Jaka benzyna do 55 tys?

01 Paź 2023, 15:04

Nadszedł czas na zakup nowszego auta. Do tej pory turlam się Hondą Civic VII 1,4 benzyna , ale chciałoby sie coś nowszego , może większego , lepiej wyposażonego itp.
Moje typy to:
1/ Kia ceed 1,6 benzyna
2/ Toyota auris 1,6 valvematic
3/ Kia sportage 1,6 GDI
i jeszcze bylo Suzuki s - cross 1,6 benzyna
W Suzuki siedziałem i porównanie miałem z Kia sportage jednoczesnie , to zdecydowanie Kia przestronniejsza, w Suzuki 5 biegów i tylna kanapa jak wersalka , a ja jestem wysokim człowiekiem i zależy mi na przestrzeni na nogi i głowę .
Znowu opinie o Suzuki sa dobre odnośnie spalania itp, ale sa jakieś problemy z przekładnią kierowniczą , więć chyba ta marka odpada.
Zostaje Kia ceed i auris, choć nie powiem kusi mnie wyższa sportage . ak ze spalaniem , mocą na dłuższych trasach , promieniem skrętu itp? Większość jeżdżę po mieście, od czasu do czasu dłuższe wypady , ale to ze zwględu na brak zaufania do obecnego auta. Chciałoby się gdzieś dalej wybrać pewnym autem :) Co wg Was będzie najrozsądniejszym wyborem ? Zależy mi na duzym ekranie multimedialnym , klima aut. dwustrefowa i potem ew. bezproblemową odsprzedażą . Na jakie wersje warto zwrócić uwagę , czy przepłacać za marke w przypadku Toyoty czy skupic sie na Kii? Poradźcie coś , please.
chatam
Nowicjusz

01 Paź 2023, 16:41

chatam napisał(a):czy przepłacać za marke w przypadku Toyoty

tak warto
chatam napisał(a):nowu opinie o Suzuki sa dobre odnośnie spalania itp, ale sa jakieś problemy z przekładnią kierowniczą , więć chyba ta marka odpada.

miałem ich sporo, nigdy nie było z tym problemu, więc nie wiadomo skad takie opinie o przekładni kierowniczej, pewnie co użytkownik to opinia :lol:
Ten co kupi dobre nie narzeka, ten co kupi oszukane, czy powypadkowe to będzie narzekała na wiele rzeczy które będą wychodzić.
toyman40
Stały forumowicz

02 Paź 2023, 01:18

Kia 1.6 gdi po czasie silnik chodzi jak stara... Po wylewie. A tak całkiem poważnie to zaczynają się problemy z głośna praca. Odzywają się szklanki, pompy olejowe potrafią odmówić posłuszeństwa. Robiłem kilka silników to pompy dawały za małe ciśnienie, przycieraly się walki i szklanki (chydropopychacze) stukaly.
Kamilwrona
Nowicjusz

02 Paź 2023, 09:34

A nie patrzyłeś na np. nowszą Hondę Civic z silnikiem 1.8 i-VTEC?

Jak chcesz silnik bezproblemowy w Kia i Hyundaiu to zerknij na 1.4 G4LC tu na forum masz więcej na ten temat porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm

chatam napisał(a):czy przepłacać za marke w przypadku Toyoty
Jak chcesz jeździć w miarę bezproblemowo to tak, silnik 1.6 Valvematic to dobra konstrukcja. Jednak warto sobie zrobić zabezpieczenie nadwozia po kupnie żeby nie było niespodzianek z rudą wtedy powinieneś być usatysfakcjonowany :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Paź 2023, 10:24

GDI w Kia nie ma sensu, nie jedzie jakoś lepiej od MPI, a jest droższe w utrzymaniu, przy Aurisie to już w ogóle bez porównania.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Paź 2023, 11:29

Honda Civic VIII zero widoczności z tyłu przez spoiler na szybie , a nie podobają mi się sedany , wolę hatchbacki - Auris podobno malo miejsca , no nic trzeba poszukac na miejscu i sie przymierzyć , zaciekawila mnie opinia o tych silnikach GDI, moze rzeczywiście dla "spokojności"wziąć toyotę
chatam
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...

02 Paź 2023, 15:30

Rokiko napisał(a):Jednak warto sobie zrobić zabezpieczenie nadwozia po kupnie

bardziej to lepiej zabezpieczyć po zakupie podwozie a nie nadwozie :lol:
chatam napisał(a): moze rzeczywiście dla "spokojności"wziąć toyotę

to możesz brać w ciemno
toyman40
Stały forumowicz

06 Paź 2023, 18:27

galakty napisał(a):GDI w Kia nie ma sensu, nie jedzie jakoś lepiej od MPI, a jest droższe w utrzymaniu, przy Aurisie to już w ogóle bez porównania.

Czyli warto rozejrzec sie za kia/i30 z silnikiem 1,4 czy lepsza byłaby auris 1,6 ?
chatam
Nowicjusz

06 Paź 2023, 19:19

lepsza będzie Auris 1.6
toyman40
Stały forumowicz

19 Lis 2023, 18:51

Odświeżam temat. Skupiam się obecnie na Aurisie 1,6 valvematic i hyundaiu i30 tylko czy 1,4 100 KM czy 1,6 120KM . Nie ukrywam i30 chyba tańszy i lepiej wnętrze wyposażone . Czy mając do wyboru ceed czy i30 lepiej brac i30 ?
chatam
Nowicjusz

19 Lis 2023, 19:58

chatam napisał(a):Czy mając do wyboru ceed czy i30 lepiej brac i30 ?

a wiesz to takie pytanie jest lepiej kupić lody śmietankowe czy czekoladowe :lol:
kup to co ci się bardziej podoba lub to co jest w lepszej kondycji.
generalnie rzecz biorąc kia/hyundai to jedno i to samo.
Na wielu częściach jest zarówno logo kia jak i hyundaj
toyman40
Stały forumowicz