Jaka kamera do golfa 5?

20 Maj 2023, 09:24

Myślę kupić kamerkę do golfa 5, ale nie jestem w temacie, dokształcam się. Moglibyście mi polecić jakiś model w okolicach 500 zł? Nie wiem jakie funkcje są przydatne, jakie zasilanie, montaż itp.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Maj 2023, 19:09

Dziękuję :yes:
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Maj 2023, 10:52

Potrzebujesz taką na przód i tył?

Na co zwrócić uwagę?
- Rozdzielczość nagrań: m wyższa rozdzielczość, tym więcej szczegółów i lepsza jakość zapisanych nagrań.
- Jasność obiektywu: chodzi tu o przysłonę jaką posiada dany wideorejestrator. Im mniejsza wartość tym większa ilość światła pada na jego matrycę. Tu chodzi głównie o lepsze parametry nagrywania w nocy.
- Kąt widzenia obiektywu: parametr ten wpływa na kąt widzenia, im większy kąt tym większy obszar zarejestruje kamera.
- Rodzaj soczewki: najlepiej jak jest ona szklana choć te informacje czasem ciężko znaleźć w danych.
- Płynność nagrań: minimalnie powinno być przy FHD 30 kl./s. a najlepiej żeby było tyle przy 4K.
- Tryb nocny: np. specjalny tryb noktowizji lub tryb nocny z filtrem podczerwieni jest ich kilka. Warto po wyborze modelu popatrzeć na filmiki na YT jak wyglądają nagrania nocne :wink:
- Tryb parkingowy: to już zależy od preferencji bo tu warto dać jakieś osobne zasilanie i to dłuższy temat.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Maj 2023, 14:59

Właściwie to nie wiem jaką potrzebuję, nie potrzebuję, mam kaprys. Chodzi mi o zabezpieczenie w sytuacji konfliktowej z innymi kierowcami, albo z policją. Chyba najlepiej byłoby mieć widok 360* i może jeszcze 3d na wypadek kolizji z dronem, ale myślę, że widok na przód i tył powinien wystarczyć w 90% przypadków. Do funkcji nie mam specjalnych wymagań. Co powiecie o takiej: [link do oferty na Allegro wygasł] ?
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Maj 2023, 15:49

Bardzo fajny zestaw kamera samochodowa 70mai PRO + A500S + RC06 myślę, że będziesz z niego zadowolony :wink: jeden z lepszych zestawów w tym budżecie.

Do tego co opisałeś spokojnie ci wystarczy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top Safety Pick+ 2013 dla Mitsubishi ASX 2013
    Północnoamerykański oddział MMC – firma Mitsubishi Motors North America (MMNA) z prawdziwą satysfakcją poinformowała, że najpopularniejszy model w ofercie firmy – kompaktowy crossover Mitsubishi ASX 2013 ...