Jaka jest awaryjność Tico?

19 Sty 2011, 08:57

Tak jak w temacie, interesuje mnie czy Tico w gazie z rocznika powiedzmy '99 lub 2000 (z przebiegiem do 130-140 tys) to szrot czy pojeździ jakiś czas bez dużych nakładów finansowych. Chciałbym jeśli ktoś ma doświadczenia żeby porównać koszty eksploatacji (nie paliwa bo to wiem, tylko napraw) Tico i powiedzmy Astry 1.4 też w gazie i powiedzmy rocznik w okolicach '97.
Właśnie koszty jazdy i ubezpieczenia w moim przypadku to ok 1,5 tys na rok - ale interesuje mnie czy ja tych pieniędzy nie wydam na mechanika bo Tico będzie się częściej psuło? (jakieś drobne naprawy - nie gazu - mógł bym we własnym zakresie przeprowadzić). I nie ma dla mnie znaczenia że Tico rdza szybciej zacznie brać :)
No i też chciał bym dopytać o bezpieczeństwo jazdy Tico bo słyszałem że potrafią się "złożyć" przy uderzeniu?
napkom
Nowicjusz

Miejscowość: Łask

13 Lut 2011, 12:34

Jak wiesz Tico powstało na bazie Suzuki Alto.Pytasz o koszty eksploatacji?!Tico/Matiz plasują się na pierwszym miejscu,jeśli chodzi o koszty eksploatacji,natomiast Astra jest na miejscu 19-tym w rankingu,jaka to różnica procentowa?ok 8%.Matiz jest zdecydowanie mniej awaryjnym autkiem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Lut 2011, 14:10

Przy Tico nie ma co pisać o awaryjności, bo psuje się tak jak wiekszość innych aut. Ale nie ma w nim czegoś szczególnie awaryjnego jak np. przy Punto elektryczne wspomaganie czy ECM. A i ewentualne części są tanie jak barszczyk :smile: . Tak samo z eksploatacyjnymi. No i praktycznie wszystko w nim zrobisz sam, jak masz jakieś pojęcie o mechanice i elektryce samochodowej.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 15 Lut 2011, 10:44, edytowano w sumie 1 raz
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lut 2011, 17:29

Jeśli to Tico będzie w db stanie blacharskim to spokojnie powinieneś dobić do 300tys.km.
Tico to też jedno z najoszczędniejszych autek,100km na gazie to wydatek jakiś 14-15zł więc grosze.
Do Tico części znajdziesz praktycznie na każdym szrocie i to za grosze.
Co do bezpieczeństwa to różnie z tym jest ale fakt Tico ma troche słabą blache.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Kwi 2011, 00:20

Temat już trochę stary, ale jakby co to podzielę się swoją wiedzą :wink:

Tico blachę ma cienką jak papier, wiatr mocniej zawieje i się wygina, mój brat mawia że to auto jednorazowego użytku jak raz gdzieś przywalisz to nie ma czego wyklepywać.

Słyszałem opinie że Tico na gazie się sprawuje średnio, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Awaryjność Tico jest niska, słaby punkt to blacha, oraz kopułka zapłonu. W wilgotne dni lub zimą lubi się tam osadzić trochę wody i szlag ją trafia, jednakże koszt wymiany to jakieś 30-50zł. I można to jak najbardziej zrobić samemu.

Części do tico są pół darmo, komplet amortyzatorów jakieś 250zł :grin:
Wszystkie części będą tańsze niż do opla.

Jeżeli nie jeździ się w dalekie trasy i ma to służyć do taniego przemieszczania się na krótkie odległości to dobry wybór :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

06 Maj 2011, 22:25

Dużym plusem jest to że jest to jedno z najekonomiczniejszych aut,na gazie jeżdzi sie naprawde za grosze (koszt przejechania 100km to ja wiem,jakieś 15zł).Ale niestety jest też duży minus,jak już koledzy wspomnieli,mianowicie blacha,jest cienka jak kartka papieru więc dlatego jeśli ktoś rozbije Tico to woli go sprzedać albo oddać na złom bo nie opłaca sie naprawiać.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Lis 2011, 20:08

To zależy od konkretnej sztuki, ja tam moje TICO sobie chwaliłem
GwarotT
Nowicjusz

12 Gru 2011, 12:51

Cięzko porównaĆ ze sobą Astrę z Tico...Oczywiście można porównywać koszty eksploatacji ale do porównań nadaję się raczej auto z tego samego segmentu. Zasadniczą róznicą jest tutaj wielkość auta.Po prostu same gabaryty powdują,że Astrą można naprawdę bez kompleksu jezdzić po autostadzie ,a Tico już nie koniecznie.Inne prowadzenie,inna trakcja inne zachowanie przy wyższej prędkości.Pudełko i samochód... Oczywiście pod względem ekonomiki,to nie ma sensu niczego porownywać bo auteczko o pojemności 800cm i auto 1400 muszą palić inne ilości paliwa. Nie wiem ile pali dokładnie Tico na lpg ale Astra kombi z 1,4 60KM z lpg po korkach miejskich spala 11,5l gazu na 100km.Natomiast na trasie to 8,5-9l gazu. Pewnie benzyny wypada z 1,5l mniej... Nie ma też sensu słuchać tych co opowiadają,że właśnie taka Astra pali im w mieście 8l gazu skoro Opel w książce dołączanej do każdej Astry w fabryce określił spalnie dla 1,4 kombi z 1,4 na cykl miejski średnio 8,6l benzyny...Warto pamiętać,że jest to spalanie dla auta nowego!!! anie kilkunastoletniego i to na lpg... :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna