Jaka jest prawda o Roverach?

18 Maj 2011, 23:20

Może ktoś pamięta z poprzedniego topicu że rozglądam się za niedużym/oszczędnym autem za ~11k. Roverow w ogóle nie brałem pod uwagę - kiedyś mi je tutaj odradzano bo awaryjne i drogie w naprawie. Jednak coraz częściej w różnych topicach widzę, że rover pojawia się wśród polecanych aut.

Więc w końcu warto czy nie warto kupować? Za podaną kwotę mogę mieć Astre/Corolle/Ibize z przełomu 2000r.

Albo Rovera 25 w full wypasie z 2003/2004 : o
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wizualnie bardzo fajny, spalanie też, osiągi też bardzo dobre (10,3s do 100). Z tego co wyczytałem z poważniejszych rzeczy lubi się zepsuć uszczelka pod głowicą czyli ~200zl + robocizna. Podobno wiele czesci pasuje z Civica. Z tego co patrzylem na allegro klocki można dorwać za 30zl, tarcze za 50 - wiec nie jest to jakaś tragedia.

Jest tutaj ktoś kto miał rovera i chciałby podzielić się doświadczeniami? ; )
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Maj 2011, 23:28

z tego co mi wiadomo jezdzi tam duuuzo podzespolow z hondzi

moj staruszek mial w '90 rovera 820si tam wprost kochaly sie przypalac zawory wymienial co 20-30k km ale tamto auto bylo starsze nie wiem jak to sie ma do "dzisiejszych" roverkow
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

18 Maj 2011, 23:34

Prawda jest taka ze ASO nie istnieje od 2006 roku, a marka jest dosc malo popularna jednak, w teorii moze byc problem z naprawa, ale Rovery 2xx, 4xx, 6xx, czy 25, 45 sa dosc proste w budowie przeciez i wiekszosc mechanikow ktorzy znaja sie na tym co robia sobie z nimi poradzi, 75 na ktorego sporo osob narzeka, a czesc go chwali tez w cale az taki zly nie jest, tym bardziej ze uzywany jest dosc tani i ma sporo rowniez zalet(fajne wnetrze, z zewnatrz tez sie wyroznia, komfortowy, duzy).

A czesci w cale az takie drogie nie sa, bez przesady. Do 75 co najwyzej.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

19 Maj 2011, 07:40

Ja mam Rovera i jak narazie jestem zadowolony.Silniki są całkiem trwałe i dość oszczędne,podzespoły pochodzą z Hondy jak juz kolega wcześniej wspomniał.Pewnie trzyma sie drogi.Tu zrobiono naprawdę wiele,aby milord poczuł się jak w domu.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Maj 2011, 08:25

TFSI napisał(a):Ja mam Rovera i jak narazie jestem zadowolony.Silniki są całkiem trwałe i dość oszczędne,podzespoły pochodzą z Hondy jak juz kolega wcześniej wspomniał.Pewnie trzyma sie drogi.Tu zrobiono naprawdę wiele,aby milord poczuł się jak w domu.

Przecież to stary Accord więc czego tu się obawiać? części z Anglii za grosze macie całe Allegro -> w ogóle nie ma stresu jak nie jest po przekładce i zamęczony przez poprzednich właścicieli to w czym problem?
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący

Miejscowość: Polska

19 Maj 2011, 10:03

A jak z gazem w roverze ? sory za off topa znalazlem cos takiego ?

[link do Otomoto wygasł]
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem w góry na narty
    W górach jeszcze zima więc wiele osób wybiera się w tym czasie w góry, by pojeździć na nartach czy snowboardzie. Kierowcy powinni jednak odpowiednio przygotować się do takiej podróży, aby w bezpieczny ...

19 Maj 2011, 10:33

Jak znajomy szukal zeby kupic 75, to opinie o 1.8 i gazie sa podzielone, podobno uszczelka pod glowica lubi padac czesto. Kupil 2.0 V6 i juz prawie rok tym jezdzi bez zadnych problemow.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

19 Maj 2011, 12:10

przemo.d napisał(a):części z Anglii za grosze macie całe Allegro ->

dzis pewnie problemu z czesciami nie ma zadnego tak samo jak do aut amerykanskich problem moze byc z czyms co bardzo rzadko sie psuje i hurtownie tego nie sprowadzaja bo popytu nie ma reszta idziesz i kupujesz kiedys rover byl "egzotyczny" dzis juz mniej
Nanek
Początkujący

19 Maj 2011, 16:50

TFSI napisał(a):Ja mam Rovera i jak narazie jestem zadowolony.Silniki są całkiem trwałe i dość oszczędne,podzespoły pochodzą z Hondy jak juz kolega wcześniej wspomniał.Pewnie trzyma sie drogi.Tu zrobiono naprawdę wiele,aby milord poczuł się jak w domu.

A możesz powiedzieć coś więcej o zawieszeniu?
Znalazłem też opinie że silniki są mało elastyczne.
Nowicjusz

19 Maj 2011, 23:36

Zadajcie sobie pytanie dlaczego Rovery są tanie... Mit o praktycznie wszystich częściach pasujących od Hondy,możecie sobie włożyć między bajeczki...
A tera cytat:
Zdaniem eksperta:
Paweł Opała, CARMAN Poznań: - Brytyjski Rover to ładne, solidnie wykonane i mało awaryjne auto. Jego konstrukcja pamięta jeszcze japońską Hondę Civic. Anglicy dołożyli jednak trochę swoich pomysłów i usprawnień. W Polsce Rover sprzedawał się kiepsko, bo był po prostu za drogi w swojej klasie. To samo dotyczy części zamiennych. W obiegowej opinii słyszy się, że do tego samochodu pasuje wszystko od Hondy (z modeli Civic, Concerto). Tymczasem jest prawie zupełnie inaczej. Elementy zawieszenia pojazdu, wiele detali układu hamulcowego czy instalacji elektrycznej, to zupełnie coś innego. Praktycznie nie ma dla nich japońskich zamienników i jeśli przydarzy się awaria, trzeba po prostu kupować części oryginalne. Fabrycznie nowe części do Rovera są jednak bardzo drogie, a ich zakup nie zawsze jest sprawą łatwą i prostą. To chyba główny powód, że Rover 200 nie przyjął się w Polsce, nie zaskarbił sobie sympatii naszych kierowców.

Jeśli ktoś ma ochotę na naprawy sprzęgła hydraulicznego to bardzo proszę. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Maj 2011, 13:39

artur na początku sobie pomyślałem "no to sobie daruje rovera" jednak później sprawdziłem z którego roku jest ta wypowiedź - no i mi wyszło, że 2003r.
Do tej pory mogły się ceny części pozmieniać. Czekam na dalsze opinie ;]
Nowicjusz

20 Maj 2011, 14:11

Cron napisał(a):artur na początku sobie pomyślałem "no to sobie daruje rovera" jednak później sprawdziłem z którego roku jest ta wypowiedź - no i mi wyszło, że 2003r.
Do tej pory mogły się ceny części pozmieniać. Czekam na dalsze opinie ;]

dokladnie dopiero po 2003 rovery zaczely jezdzic w troche wiekszej ilosci po naszych drogach przynajmniej ja to tak zauwazylem
Nanek
Początkujący