Jaka jest tutaj dopuszczalna prędkość ??

29 Lip 2015, 10:52

Witam,
przegladałem ostatnio rózne trasy w mapach google i zastanawiam sie jaka jest dopuszczalna prędkość, gdy jest znak D-7,a nad nim b-33 do 70 kph. Jak ekspresowa jednojezdniowa to myślę, że 100 kph ,ale ten znak b-33 nie daje mi spokoju.
To jest ta droga [link wygasł].
Proszę o odpowiedź.
MrYoloSwag
Nowicjusz

Auto: VW Golf 4

29 Lip 2015, 18:15

Ja bym to interpretował, że do pierwszego zjazdu 70 km/h, a tak to normalnie 100 km/h dla jednojezdniowej i 120 km/h dla dwujezdniowej ekspresówki :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

30 Lip 2015, 06:18

Dziękuję za odpowiedź.
Też tak myślałem, ale czytałem gdzieś, że znak d-7 nie odwołuje b-33 i trochę zwątpiłem( w końcu 30 km/h wiecej to już jakieś konkretne punkty i kasa). Teraz już będę wiedział, o co chodzi w takim przypadku.

Temat można zamknąć.
MrYoloSwag
Nowicjusz

30 Lip 2015, 08:50

Tak jak pisze kolega mfind - znak obowiązuje do odwołania. Taka sytuacja występowania takiej kombinacji znaków jest naczęściej na wlotach na drogi ekspreowe czy autostrady. Na załączonym zdjęciu widać właśnie wlot na drogę ekspresową i do momentu wjechania na drogę ekspresową należy jechać 70. A po wjechaniu na ekspresówkę można przyspieszyć do 120, chyba, że kolejne znaki mówią inaczej.
Czasami znak z ograniczeniem prędkości można spotkać razem ze znakiem teren zabudowany - Jest np. tablica teren zabudowany i z nią jest 70. Oznacza to, że przez teren zabudowany w tej miejscowości można jechać nie 50, a 70 km/h. Zazwyczaj takie kombinacje ustawia się w miejscach, gdzie teren zabudowany tworzy tylko kilka domów, a na dodatek są nieco oddalone od drogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lip 2015, 10:13

Dziękuję jeszcze raz, tym razem za obszerną odpowiedź. Jednak lepiej zapytać, niż później płacić. Co do podnoszenia ograniczeń w terenie zabudowanym to wiem, tylko ten przypadek mnie zastanawiał.
Niemniej jednak doceniam pomoc. Jak to mówią: "Kto pyta, nie błądzi" :ok:.
MrYoloSwag
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Czy obwodnice miast powinny być płatne?
    Czy płacenie za obwodnicę stawia pod znakiem zapytania sens jej istnienia? Przecież obwodnica ma za zadanie odciążenia centrum miasta. W przypadku jak będzie płatna to czy kierowcy nie wybiorą jednak przejazdu przez centrum.