REKLAMA
Witam Wszystkich,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Po pierwsze zdaję sobie sprawę, że podobnych postów już było wiele i na pewno część z Was ma już ich dosyć, jednak przeglądając wiele wątków na tym forum jak i innych nadal nie mogę znaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Otóż poszukuje diesla do 10tyś. w technologii, która uodparnia go na różnego typu „przygody”. O co mi dokładnie chodzi? Jestem chemikiem i po dłuższej przygodnie z alternatywnymi źródłami energii (dokładnie wodór) pomyślałem, czy nie spróbować sił w „alternatywnych paliwach”
Chciałbym testować różnego rodzaju mieszanki paliwowe i dlatego padł wybór na diesla – duży zakres możliwości i duża dostępność do poszczególnych komponentów.
Wiadomo, każda działanie inne niż to, do którego był stworzony określony silnik, może zakończyć się jego uszkodzeniem, dlatego poszukuje takiego silnika diesla, gdzie to ryzyko będzie najmniejsze.
Poza tym, skoro ryzyko uszkodzenia silnika będzie większe, to wolałbym taki model samochodu, gdzie chociaż pozostałe podzespoły długo wytrzymają, no i sama ewentualna naprawa nie przewyższałaby lub zbliżała się do wartości samochodu.
Miło by było, jeżeli nie było by „zwykłe pudło”, bo oprócz testów to ma do codziennego użytkowania się nadać .
Wiem, że dość dużo oczekuje, ale proszę o jakieś konstruktywne sugestie i opinie o konkretnych modelach samochodów.
Z góry dziękuje i pozdrawiam