Jaka karta SD do Blaupunkt Brisbane SD48 ?

12 Mar 2009, 20:15

Witam,

Potrzebuję kupić kartę pamięci do Blaupunkt Brisbane SD48, ale czytałem opinie, że to wybredne radyjko jeśli chodzi o karty.

Serwis Blaupunkt mi napisał:
" najpewniejsze są karty SD o pojemności max. 2GB. Karty o większej pojemności i SDHC mogą nie być widziane przez radio lub będą działać nieprawidłowo. "

Czyli reguły nie ma..
Niby mogę kupić jakiegoś taniego Kingstona 2GB za 10zł i pewnie będzie dobrze działał w radiu, ale mnie odstrasza podawany maksymalny zapis 1,5MB/s - przecież taka karta się będzie zapełniać przez ponad 20 minut:/

Może ktoś poda jakieś sprawdzone modele kart które dobrze działają?
Instrukcja zaleca karty SanDisk - zastanawiam się czy będzie działać np. wersja ultra II 15MB/s, bo SDHC to chyba nie jest.

--
pozdrawiam,
Kranu
kranu
Nowicjusz

13 Mar 2009, 10:31

Ja powiem od siebie tak, nie probuj wiecej niz 2GB no chyba ze masz mozliwosc sprawdzenia za friko bo kupowac to sie nie oplaca :twisted: ewentualnie podjedz do jakiegos sklepu z radyjkami do autek i spytaj sie ile wezmie max bo czasami moge poszczedzic tej wiadomosci :mrgreen:
Szumek
Nowicjusz

13 Mar 2009, 14:54

Ja z kolei powiem tak - karty SanDisk są tanie,ale naprawdę dobre - mam te karty w aparacie fotograficznym i w telefonach.Stosuję je też do laptopa i nigdy z nimi nie miałem żadnego problemu.
Co do samego radyjka - zajrzyj do instrukcji obsługi jakie karty zaleca producent.Czasami jest tak,że faktycznie kart powyżej 2 GBnie chcą działać,ale jeżeli nie ma określonej pojemności karty w instrukcji,to musi ona działać,pod warunkiem,że jest sprawna,czyli działa bezproblemowo na innym sprzęcie np. laptopie.A jeżeli po włożeniu do radia taka karta nie działa,mimo,że producent w instrukcji obsługi podaje,że działać powinna,to radyjko należałoby oddać do serwisu,ponieważ można uznać,że radyjko jest zepsute.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2009, 19:09

MotoAlbercik napisał(a):ale jeżeli nie ma określonej pojemności karty w instrukcji,to musi ona działać,pod warunkiem,że jest sprawna,czyli działa bezproblemowo na innym sprzęcie np. laptopie.A jeżeli po włożeniu do radia taka karta nie działa,mimo,że producent w instrukcji obsługi podaje,że działać powinna,to radyjko należałoby oddać do serwisu,ponieważ można uznać,że radyjko jest zepsute.

W instrukcji producent własnie nie określił maksymalnej pojemności kart tylko zalecaną markę, ale jak pokazuje praktyka i odpowiedź z serwisu nie można założyć, że w takim razie obsłuży każdą pojemność, a jeśli nie to radio jest zepsute.

Ale ta pojemność 2GB mi wystarczy, raczej się zastanawiam jak szybką kartę mogę kupić.

--
pozdrawiam,
Kranu
kranu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Volvo XC40 - najmniejszy SUV w ofercie Volvo
    Nowe XC40 to najnowszy i najmniejszy model SUVa oferowany przez szwedzki koncern samochodowy, a przy tym także najtańszy. Dla wielu jest to także jeden z najfajniejszych samochodów, jakie Volvo mogło wyprodukować. ...