Jaka skrzynka i wzmacniacz??

19 Maj 2008, 14:47

Witam, od roku jestem szczęśliwym posiadaczem skrzyni basowej Blaupunkt Gtb 1200 ze wzmacniaczem tej samej firmy. Jestem z niej bardzo zadowolony, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciałbym zmienić "wyposażenie bagażnika" :D . Moje pytanie jest następujące. Mam na oku te dwie skrzynie basowych:
Sony XS-L124P5B
Pioneer TS-W307D4/D2 (ew. TS-W2501D4 ale to trochę drogie)

Który sprzęt jest lepszy? Oraz jaki musiałbym dobrać do niego wzmacniacz, by pociągneło?? (myślałem nad Carpower lub Boss ale nie wiem czy te firmy są warte zainteresowania). Na sprzęt chce wydać max 700zł. Aha czy warto "pakować się" w skrzynię z bass reflex?? Słyszałem, że pogarsza trochę głębie basu.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

19 Maj 2008, 15:06

Oba te modele są porównywalne, mają prawie taie same parametry i według mnie to nie będzie słychać jakiejś większej różnicy miedzy nimi. Jeżeli możesz dołożyć troche kasy, to ja osobiście polecam np. Rockford fosgate P1S412.
Jeżeli chodzi o wzmacniacz, to obie te firmy, to nic specjalnego. Wydaje mi się że lepiej kupić wzmacniacz np. Alpine albo zostaw ten co masz Blaupunkta.
Jeżeli chodz o skrzynie, to wybierasz sobie z bass reflexem, lub bez, w zależności od tego jakiej muzyki słuchasz. Z tego co ja wiem, to skrzynia z bass reflexem daje jeszcze głębszy bas. Więc jeżeli słuchasz np. hip- hopu, to taka nadaje się idealnie.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

19 Maj 2008, 15:31

Dzięki za odp. Bardzo rzadko słucham Hip Hopu, raczej trance/techno, house itp. Aha, czyli np. wzmacniacz Blaupunkt GTA2 260 400W lub GTA 280 450W dawałby radę ze skrzynką Sony? (chyba jednak na nią bym się zdecydował).
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Maj 2008, 15:34

Tak. Myślę że ten wzmacniacz spokojnie da rade:).
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

19 Maj 2008, 21:20

GTA 260 może mieć trochę mało mocy bo 160 W w mostku ( co prawda nie wiem jak oni zrobili z 2 * 60 1 * 160 ) no ale pomijając to tak czy tak będize za mało. Daj ten drugi wzmak będzie lepszy i nie będzie tak sie grzał przy głębszym basie.

Co do bas reflex-u to to daje głębszy bass czasem poprawia spl głosnika, ale przy określonych warunkach. A wątpię żeby któraś firma bawiła się w coś takiego. Nie prawdą jest też że można sobie wybrać jeden głośnik np w obudowie z bass reflexem albo bez zdaje sie że tak napisał kolega wyżej.

Rodzaj obudowy koledzy dobiera się pod określony głośnik nigdy odwrotnie bo efekt nawet przy najdroższym głośniku może być mizerny.
maxidig
Początkujący

Miejscowość: Toruń

19 Maj 2008, 22:02

Ja znalazłem 2 aukcje z tym samym głośnikiem wsadzonym w różne skrzynie (z bass reflex i bez tego):
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
To, że głośnik jest stosowany w dwóch rodzajach skrzyni dyskwalifikuje go??
Jak już wspomniałem mam skrzynie bez bass reflexu i jestem zadowolony, czy powinienem dalej się zastanawiać nad zestawem bez "otworu" w skrzyni?

Aha, czy wzmacniacz firmy Mac Audio FEARLESS 2000 byłby dobry pod tego "Soniacza"??
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

20 Maj 2008, 08:49

Znalazłeś dwa w różnych obudowach bo te suby nie są robione przez firmę Sony tylko przez jakąś prywatną osobę.

Głośnik co prawda jest firmy Sony lecz reszta to już dzieło innej firmy czy też osoby.

Co do skrzyni trzeba by zwerfikować poprzez obliczenia z dostępnych parametrów jakie podał producent do jakiej skrzyni przystosowany jest głośnik czy bassrefex czy zamknięta.

Jeśli masz jakąś wiedzę na temat budowania głośników możesz samemu wyliczyć w jakiej obudowie dany głośnik zagra najlepiej a jeśli nie masz pojęcia o tym to zleć to komuś w związku z tym że to jest żmudniejsza część werfikacji zazwyczaj jest ona odpłatna.

Co do wzmaka jaki podałeś to będzie odpowiedni ma w mostku 1 * 300 W a głośnik ma znamionowej 380 W więc będzie już grało ładnie i przede wszystkim głośno:)
Wzmacniacz przenosi od 5 Hz więc bas na pewno będzie niski ale 5Hz raczej nie usłyszysz :) bo człowiek bodajże od 20 Hz słyszy dopiero.Ale Gdy głośnik pasmo przenoszenia ma niższe od pasma słyszalnego daję on ciekawy efekt, membrana drga czasem nawet wtedy gdy nie ma basu.
Filtr dolnoprzepustowy ma spadek o 12 dB na oktawę tzn że ma on większy spadek w pasmie zaporowym jest to filtr drugiego rzędu bardzo często stosowany w firmowych zestawach audio charakteryzuje go mniejsza stromość charakterystyki niż filtry 1 rzędu a tak w praktyce przepuszcza on w szerszym pasmie niskie częstotliwości.
maxidig
Początkujący

20 Maj 2008, 17:27

Czyli mam rozumieć, że ten wzmacniacz będzie dobry (z tego co wiem, to Mac Audio produkuje dobry sprzęcik). A co do skrzyni to znalazłem takiego JBL'a : [link do oferty na Allegro wygasł]

Warto się nim zainteresować??
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Maj 2008, 18:34

Skuteczność dobra jak na subwoofer pasmo dolne ma dość wysokie nie słyszałem go nigdy więc oceniam czysto teoretycznie że może nie mieć zbyt dużej głębi basu.

Jest jeszcze jeden aspekt który go powinien od razu wyeliminować cena..... za taka kasę sub z 300 W głośnikiem powinien być bardziej elegancko zrobiony.
I mi sie wydaje że lepiej zrobić by było obudowę samemu niż dawać za to 500 zł,
Obudowa nie jest aż taka duża więc materiał nie będzie aż tak dużo kosztował ale jeśli nigdy czegoś takiego nie robiłeś to zleć to komuś innemu.

Poszukaj czegoś jeszcze na pewno znajdziesz coś w korzystniejszej cenie no chyba że masz pieniądze i nie chce Ci sie szukać.
maxidig
Początkujący

20 Maj 2008, 18:43

Pytam, dlatego, że znalazłem aukcję z tym JBL'em za 340zł. I dlatego pytam, czy byłby dobrym wyborem.

Aha, niedługo zmieniam auto z sedana na kombiaka. Zamierzam przenieść mój sprzęt do nowego auta. Czy będzie duża różnica w jakości basu pomiędzy sedanem a kombi?
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Maj 2008, 20:50

W kombi będzie głośniej niż w sedanie bo tam górna ściana zazwyczaj oddzielona jest zazwyczaj matą z jakiegoś materiału a To nie jest jakąś specjalną przeszkodą dal rozchodzących sie po całym wnętrzu niskich tonów.
maxidig
Początkujący

21 Maj 2008, 15:06

No więc kupiłem tego JBL'a. Za jakiś miesiąc może poszukam mocniejszego wzmacniacza niż ten co mam (375W). Mam nadzieje, że będzie dobrze grał (Parametry ma podobne do mojego Blaupunkta, oczywiście oprócz mocy). Dzięki za odpowiedzi :)
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika