Jaki Benzyniak do 30k do LPG

30 Lis 2013, 15:45

Witam serdecznie.
Chcę średniej klasy, w miarę przestronnego przestronnego benzyniaka w sedanie do zagazowania. Odpada zakup z LPG, bo nie chcę nadziać się na kręcony wałek. Głównie zależy mi na małej awaryjności, koszty eksploatacji już nie są aż tak istotne, bo na auto zawsze parę groszy znajdę.
Budżet chciałbym zamknąć w 35 000 razem z instalacją gazową.

Biorę pod uwagę:
SuperB I 1.8T
Octavia II 1.6 MPI
Mazda 6 1.8 lub 2.0

Czy polecicie coś jeszcze, co dobrze się będzie gazowało w roczniku 2004 - 2008 mniej więcej?
Do tej pory jeżdżę już 5 lat Corsą B 1999r 1.2 z LPG.
peter221
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 04 1983
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1,2 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Lis 2013, 20:06

Warto zagazować silnik większej pojemności wtedy i jezdzi sie dobrze i nie martwi o koszta bo spalanie nie bedzie az tak duze jak zestawimy mułowaty 1.6 w Octavi ktory bys musiał piłować (a i tak by nie jechal) a o wiekszej pojemności silnik wolossacy 2,4 lub uturbiony 2.0
Mazda 6 z 1.8 odpuśc ma taka moja zona nie jedzie to dobrze jak juz 2.0.
Superb z 1.8T ok. Octavia lepiej Superb.
Mozesz zobaczyc tez Opla Vectre z 2.0T.
Poszukaj tez aut które Ci podpasuja z Volvo, Saab, Subaru.
Bardzo fajna i komfortowa jest Honda Legend, ale ciężko będzie znalezc.
Można tez popatrzec za starszym Lexusem np LS, ale tez ciezko znalezc...
Dodatkowo koszt dobrej instalacji do R4 to 2500zl zas do V6 3500zl a do V8 koło 4...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Gru 2013, 12:17

Dziękuję za sugestie. Nie wiedziałem w sumie, że oplowski benzyniak 2.0T się nadaje.
Może ktoś jeszcze jakieś inne zasugeruje?

Mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki. Jak myślicie, który z w/w w moim i kolegi poście silnik jest najłatwiej dostać w miarę w dobrym stanie? A które są predysponowane do bycia kręconymi?
peter221
Nowicjusz

01 Gru 2013, 14:26

Nie ma reguły kręcą liczniki zarówno dieslom jak i benzyniaka jak się trafi auto zadbane w srodku i wyglądające atrakcyjnie w dobrej wersji czy pożądanej marki ew rocznikowo młode.
Byłem swego czasu w Holandii po auto dla żonki (tam sa certyfikaty na przebieg) i stała piękna Vectra GTC a na budziku 370tys przebiegu. Auto w mega stanie.
Obok Mazda 6 z 02r z przebiegiem 57tys km wyglądała wizualnie kiepsko, ale ja kupiłem.

Ogólnie każdy benzyniak da się zagazować oprócz tych z wtryskiem bezposrednim (np FSI) tzn tez sa opcje, ale srednio opłacalne dla kieszeni i silnika.

Jezeli masz benzyniaka wolnossącego lub na turbince który ma wtrysk MPI wielopunktowy nadaje się pod LPG. Problem moze wystąpić jeżeli jest ceramika lub skomplikowana regulacja zaworów.
Np niektóre Fordy nie lubią sie z gazem z racji właśnie na zaworki.

Zerknij na forum lpg-forum.pl popatrz co tam ludzie gazują i z jakimi efektami na pewno coś wybierzesz dla siebie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Gru 2013, 22:56

za tą cene dostaniesz już naprawdę ładne audi/pasata tylko musisz dużo szukać, żeby coś godnego znaleźć

Ogólnie to na twoim miejscu od razu skreślił bym wszystkie autohandle itd... bo to sami oszuści sam kupowałem auto ostatnio to wiem że u handlarza nie znajdziesz dobrego auta. Same złomy, kupa gówna zapakowane w papierek od najlepszego cukierka. Poszukaj od prywatnych osób albo sam jedź za granice po auto. Nie wierz osobą pseudo prywatnym, które same niby coś sprowadziły pół roku temu... uważaj na wersje powodziowe.

I pamiętaj przeciętne auto niemieckie po 10 latach ma ponad 300 tys, a sam rynek niemiecki przejęty jest przez turków, którzy nie mogą złomu sprzedać Niemcowi bo odpowiadają za to karnie, dlatego tylko czekają na handlarzy z Polski, żeby złom im wcisnąć. Dlatego wbrew pozorom sprowadzone nie znaczy lepsze a często dużo gorsze. Na szroty Niemieckie trafia tylko to czego Polak nie zdąży kupić i przywieść do nas :)
Mateusz0001
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: AUDI
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel

02 Gru 2013, 10:18

To co Polak potrafi to powinni o tym książkę napisać. Zjeździłem większość komisów w moim województwie i w budżecie jaki miałem nie bylo praktycznie nic godnego uwagi z aut wybranych przez moją żonke. Objechaliśmy dwie Mazdy6 jedna z wyglądu ładna, ale miała z tyłu różne szyby dobrane z róznych roczników. Z tyłu klapa się dobrze nie otwierała, auto jechało jakby ważyło 2tony hehe, ale sprzedawca twierdził do końca, ze nie bity i igła :)
Pojechałem w koncu do Holandii i kupiłem auto z Holenderskiego komisu dla Holendrów.
Inna bajka zupełnie... jeszcze przy okazji na legalu bacika się spaliło :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Gru 2013, 18:34

Panowie, a co byście polecili do zagazowania z silników 2.0 wzwyż?
peter221
Nowicjusz

02 Gru 2013, 19:10

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KonradMB
Aktywny

Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna

02 Gru 2013, 19:30

A wieć tak pod LPG. Jest tego sporo moze zaczne od Saaba, czyli Saab 9-3 2.0T i analogicznie Opel Vectra bo silnik ma od Saaba. Można znaleźć dwie wersje 175 i 210KM ta mocniejsza w Saabie.
Volvo S40 i S60 ten pierwszy ma silnik 2.4 prosty a ten drugi oznaczony jako 2.5T ma turbinke, ale silnik jest ten sam. Trzeba się dowiedzieć jaka regulacja luzów z tego co wiem w nowszych rocznikach jest na szklankach.
Honda Accord 2.0 a najlepiej 2.4 ma 190KM w budżecie jak najbardziej warta uwagi (przykład)
[link do oferty na Allegro wygasł] i bez turbo.
Mazda 6 z 2.0. Mocniejsza 2.3 ma nieco bardziej skomplikowany silnik.
Jeszcze mamy Audi A4 z 1.8T nowsze B7 ma 1.8T z 163KM ale się upewnij żeby to czasem nie był FSI bo kaplica. Wieksze A6 ma tylko 2.4 V6.
Jeszcze mamy Subaru, ale tu Ci nie pomoge bo mam średnią opinie co do Boxerów.
Fajnie jadą i brzmią, ale są dość skomplikowane i nie wszystkie dobrze współpracują z LPG.
Szukaj czegoś w jak najlepszym stanie nie warto się napalać na jeden wybrany model.
Wszystkie te auta będą dobrze jechać są tez dosc spore i wygodne.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Gru 2013, 20:04

noisy napisał(a):Jeszcze mamy Subaru, ale tu Ci nie pomoge bo mam średnią opinie co do Boxerów.
Fajnie jadą i brzmią, ale są dość skomplikowane i nie wszystkie dobrze współpracują z LPG.

Co do LPG to w Subaru najlepiej sprawdzają się silniki SOHC tj. wolnossące 2.5 i 2.0, przy zakładaniu instalacji do silników turbodoładowanych regulacja luzów zaworowych odbywa się na płytkach co jest trochę droższe niż w silnikach SOHC. Do H6 nie opłaca się zakładać instalacji.
Boxery wbrew obiegowej opinii nie są takie skomplikowane, to zwykły silnik tyle że tłoki w nim "leżą".
KonradMB
Aktywny

Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna

02 Gru 2013, 20:22

szkoda że chodzi o auto klasy średniej bo właśnie fabie 2008r sprowadziłem ;-D więcej info w ogłoszeniach SPRZEDAM - życzę owocnych poszukiwań bo wiem że trudno znaleźć dobre auto a 30 koła to nie mała kwota
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

02 Gru 2013, 20:33

ktoś wyżej pisze o kręconych licznikach itp

wcale się nie dziwię - handluję samochodami i wiem jak sprawa wygląda ludzie widzą 200 na budziku i auto jest skreślone mimo że może być bardzo dobrym autem

autka sprowadzane zza granicy to:
-uszkodzony motor
-uszkodzona skrzynia
oba naprawiane tanim kosztem

-stłuczka która za granicą w naprawie jest nieopłacalna
-duży przebieg
-bądź ciężki wypadek

żaden NIEMIEC BELG czy inny cudzoziemiec NIE SPRZEDA nowego sprawnego auta

sam jak pisałem wyżej mam na sprzedaż FABIE 2008r po lekkiej przycierce - zamieścilem zdjęcia auta przed i po w ogłoszeniach SPRZEDAM i powiem Wam szczerze że jak ludzie dzwonią i słyszą przycierka, najechanie czy jakby to nazwał to mówią NIE DZIĘKUJĘ!

Chyba nie ma normalnych ludzi pod tym względem. Trzeba wciskać kit NÓWKA Z SALONU bezwypadkowy nic nie było grzebane IDEALNY - chyba tak muszę zacząć robić bo jak ludziom nie chce się wcisnąć kota w worku to nawet nikt nie przyjedzie i nie ogląda samochodu.

Takie jest moje zdanie
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Gru 2013, 20:42

valia -> tak to wygląda w naszym kraju. Jak powiesz prawdę nie sprzedasz. Ludzie wola bajki, które pasują do ich punktu widzenia, a handlarze im dają towar jaki chcą.
- przebieg do 150tys
- ładny lakierek
- ładne wnętrze
- skoro ładny i zadbany to nie bity.

edyta.
Zapomniałem o BMW mozna tez pomyśleć nad wybranymi modelami w zastosowaniu pod LPG bo mają dobre silniki benzynowe i R6 i V-ki, ale które wybrać to Ci nie powiem bo nie interesuje sie tą marką.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Gru 2013, 00:00

noisy zgadzam się handlarze dają towar taki jaki klient chce widzieć - ludzie nie rozumieją zakupu i rynku wtórnego samochodów

jak ludziom mówi się prawdę to akurat wtedy mówią że kłamiesz lub wcale nie chcą oglądać bo słyszą ooo stłuczka - następnie kupują "bezwypadkowy" lepiony z 2 aut bądź auto co stało na ramie a wtedy zawiedzeni wypisują głupoty i stawiają wszystkich handlarzy pod jedną kreską

kupią ulepa bądź z uszkodzonym motorem naprawionym na szybko po paru miesiącach zaczynają wszystkie bolączki wychodzić, a następnie plują sobie w brodę że prawdy słyszeć nie chcieli
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Gru 2013, 00:24

bez wątpienia macie Panowie rację.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zatem w wypadku rocznika 2005/2006/2007 benzyniak z realnym przebiegiem 250 000 nie powinien odstaszać?
peter221
Nowicjusz