Jaki akumulator

27 Gru 2013, 11:39

Witam. Muszę kupić akumulator 74Ah prąd 750A. Jakie firmy są teraz dobre? Słyszałem, że Centra się ostatnio zepsuła. Co myślicie o Warcie albo Bosch? Ewentualnie jakieś inne, a dobre firmy? Aku musi być naprawdę dobry, bo silnik, 4,7 pojemności ( 8 cylindrów po 510ccm ) będzie uruchamiany raz w tygodniu ( soboty ) a tak to stoi na dworze. Musi więc przetrzymać ewentualne mrozy. Jak ktoś jest na topie, to proszę o info.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2013, 23:47

Mi ostatnio polecali Boscha jak kupowałem do Yarisa i kolejno centra i warta. Kupiłem Centrę Futura i jestem zadowolony. Myślę że najważniejsze jest kupienie nowego akumulatora którego data produkcji będzie różniła się nie znacznie od daty sprzedaży klientowi. Chodzi o to żeby taki akumulator nie leżakował w magazynie np. rok zanim zostanie sprzedany.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

29 Gru 2013, 11:23

Podzwoniłem troszkę po hurtowniach i okazało się, że najwięcej jest zwrotów Centra. Bosch, mniej, ale też są zwroty. Warty to pojedyncze sztuki. Wybrałem w końcu Wartę Silver Dynamic 77Ah 780A, bo musiałem dobierać aku i pod względem wielkości, pojemności i jak największym prądem rozruchowym - w aucie jest dużo odbiorników. Przed założeniem aku mial 12,56V, po założeniu i uruchomieniu silnika ( zaskoczył od razu, mimo, że stał dwa miesiące ) napięcie ładowania 14,1 na włączonych światłach. Więc wszystko póki co jest ok. Zobaczymy jak ów aku będzie się sprawował.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

29 Gru 2013, 15:02

Oby służył jak najdłużej :)

Centra miała najwięcej zwrotów z podstawowej wersji tej najtańszej, ale o tym już mało kto wspomina, a opinia leci po całości.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

29 Gru 2013, 18:37

Generalnie pytałem o Centrę Futurę, ale na hurtowniach mówili ogólnie, że Centra. Nie dopytałem, więc może być jak piszesz. Uszkodzona jest jakaś partia zwykłego, a opinia idzie po całości. Ale z drugiej strony jak ta najsłabsza jest uszkodzona, to można pomyśleć, że reszta też może być uszkodzonych no i już publika omija Centrę z daleka. Opinia jak piszesz idzie po całości. Zobaczymy jak Warta się spisze.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rewolucyjne światła ksenonowe (1991)
    Chociaż do dziś produkowane są samochody z halogenowymi żarówkami, to rewolucji w jakości, zasięgu i jasności samochodowego oświetlenia dokonały tzw. palniki ksenonowe, zastosowane po raz pierwszy w 1991 roku w BMW ...