Jaka jest naoczna różnica miedzy olejami ?

25 Kwi 2023, 22:48

Wymieniałem olej w silniku, łańcuch rozrządu mam widoczny, na przepłukanie wlałem tani olej, po odpaleniu łańcuch pracował praktycznie na sucho, chlapanie tylko od jego boków, po środku suchy, po wlaniu oleju docelowego, cały łańcuch skąpany w oleju, taka jest różnica między olejami, naturalnie po rozgrzaniu tani olej będzie lepiej smarował ale po prostu chlapie, porządny olej jest zwarty, jest jeszcze cos, ciśnienie samego oleju, mogę to zaobserwować przez wlew oleju, różnica jest kolosalna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Kwi 2023, 08:43

A napiszesz jaki to tani olej zastosowałeś?

PhantomASA1 napisał(a):ciśnienie samego oleju, mogę to zaobserwować przez wlew oleju, różnica jest kolosalna
Hm... na oko raczej nie stwierdzisz jakie panuje tam ciśnienie i tu najlepiej zmierzyć jak należy ze sztuką i wtedy sprawdzić.

Uważam, że "naocznie" ciężko sprawdzić który olej będzie lepszy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Kwi 2023, 13:39

Rokiko,oleje masz w mojej galerii.Twierdzisz,że naocznie nie jestem w stanie stwierdzić jakie panuje ciśnienie oleju? To prawda,ale jestem w stanie stwierdzić ,porównać ,akurat mam taką możliwość,konstrukcja silnika mi to umożliwia,widzę łańcuch,mogę odkręcić korek wlewu podczas pracy silnika,nie chodzi o ciśnienie oleju,tylko, jak oleje zachowują się,mineralny w ogóle nie przylega do łańcucha tuż po uruchomieniu,syntetyk okala cały łańcuch,przylega do niego,w sumie Elf czy Gulf zachowywał się podobnie,przy rozrządach paskowych różnicy między olejami nie widać,gdy jest łańcuch widać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna podróż na ferie zimowe
    Ferie są dla kierowców okresem wyjazdów rodzinnych w góry, na narty czy na wypoczynek. Wypadające w okresie zimowym podróże oznaczają trudne warunki na drogach, a co za tym idzie wymagają dobrego ...