Jaki duży, mocny, terenowy samochód - ponadczasowy wygląd?

06 Sie 2013, 14:21

Witam,

Jestem nowy na forum więc kultura wymaga aby najpierw się przywitać.

Witajcie!

Zwracam się z prośba o pomysły przy wyborze auta. Jako, że nie stać mnie żeby mieć kilka aut, poza tym lubuję się w dużych autach terenowych, stoję przed wyborem auta 4x4, które będzie jezdzilo po czarnym w miare wygodnie,jako ze jestem mysliwym po lesie, ale bez terenu mocno extreme, bedzie pakowne, zmieszcza sie bagaze, dzieci, bedzie silne zeby cos za soba pociagnac, bedzie mialo ponadczasowy wyglad.

paliwo - preferuje lpg
spalanie bez monego znaczenia - ale nie powyzej 30l

powiem jakie auta mi sie podobaja i biore pod uwage, bez podawania silnikow bo to jeszcze do dogrania:
Patrol LONG
Pajero
LC 80
LC 100
Defender 110??
Gelenda ale jest dozyc droga..
moze jeszcze o jakims zapomnielem wiec jak mi przyjdzie do glowy to dodam.
To są auta jakie mi sie podobaja ale kazda propozycja bedzie wzieta pod uwage. Chcialbym aby mial ponadczasowy wyglad, co by przy odpowiednim dbaniu cieszyl oko za kolejne 10 lat.

Cena to 40 000 zl ale nie sugerujcie sie mocno.. moze byc powyzej jaki i ponizej :)
dzieki za porady i sugestie :) Nie patrzcie wylko na te auta ktore podalem, piszczie wszystkie jakie Wy byscie brali pod uwage, za i przeciw :)
dany44
Obserwowany

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: golf syncro

06 Sie 2013, 14:24

Może trochę polecę :roll: , ale Mercedes G jest duży i wszędzie wjedzie, sam mam okazję takowym czasami jezdzić, lub jakis Patrol.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

06 Sie 2013, 18:34

Jeśli szukałbym ponadczasowego wyglądu i właściwości terenowych to zdecydowanie rozglądałbym się za range roverem :)
jeankes
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 11 1965

07 Sie 2013, 18:39

Podrzucajcie tez inne auta jak w temacie, żeby bylo o czym myslec. Niedlugo zrobie jazde probna LR Defenderem 110 i zobacze jak sie prowadzi po czarnym. Auto mi sie podoba - szkoda tylko ze predkosc max 110.
dany44
Obserwowany

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: golf syncro

07 Sie 2013, 21:10

A moze cos takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Sie 2013, 04:38

Jak ponadczasowy wygląd to MB G-classe.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    System otwierania samochodu aplikacją na telefon
    Toyota, największy producent samochodów na świecie, jest zainteresowana inwestowaniem w nowe formy korzystania z samochodów, takie jak car-sharing. Z myślą o usprawnieniu takich usług opracowała nowy system ...

08 Sie 2013, 07:51

kon146 napisał(a):
A moze cos takiego?http://otomoto.pl/volkswagen-golf-count ... 62187.html

Wieś wagen jest dobry żarcikiem... :D

W sumie to za dużego wyboru nie masz...
Jak ma być ponad czasowe to G klasa, LCki 80/100, Defendery...
Osobiście zastanowiłbym się nad Mercem albo LC.
Wspominałeś o wysokiej cenie ale te auta są cenione nie bez powodu...
Poziom bezawaryjności jak na dzisiejsze czasy jest nie osiągalny.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Sie 2013, 17:57

Mercedes to jednak przy Toyocie tandeta tyle, żę znaczek na wsiach bardziej ceniony.
LC i tyle w temacie.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

08 Sie 2013, 19:21

Tandeta? To dlaczego jest produkowany przez tyle lat i praktycznie się nie zmienia?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Sie 2013, 19:46

Pewnie dlatego, że nie jest Japoński, sporo ostatnio nam się takich moto rasistów narozmnażało na forum.
Ci od japońców najbardziej wojujący bo podobno to jedyne auta którymi można jeździć bez strachu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Sie 2013, 20:30

Navara,Hilux a z ciekawszych to Ford Explorer, tylko wszystko z USA ciągnięte więc ciężko może być z bezwypadkowością-przy tym samochodzie ponadczasowość masz murowaną.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

08 Sie 2013, 21:36

Jasiek90 napisał(a):Pewnie dlatego, że nie jest Japoński, sporo ostatnio nam się takich moto rasistów narozmnażało na forum.

A zauważyłeś że posiadacz auta żabojadowego myśli że wszyscy się mylą a on jedyny ma racje.
Prawda jest taka że starsze auta typy renia, pug, cytryna można kupić w cenie kiepskiego roweru więc chyba nie w dowód uznania za osiągnięcia motoryzacyjne.
W odróżnieniu od Ciebie pracuje w firmie w której ja i moich 4kolegów robimy w sumie między 300 a 400tyś km.rocznie i szanujemy kasę którą trzeba wydać na naprawy aut bo to jet duży procent naszych kosztów. Przechodziliśmy wszystkie wynalazki szukając tego który zapewni normalny komfort i nie psucie się.

Jasiek90 napisał(a):Ci od japońców najbardziej wojujący bo podobno to jedyne auta którymi można jeździć bez strachu.

A powiedz mi w lata 90-02r które auta żabojadowe dorównują japońcom i pod jakim względem. Tylko napisz konkretnie silnik, model i co osiągną. Nie wliczam w to wynalazków albo jakiś prototypów.

Jeżeli chodzi o auta terenowe takie jak LC więc Jasiek90 nie wiem czy jesteś świadomy że np.: skrzynie biegów seria R ze starszego LC są używane w sporcie a konkretnie w drifcie, dla zespołu napędowego LC nie ma znaczenia czy ma przebieg 500tyś. czy 800tyś. Jak chcesz mogę ci sprzedać skrzynie którą upalałem z przebiegiem 620tyś.km z LC. Następna sprawa układ kierowniczy i zawieszenie... Czy widziałeś kiedyś auto FR które wytrzymałoby bez naprawy zawiasu 300tyś.km i to w terenie ???
A wiesz że w landku były montowane takie silnik jak diesle HZ/HD albo benzyny FZ/RZ/VZ/UZ więc zanim znowu się wypowiesz zobacz sobie na google co to oznacza później zobacz ile auta z tymi silnikami kosztują i jakie przebiegi robią w Afryce.
Skup się na HZ/UZeach może będzie Ci łatwiej zrozumieć miłość do aut JDM. Tylko nie pisz że jest ich mało bo HZy produkowane były przez ponad 20lat zresztą UZ nie wiele krócej chociaż już teraz chyba jest wkładany do ekskluzywnych łodzi bo pewnie się psuje :wink:
szybki
Moderator - Tuning

11 Sie 2013, 13:48

Muszę się zgodzić, że terenówka z kraju który nie produkuje terenówek nie przejedzie bezproblemowo 300 000 km w terenie.
Gratuluję też znajomości w firmach projektowo-budowlanych skoro wiesz w jakiej firmie pracuje :)
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sie 2013, 15:59

Jasiek90 napisał(a):Muszę się zgodzić, że terenówka z kraju który nie produkuje terenówek nie przejedzie bezproblemowo 300 000 km w terenie.
Gratuluję też znajomości w firmach projektowo-budowlanych skoro wiesz w jakiej firmie pracuje :)

Zawsze możesz zaproponować renie kanguuu z napedem na 4koła. hmmm w sumie propozycja golfa country już była...
szybki
Moderator - Tuning

11 Sie 2013, 16:20

szybki jak wiesz jestem fanem japońskich aut ale Kangoo to całkiem rzetelne żelazo, wątpię, że to zasługa francuzów po prostu tak prostego auta nawet oni nie potrafią popsuć.
Ciekawe jakby japończycy zabrali się za ten segment, to byłby auta trwalsze od diamentu.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Auto: Lexus
Typ: Sedan/Limuzyna