Jaka jest tutaj dopuszczalna prędkość ??

29 Lip 2015, 11:52

Witam,
przegladałem ostatnio rózne trasy w mapach google i zastanawiam sie jaka jest dopuszczalna prędkość, gdy jest znak D-7,a nad nim b-33 do 70 kph. Jak ekspresowa jednojezdniowa to myślę, że 100 kph ,ale ten znak b-33 nie daje mi spokoju.
To jest ta droga [link wygasł].
Proszę o odpowiedź.
MrYoloSwag
Nowicjusz

Auto: VW Golf 4

29 Lip 2015, 19:15

Ja bym to interpretował, że do pierwszego zjazdu 70 km/h, a tak to normalnie 100 km/h dla jednojezdniowej i 120 km/h dla dwujezdniowej ekspresówki :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

30 Lip 2015, 07:18

Dziękuję za odpowiedź.
Też tak myślałem, ale czytałem gdzieś, że znak d-7 nie odwołuje b-33 i trochę zwątpiłem( w końcu 30 km/h wiecej to już jakieś konkretne punkty i kasa). Teraz już będę wiedział, o co chodzi w takim przypadku.

Temat można zamknąć.
MrYoloSwag
Nowicjusz

30 Lip 2015, 09:50

Tak jak pisze kolega mfind - znak obowiązuje do odwołania. Taka sytuacja występowania takiej kombinacji znaków jest naczęściej na wlotach na drogi ekspreowe czy autostrady. Na załączonym zdjęciu widać właśnie wlot na drogę ekspresową i do momentu wjechania na drogę ekspresową należy jechać 70. A po wjechaniu na ekspresówkę można przyspieszyć do 120, chyba, że kolejne znaki mówią inaczej.
Czasami znak z ograniczeniem prędkości można spotkać razem ze znakiem teren zabudowany - Jest np. tablica teren zabudowany i z nią jest 70. Oznacza to, że przez teren zabudowany w tej miejscowości można jechać nie 50, a 70 km/h. Zazwyczaj takie kombinacje ustawia się w miejscach, gdzie teren zabudowany tworzy tylko kilka domów, a na dodatek są nieco oddalone od drogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lip 2015, 11:13

Dziękuję jeszcze raz, tym razem za obszerną odpowiedź. Jednak lepiej zapytać, niż później płacić. Co do podnoszenia ograniczeń w terenie zabudowanym to wiem, tylko ten przypadek mnie zastanawiał.
Niemniej jednak doceniam pomoc. Jak to mówią: "Kto pyta, nie błądzi" :ok:.
MrYoloSwag
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari LaFerrari hybrid - 2,7 sek., 950 KM
    W chwili wprowadzenia na rynek w 2013 roku model ten był nie lada sensacją. Była to bowiem zarówno pierwsza hybryda w historii legendarnej, włoskiej marki, jak również najszybszy model w jej dziejach. Zaplanowano ...