możesz założyć działalność. w profilu działalności musisz uwzględnić 'działalność reklamową'. trzeba jednak pamiętać, że to wiąże się z różnymi kosztami. np. zus.
Error404
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 06 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...