Jaka marka opon 205/55/R16 ? [900zł]

02 Kwi 2018, 00:57

Witam, muszę wymienić opony letnie na nowe tylko nie wiem, które będą najlepsze, oto propozycje:
-Hankook Ventus Prime 2 K115 lub prime3 k125
-Dębica PRESTO HP 91V
-Uniroyal RainSport 3 91H
-Toyo Proxes CF2
-Continental ContiPremiumContact 2

-DUNLOP SP SPORT BLURESPONSE

Najdroższe są dunlopy musiałbym dopłacić 100 więcej, reszta prawie taka sama byłem przekonany na Conti ale opinie są różne, jak ktoś jest w temacie to prosiłbym o nakierowanie które z tych byłby najlepsze. Najbardziej dręczy mnie temat oporu toczenia np. conti mają klase E a takie hankooki już C więc nie wiem czy to spalanie faktycznie wyjdzie dużo niższe czy to jakiś wymysł koncernów żeby hajs się zgadzał. Wymagam od opon przede wszystkim dobrej przyczepności ponieważ mój styl jazdy jest dynamiczny, na trasach spore prędkości więc fajnie by było usłyszeć pasażera podczas jazdy, ale nie jest to priorytet. Z góry dzięki za pomoc.
masterq
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Kwi 2018, 10:01

Jeżeli byłbyś zainteresowany oponami używanymi po jednym sezonie, to pisz na priv. Więcej w tym temacie
zmiana-opon-i-felg-vt101176.htm
Co do etykiety i współczynnika oporu, to u mnie po zmianie Yokohamy ze współczynnikiem oporu C na Bridgestony (A) spalanie spadło o 0,3l/100km, czyli o 5% (po korekcie ze względu na zmianę rozmiaru).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

04 Kwi 2018, 09:19

Do tej kwoty Uniroyal lub Continental będą naprawdę bardzo dobrym wyborem, uważam też że nie ma co przepłacać tylko skupić się na faktycznej jakości danych opon. Każde z nich spokojnie posłużą Ci przez kilka sezonów.
SpaCar
Początkujący

Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

05 Kwi 2018, 06:50

Wprawdzie rozmiarówka jedna z popularniejszych, więc tu jest plus, bo nie powinno być problemu ze znalezieniem. Nie wiem czy wyrobisz się finansowo, ale moim zdaniem warto sprawdzić sobie Michelin Energy Saver+, Michelin Primacy 3, a najlepiej Goodyear Efficientgrip Performance.
Proponuję wypierać pomiędzy:
1. Goodyear Efficientgrip Performance
2. Dunlop Sport Bluresponce
3. Kormoran Runpro B3
4. Michelin Primacy 3
5. Michelin Energy Saver+
nasze młodzieżowe zawołanie zrobić więcej niż nakazuje obowiązek :)
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda

15 Kwi 2018, 11:17

W granicach tej ceny kupiłbym Yokohamę Bluearth AE50. Poczytaj o technologii jaką stosują. Sam jeżdżę i jestem zadowolony, a kilometrów nabijam całkiem sporo.
RadeckiR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2008
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Toyota Verso
Silnik: 1.8 108KW
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2011

21 Kwi 2018, 18:17

Tu jest najnowszy test ADAC:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... geId=31821

Dla siebie wybrałbym coś z tej trójki:
Firestone Roadhawk cena około 800zł
Hankook Ventus Prime 3 K 125 cena około 800zł (jeżdżę na nich obecnie i jestem zadowolony)
Semperit Speed Life 2 cena około 850zł
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Obowiązkowe systemy ratujące życie w nowych samochodach
    Komisja Europejska opowiedziała się za wprowadzeniem obowiązku wyposażenia wszystkich nowych modeli samochodów w systemy bezpieczeństwa ratujące życie. Takie wyposażenie ma być obowiązkowe w każdym nowym samochodzie ...

21 Kwi 2018, 18:48

Tylko te testy Adac to od dawna niestety nie są wiarygodne. Nie jest to mój zarzut tylko niestety smutna prawda. Co powiesz na takie [link do Oponeo wygasł]. Opony z tego roku więc na pewno nie dostaniesz leżaków z magazynu.
Funriel
Początkujący

Prawo jazdy: 17 07 1970
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2018, 10:09

To ja wracam z propozycją Hankook Ventus Prime, one wypadają bardzo dobrze w wielu testach.

Zdjęcie fot. Auto Swiat

Sam mam 200KM na przedniej osi i te opony spisują się zaskakująco dobrze.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Maj 2018, 21:53

Ja tak jak poprzednicy wolę wszelkie tego typu testy i porównania omijać z daleka. Miałem w służbówkach opony z topów takich list i nic z tego nie wynikało, poza tym, że poszło na nie sporo kasy. A kierowcy jak z nimi porozmawiać i tak wolą swoje sprawdzone rozwiązania, tak jak RadeckiR z Yokohamą.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

31 Maj 2018, 22:37

Zdecydowanie każdy przywiązuje się do swoich marek. Ja również cenię sobie Yokohame i zrobiłem teraz przesiadkę na nowy model ES32. Chyba, że ma się swojego wulkaniste to może dobrze doradzić bo obcy wciśnie nam co ma na stanie.
Bonzo12
Początkujący

Prawo jazdy: 08 06 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B7
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2006