Jaką kupić terenowkę?

20 Sty 2008, 15:20

Witam
Bardzo prosze o sensowna porade. Chce kupic w miare dobra terenowke. Narazie bralem pod uwage forda explorera, jeepa grand cherokee lub chevrolet blazer. Nie jestem w 100% zdecydowany na ktoras z tych marek. Jezeli sensowniej kupic inna to moge to rozwazyc. Bardzo Was prosze o porade co kupic. Chce stracic do 30 tys. interesuje mnie rocznik ok 1997 - 2000. Moze byc diesel lub benzyna + lpg
Pozdrawiam wszytskich
Krzysiek
krykom
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

20 Sty 2008, 17:45

Ja bym raczej nie decydował się na amerykańskie samochody, gdyż później jak coś zacznie się psuć...to może to odczuć Twój portfel...jeżeli już miałbym z nich wybrać, to byłby to Jeep Grand Cherokee, najbardziej popularny, najlepsza dostępność części z wymienionych przez Ciebie aut oraz to, że podoba mi się ten samochód terenowy. Jednak zastanowiłbym się nad jakąś japońska firmą, może Nissan? Toyota? Wydaję mi się, że to będzie lepszy wybór, to moje zdanie. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

21 Sty 2008, 14:04

Z modeli które podałeś najlepszy będzie Grand Cherokee choć ja napewno nie kupił bym żadnego z aut które podałeś.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

21 Sty 2008, 14:49

Bolo1989 napisał(a):Z modeli które podałeś najlepszy będzie Grand Cherokee choć ja napewno nie kupił bym żadnego z aut które podałeś.

a dlaczego nie explorer? :lol:

unikaj silnika 2,5TD w Jeepie, jak ognia
to włoska konstrukcja VM
tragedia

generalnie, jeśli ma to być tzw. dupowóz to wybierz to, co Ci się bardziej podoba i to co znajdziesz w lepszym stanie

Toyota lub Nissan, mimo że o wiele bardziej niezniszczalne i "terenowe", są dużo droższe w zakupie.
4x4
Draakul
Początkujący

21 Sty 2008, 21:10

Explorera ma mój znajomy, a raczej miał, poprostu tragedia, w terenie objeżdzałem go moją świętej pamięci VITARĄ. Pod maską w tym fordzie miał 4 litrowy silnik benzynowy w terenie palił takie liości gazu że głowa mała.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

21 Sty 2008, 22:27

Racja Nissan i Toyota są droższe, ale lepiej czasem przepłacić. Kolega wymienił amerykańskie terenówki, moim zdaniem auta amerykańskie w Europie to porażka...po pierwsze duże silniki benzynowe, w Europie nie opłacalne, po drugie dostępność i ceny części...wiem Nissan i Toyota pochodzą z Japonii czyli Azja, jednak części (ceny i ich dostępność) jest znacznie lepsza niż pojazdów z USA. To moje zdanie. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Czym tak naprawdę jest tuning samochodów?
    Zakup nowego samochodu to dla wielu osób bez wątpienia ważne wydarzenie. Dla każdego oznacza ono jednak co innego. O ile dla większości z nas nowy samochód to po prostu środek transportu do pracy, sklepu czy ...

22 Sty 2008, 10:49

Bolo1989 napisał(a):Explorera ma mój znajomy, a raczej miał, poprostu tragedia, w terenie objeżdzałem go moją świętej pamięci VITARĄ.

Seryjną krótką Vitarą (nie mówiąc już o samuraju) objedziesz każde seryjne auto większe i cięższe, czy to będzie Explorer, Cherokee, G-klasa, Patrol czy "legendarny" i wg. laików na maxa terenowy Hummer.

Co do części do amerykańców - jaką masz praktykę? Bo widzę, że żadnej. Żyjemy w XXI wieku i części są ogólnie dostępne.

Amerykany mają po prostu sporą awaryjność w stosunku do aut japońskich (poza silnikami i skrzyniami automatycznymi, bo te są japońskie :mrgreen:)
4x4
Draakul
Początkujący

22 Sty 2008, 12:53

Draakul napisał(a):
Bolo1989 napisał(a):Explorera ma mój znajomy, a raczej miał, poprostu tragedia, w terenie objeżdzałem go moją świętej pamięci VITARĄ.

Co do części do amerykańców - jaką masz praktykę? Bo widzę, że żadnej. Żyjemy w XXI wieku i części są ogólnie dostępne.

:mrgreen:)

Ja niepowiedziałem że części do samochodów amerykańskich są trudno dostępne, powiedziałem tylko że aut które podał nasz kolega nie polecam :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

22 Sty 2008, 13:04

Bolo1989 napisał(a):
Draakul napisał(a):

:mrgreen:)

Ja niepowiedziałem że części do samochodów amerykańskich są trudno dostępne, powiedziałem tylko że aut które podał nasz kolega nie polecam :-)

przepraszam, to było do kolegi Pitera z tymi częściami :)

i ja też nie polecam :mrgreen:
4x4
Draakul
Początkujący

31 Sie 2008, 15:09

Kompletna bzdura. Porownywac Explorera do Vitary to w stylu Mercedes do Poloneza. Vitara w terenie? To chyba zart. Explorery natomiast jezdza na rajdach, zreszta sam mialem okazje jezdzic Explo i nie ma mu rownych. Oczywiscie stare roczniki 90.

Co do awaryjnosci, to ta niby trwalosc aut japonskich jest mocno przereklamowana.
TheArt
Nowicjusz

31 Sie 2008, 15:50

Dzięki za info, na drugi raz pomyśl zanim odgrzejesz kotlet.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sie 2008, 22:30

TheArt napisał(a):Kompletna bzdura. Porownywac Explorera do Vitary to w stylu Mercedes do Poloneza. Vitara w terenie? To chyba zart. Explorery natomiast jezdza na rajdach, zreszta sam mialem okazje jezdzic Explo i nie ma mu rownych. Oczywiscie stare roczniki 90.

Co do awaryjnosci, to ta niby trwalosc aut japonskich jest mocno przereklamowana.

Widze że niewiesz oczym piszesz. W rajdach :-) hehehe
A jechałeś czymś innym niż explo?
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

01 Wrz 2008, 00:28

Wiem o czym pisze. Daje slowo ze teren byl stromy, grzaski a Ford dawal rade. Wiem ze Maverick to zlom ale Explo rzeczywiscie nadaje sie w teren
TheArt
Nowicjusz