Jaki akumulator kupić????????

05 Kwi 2009, 13:12

gdy kupiłem auto 2lata temu jeżdziłem na aku 45Ah. W instrukcji wyczytałem (niemiecki) że powinien mieć 38Ah. Więc pytanie jaki aku kupić mam. 40Ah czy może mocniejszy 50Ah. Czy alternator będze go doładowywał czy też nie. Rozrusznik będzie szybciej kręcił ale czy sie nie Spali????
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

05 Kwi 2009, 14:14

W instrukcji podają minimalną wartość jaką powinien mieć akumulator i takie też wsadzają producenci na pierwszy montaż, popatrz na stronach centry czy warty w ich katalogach jakie zalecają akumulatory do danej pojemności silnika. Na twoim miejscy kupiłbym jednak troche większy akumulator niż 38Ah najlepiej coś ok 45Ah.
pirlo333
Początkujący

05 Kwi 2009, 15:22

Akumulator o większej pojemności będzie wiecznie niedoładowany,szybciej ci się zużyje a to dlatego,że alternator zapewnia mu prąd ładowania na poziomie3.8 A,gdy kupisz Aku 45Ah to taki akumulator potrzebuje pradu ładowania 4.5 A.Nie będzie ci kręcił szybciej rozrusznikiem.Jeśli chcesz kupić super akumulator do twego samochodu to kup sobie taki jaki zaleca producent ale z duzą wartością prądu rozruchowego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Kwi 2009, 21:18

A jakie masz auto?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Kwi 2009, 21:37

Jeśli chcesz to zrobić najlepiej ,to kup ,taki akumulator jak zaleca producent.Prąd rozruchowy ,czym większy,tym lepszy.
piotr2273
Aktywny

06 Kwi 2009, 00:16

Auto to
Suzuki Swift 1.3GS 68KM.
Też tak myślałem że aku 40Ah wystarczy aby prąd rozruchowy był dobry. Pali mi od strzału ale w zimie musi być mocna bateria tzn duży prąd rozruchowy. Chyba kupie coś z Centry lub Warty 40Ah. Kiedyś w maluchu miałem Jenox 45Ah za 103zł i chodził 2 lata ale musiałem doładowywać (słabe ładowanie fiata126p :) ).
BANAN23
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander PHEV w europejskiej specyfikacji
    Zaledwie sześć miesięcy po europejskim debiucie rynkowym nowego Outlandera w wersji z silnikiem benzynowym i wysokoprężnym, firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zaprezentuje podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego ...

06 Kwi 2009, 11:37

akumulator.pl Na tej stronce w zakładce dobre akumulatory jest opcja wyszukiwania akumulatora.
Dla twojego samochodu,producent podaje minimalną pojemność jako 38 Ah.Ale spokojnie możesz założyć 45Ah - będzie on naładowany bez problemu.Centra ma akumulatory 45Ah o prądzie rozruchowym 300A.Jest to Centra Plus.Myślę,że ten będzie dla twojego samochodzika bardzo dobry.Zwróć też uwagę na wymiary oraz co najważniejsze jaki masz plus - lewy czy prawy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Kwi 2009, 22:35

Dzięki. Tak wymiary są ważne bo jest on bardziej kwadratowy niż prostokątny (inaczej nie wejdzie w podstawke). Natomiast plus czy minus nie ma różnicy większej bo mam dość długie kable i wiem że z tym nie mam problemu bo już testowałem że tak powiem. Dzieki jeszcze raz jutro kupuje nówke aku fele i zmieniam oponki:) Na zimówkach strach pow 120 jeżdzić
BANAN23
Początkujący

10 Kwi 2009, 23:32

jesli chodzi o rozrusznik to sie napewno nie spali pojemnosc akumulatora oraz jego prad rozruchowy nie maja na to wplywu zeby spalic rozrusznik musial bys mu dac wieksze napiecie duzo powyzej 12v :)
mobilek
Nowicjusz

21 Sty 2015, 15:12

Dobrą ofertę ma sklep ELS. Miła obsługa, doradztwo, można tu szybko zrobić zakupy.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 21 Sty 2015, 15:22, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Link reklamowy usunięty. Proszę trzymać się temtu wypowiedzi.
Onedrzej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2011
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Sty 2015, 15:40

Kiedyś musiałem kupić akumulator do Clio I 1.2 benz,producent zaleca 38 Ah,pojechałem do Reala,nie było większego ,a chciałem kupić 45Ah max.Kupiłem 38Ah i przez dwa lata ani razu akumulatora nie musiałem podładowywać,nawet zimą.Aku było dosyć tanie,ale gdzieś z boku małymi literkami ,,Centra ,,wypalona.Gdybym kupił akumulator o zdecydowanie większej pojemności,to nie dość,że musiałbym go doładowywać z lewego ,żródła,to jeszcze szybko bym go załatwił.Na wielkość prądu rozruchowego,też trzeba uważać,im większy,tym wrażliwszy akumulator na rozładowanie.Te drogie akumulatory,są dobre dla Taksówkarzy,oraz ludzi,którzy w każdy dzień dużo jeżdżą.Gdy jest ostra zima,a wiem,że auto będzie mi kilka dni stało,zawsze zabieram aku do domu.Naturalnie nie uda się to w przypadku aut,z których aku nie wolno wyjąć,a przynajmniej tego drugiego podtrzymującego prąd (pamięć kompa),bo potem lipa z rozruchem.Do zwykłych aut,takich przeciętnych nie ma sensu wybierać drogich akumulatorów,wystarczy tylko by aku był ciężki,im cięższy tym lepszy! :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Sty 2015, 19:12

PhantomASA1 napisał(a):Te drogie akumulatory,są dobre dla Taksówkarzy,oraz ludzi,którzy w każdy dzień dużo jeżdżą.

Akurat mocniej w kość dostają akumulatory mało jeżdżące,albo używane na krótkich odcinkach,w takich wypadkach należy aku regularnie doładowywać,są nawet prostowniki doładowujące,sam mam taki i można podłączyć go nawet do gniazda zapalniczki :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

21 Sty 2015, 20:35

No właśnie,jeśli jeździsz na krótkich odcinkach niezbyt dużo,to paradoksalnie lepszy jest akumulator dokładnie taki,jaki zaleca producent,wtedy będzie lepiej doładowywany .Do Okularnika kupiłem dokładnie taki jaki zaleca producent,i nie muszę go doładowywać,gdy poprzedni właściciel władował 95Ah to szkoda gadać,siara oblepiała klemy,było wszędzie pełno,,soli,,,poza tym nie było tego uderzenia na rozrusznik.Kupiłem Centrę Futura,już trzy lata i zero problemów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Sty 2015, 15:04

Obecnie mam aku który się kończy. Postoi 2 dni niepalony i ledwo kręci. Jest to 60ah który posiadam od 4 lat. Jakie marki akumulatorów są obecnie na topie? Chodzi o Mazdę 6.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

23 Sty 2015, 17:17

Wcześniej miałem bumara (jest to chyba jakiś niemiecki producent akumulatorów) - ale nie wiem czy to trafiłem na jakiś kiepski egzemplarz czy o co chodzi - zaraz po zakończonej gwarancji nie nadawał się już do użytku. Zamówiłem na motointegrator (tam można do nich zadzwonić i telefonicznie zamówić aku z montażem w warsztacie partnerskim - tam od raz sprawdzą ładowanie) akumulator Varta o podobnej pojemności jak Twoja i powiem Ci, że na razie chodzi na tip-top. Nawet raz na 2 godz zostawiłem na światłach - i też udało się odpalić.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001