Jaki dostawczak?

26 Cze 2011, 11:28

witam
dotychczasowa praca się skończyła, zastanawiam sie nad zakupem dostawczaka i pracy w tym temacie, nigdy w tym nie robiłem i nie mam sprecyzowanych planów co do kierunku działalnosci,myslałem o kurierce -
mam pytanie co kupić czy odrazu duże auto typu tranzit, sprinter, ducato czy może mniejsze vivaro lub trafic,
chciałbym poprostu wiedzieć czy kupujac np vivaro nie bede za chwile płakał ze to za małe i ogranicza pole manewru w działalnosci
pozdrawiam
blondyn01
Obserwowany

Auto: brak

26 Cze 2011, 11:41

Vivaro czy Trafic może być za małe do kurierki więc ja bym kupił coś większego typu własnie Transit czy Sprinter.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Cze 2011, 22:10

Zgadzam się z przedmówcą. Kup od razu większe auto. Jak popatrzysz wśród dostawczaków z firm kurierskich to raczej małych aut jest nie wiele.
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

26 Cze 2011, 22:46

A jak już są to szybko robią sie małe,troche o tym wiem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Cze 2011, 20:02

Przyjeżdżasz po przesyłkę i się nie mieści do samochodu i jest problem :mrgreen:
I kombinacje telefony i stres, a w pracy za stres nie ma premii :D
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

27 Cze 2011, 21:25

W malego busa sie zmiescisz pewnie wozac male paczki, ale jak cie zaladuje pod sufit, jak potem cokolwiek znalezc? Okres przedswiateczny, bedziesz mial troche paczek typu telewizory i itp, naprawde bedzie ci ciezko znalezc jakas mala paczke gdzies upchana gleboko, tym bardziej jak ci bedzie zalezalo na czasie, bo masz rozwiezc lacznei 100 paczek w danym dniu.

Swoja droga co do pracy kuriera, to troche jest przerabana, od 6 do 18 tak srednio... + soboty chyba tez, lepiej jak juz to kupic cos wiekszego i chyba palety wozic, bo male paczki sa denerwujace wg mnie, czasto musisz szukac ludzi, ktorzy sa w pracy i itp + masz duzo paczek, a tak taka klapa, ma lacznie z 15-2- palet do rozwiezienie w danym dniu, wiekszosc idzie do firm, gdzie nie ma wiekszego problemu z odbiorem, problemem sa markety i itp, gdzie musisz czekac na rozladunek po 2-3 godz. Tylko jak juz sie chcesz w palety bawic, to kup odrazu auto z klapa/winda hydrauliczna, tak na 1000kg conajmniej.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

27 Cze 2011, 22:55

Dokładnie tak jak przedmówca pisze,kurierka to ciężki kawałek chleba.
Barol
Awatar użytkownika

28 Cze 2011, 15:34

Jak palety to lepiej kupić kontener niż blaszaka. Kontener jest bardziej pojemny.
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

28 Cze 2011, 17:17

Swoja droga taki dostawczak, a bardziej ciezarowka z DMC 13 ton, jakimi woza palety zwykle, to tez problem tego typu ze tacho trzeba uzywac, czasa pracy kierowcy to chyba 8 godzin/dzien wiec bedzie trzeba pewnie czesto ponad norme jezdzic(i jakos kombinowac zeby nie bylo widac ze po ponad 8h jezdzisz, tacho przerobiony i itp), bo na busie z DMC do 3,5 tony, poki co tacho nie jest obowiazkowe.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

28 Cze 2011, 18:28

Czas pracy kierowcy wynosi 9h z możliwością przedłużenia dwa razy w tygodniu do 10h. :wink:
Ale na dostawczaku nie będzie tacho. Chociaż są te mutanty na bliźniakach z ładownością do 5-6t.
Ale można kupić np sprintera z kontenerem zarejestrowanego na kat B. :wink:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

18 Lip 2011, 12:31

Nie czas pracy tylko czas jazdy kierowcy wynosi 9h z możliwością przedłużenia dwa razy w tygodniu do 10h. Ale to są przepisy jak masz tacho.
grotrans
Obserwowany