Jaki bank i konto bankowe wybrać według moich kryteriów?

15 Maj 2015, 21:48

Witam.

Kieruje się z prośbą do wszystkich forumowiczów o polecenie banku w którym mogłabym wyrobić konto bankowe spełniające moje wymagania:

1. Darmowa karta debetowa (bez żadnej opłaty miesięcznej za używanie MasterCard lub Visa)
2. Darmowe używanie konta
3. Dostęp i zarządzanie konta poprzez Internet
4. Darmowe wypłaty pieniędzy z wielu bankomatów w Polsce
5. Darmowe wypłaty pieniędzy z bankomatów za granicą
6. Wypukła karta debetowa aby móc nią płacić np. za rezerwacje, bilety itp. przez Internet.
7. Bank z oddziałami naziemnymi aby można było np. wypłacić pieniądze w banku stacjonarnym w większości miast
8. Potwierdzanie przelewów Internetowych za pomocą kodu SMS
9. Brak kryteria limitu płacenia kartą aby mieć kartę za darmo.

Trochę tego jest ale może jest takie konto w jakimś baku co by spełniało te kryteria? Jeśli nie ma to proszę o namiary na konto/bank w którym będzie najbliżej do tych kryteriów.
PS: Mam jeszcze pytanie która karta debetowa będzie lepsza MasterCard czy Visa? Biorąc pod uwagę płatności w kraju i UE?
Z góry dziękuję za wskazówki.
Messy
Nowicjusz

Auto: VW

26 Maj 2015, 19:46

Zastanawiam się nad tym bankiem T-Mobile.

Od 1 czerwca ma niby być opłata z kartę 6zł jeśli nie zrobimy transakcji na min. 200zł...
Ogólnie jestem w stanie to przeżyć ale czy na pewno nie ma innych ukrytych opłat jeśli nie dokonamy transakcji kartą na min. 200zł i nie będziemy mili stałych wpływów na kartę np. z tytułu wynagrodzenia co miesiąc?

Czyli jeśli nie zapłacę kartą min 200zł i nie będę miała żadnych stałych wpływów na kartę z tytułu wynagrodzenia itp. to za prowadzenie tego konta i kartę debetową zapłacę tylko 6zł ?

Zastanawia mnie też zapis w tabeli opłat ( https://static.t-mobilebankowe.pl/uploads//files//TabelaOplatiProwizjiv2.pdf ) punkt F.2 mianowicie "Opłata miesięczna za kartę w trybie miesięcznym - 3zł)
Messy
Nowicjusz

Auto: VW

02 Cze 2015, 17:50

Podepnę się pod temat kredytów, bo ja z kolei szukam kredytu firmowego, a tym samym osobnego konta dla firmy. Czy spotkaliście się z taką ofertą: "Kredyt na start plus rok bez ZUS"? Nie wiem, czy to atrakcyjna propozycja...
jurekogorek
Obserwowany

Auto: mercedes

11 Cze 2015, 23:29

brzmi bardzo fajnie:)
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60

13 Lip 2015, 12:14

Zobacz sobie tutaj ofertę banków banki.edu.pl/konta/konta-osobiste są tu najnowsze informacje. Najlepiej jest dopasować ofertę banku pod siebie. Bo polecać to można, ale każdy jest inny i ma inne potrzeby. Myślę, że jak tam zerkniesz to Ci się trochę rozjaśni temat.
sylwia4012
Nowicjusz

Auto: golf IV
Silnik: 1,9
Paliwo: Diesel

22 Lip 2015, 13:20

Tmobile dobry bank ale z tego co wiem jest teraz jakaś opłata jak nie wykona się operacji bezgotówkowych na określoną kwotę. Chyba każdy bank ma teraz jakieś limity. Ja polecam Millenium jak masz stałe wpływy na konto i robisz drobne operacje kartą to masz konto za free.
Merk
Nowicjusz

Auto: Audi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Funkcja automatycznej jazdy w korkach Audi AI
    Prezentując funkcję automatycznej jazdy w korkach Audi AI, cztery pierścienie pokazały pierwszy na świecie system umożliwiający zautomatyzowaną jazdę na poziomie 3. Podczas jazdy w korku lub w powolnym ruchu na autostradzie, ...

26 Lip 2015, 15:44

WEdług mnie mbank
borsuk
Nowicjusz

Auto: Opel astra

27 Lip 2015, 18:25

Polecam Wam poradnik dotyczący kont bankowych, może przyda się przy wyborze.

Posiadanie konta bankowego przestało być już luksusem, jest zwykłą codziennością pozwalającą nam na zarządzanie własnymi finansami. Z tego też powodu często posiadamy więcej niż jeden rachunek bankowy. Jak jednak wybrać ten najlepszy? Na co zwrócić uwagę?

Dostępność bankomatów
Decydując się na wybór określonego konta bankowego powinniśmy zwrócić uwagę na sieć bankomatów, z której korzystać możemy bezpłatnie. Z reguły duże banki mają bardzo rozwiniętą sieć własnych maszyn, a te mniejsze decydują się na współpracę z niezależnymi sieciami bankomatowymi – jak na przykład Euronet. Im większa jest sieć, tym lepiej dla nas. Jeśli bowiem zdecydujemy się na wypłatę z bankomatu innego banku, to często opłata wyniesie co najmniej 5 złotych i zazwyczaj nie mniej niż 3% wartości transakcji.

Koszty prowadzenia rachunku
Gdy zakładamy konto w banku, jedną z podstawowych opłat, na które powinniśmy zwrócić uwagę, jest koszt prowadzenia rachunku bankowego. Najczęściej opłata ta jest zerowa w przypadku kont internetowych, a czasem wynosić może nawet kilkadziesiąt złotych miesięcznie w przypadku rachunków z dodatkowymi pakietami usług. Jeśli więc chcemy zaoszczędzić pieniądze, wybierajmy konta internetowe dające nam praktycznie wszystkie takie same funkcje, jak płatne konta bankowe, lecz wszystkich czynności dokonamy samodzielnie przez internet.

Opłata za kartę do konta
Banki bardzo często obciążają nas dodatkowymi opłatami za karty dodanymi nam do konta bankowego. Z reguły jednak tej opłaty można uniknąć wykonując określoną liczbę operacji w ciągu miesiąca – wtedy bank otrzymuje prowizję od sklepów. Zwróćmy więc uwagę, jaka jest wysokość tych opłat – czasem karty wydawane są bezpłatnie, innym razem mogą być obciążone kosztami nawet na poziomie kilkudziesięciu złotych miesięcznie w przypadku kart złotych czy srebrnych.

Opłata za przelewy
Nie możemy również zapominać o opłatach ponoszonych w przypadku przelewów. Co ważne, coraz częściej banki proponują swoim klientom bezpłatne zlecanie przelewów za pomocą internetowych systemów transakcyjnych. Czasem istnieją jednak niewielkie opłaty (od kilkudziesięciu groszy do kilku złotych) które w przypadku intensywnego używania konta mogą być bardzo duże. Szczególnie zwróćmy uwagę na opłatę za przelewy w przypadku kont oszczędnościowych.
tomeekk
Obserwowany

Auto: fiat126

28 Lip 2015, 22:59

Mbank ma całkiem tanie konto, jeśli chodzi o klienta indywidualnego. Chyba, że zależy tobie na przelewach za granicę, to wtedy biorą opłaty. O takie rzeczy możesz również popytać n forach kredytowych. Z reguły tam jest sporo takich dyskusji.
cookie21
Nowicjusz

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: citroen

24 Gru 2017, 22:34

Darmowe to, darmowe tamto, najlepiej wszystko darmowe, wtedy pojawia się reklama banku konto za 0 zł, bezpłatne konto zakładamy je i co?

Proponuje przeczytać o tym, że konta osobiste za 0 zł nie zawsze są za 0 zł myślę, że niektórym rozświetli to troszkę wizję, że wszystko co nam banki dają jest bez korzyści dla nich.
DooD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 08 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1,8 20V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

16 Sty 2018, 09:26

Z tego co wiem, to jeszcze w tym roku banki mają mieć obowiązek posiadania przynajmniej jednej oferty konta bankowego z podstawowym zakresem usług za darmo. Podobno UE proceduje taki projekt. Jeżeli rzeczywiście udałoby się to wdrożyć, to ja byłbym jak najbardziej za. Banki z pewnością by nie zbiedniały, natomiast klienci odetchnęliby z ulgą.
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004