Jaką decyzję podjąć?

25 Wrz 2009, 22:28

Chcę zamienić auto na coś bardziej niezawodnego i w miarę nowego z niewielkim przebiegiem i niskim spalaniem z silnikiem benzynowym. No i żeby było w nim trochę miejsca w środku.
Wyselekcjonowałem sobie kilka modeli i nie mogę podjąć ostatecznej decyzji. Są to:
Renault Thalia 1,4 rocznik 2003 - 2005
Ford Fiesta 1,3 2002 - 2004
Seat Cordoba/Ibiza 1,4 2002
Rover 25/45 1,4 2002 - 2004
Citroen Xsara 1,4 2002 - 2004
Przebieg aut max. do 110000km.
I ch...a nie wiem co wybrać - jakieś propozycje?
zelik76
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów wlkp.

26 Wrz 2009, 09:28

Namłodsza oczywiście Thalia, ale Thalia od Clio nie różni się tylko doczepionym bagażnikiem, ale też wieloma innymi rzeczami. Thalia jest po prostu z założenia gorszym i mniej atrakcyjnym samochodem niż Clio.

Pewniakiem jest Ibiza lub Cordoba to już zależy co się bardziej podoba. Na uwagę zasługuje też Opel Corsa z tego samego rocznika.
Autem większym od tych przeze mnie wymienionych jest Mazda 323F z silnikiem 1.5. Do wyboru masz wersję sprzed liftingu i po. Stać Cię raczej na tą wcześniejszą, ale obie wersje róznią się praktycznie zmianami kosmetycznymi i odświeżeniem. Reszta jest taka sama. Pamiętaj, że może wielu części do Mazdy na rynku nie ma, ale za to Mazda niezmiernie rzadko wymaga kupowania tych części. Jedno z najbardziej niezawodnych aut na rynku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Wrz 2009, 10:46

Clio i Corsa raczej odpadają, na dłuższe trasy z rodzinką i bagażem się nie pomieszczę. Co do Thali zdania są baardzo podzielone. Chwalą sobie ci co mają przejechane zaledwie od 70000 do 90000km. I potem je sprzedają. Bardzo dużo jest ich właśnie z tym przebiegiem na rynku. Jak jest z awaryjnością po więkrzych przebiegach nie wiadomo.W miarę młodą Mazdę w tych rocznikach z małym przebiegiem i za tę cenę w dobrym stanie ciężko będzie znaleźć. Chyba zdecyduję się na Cordobę.
Dzięki za pomoc.
zelik76
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów wlkp.
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działają nowe funkcje bezpieczeństwa czynnego?
    Lexus przedstawił szczegółowe informacje o nowych funkcjach pakietu bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System + A, w które wyposażona została piąta generacja flagowej limuzyny Lexus LS. To kolejny krok w stronę ...
    Lexus LS z układem Climate Concierge
    Układ Climate Concierge – pierwszy na świecie kompleksowy system nadzorowania klimatu w kabinie samochodu. Nowy LS wyposażony jest w mnóstwo zaawansowanych technicznie urządzeń pokładowych, do minimum ograniczających ...