Jaki Funcar po Focusie RS ale w budżecie ok 50 tys zł

06 Paź 2023, 22:45

Cześć,
Szukam funcara w budżecie około 50 000 zł. Myślę o Renault Clio 4 RS z 1.6T i EDC lub Ford Fiesta ST MK7 też z 1.6T ale w manualu. Auto przede wszystkim ma dawać frajdę z jazdy i dobrze prowadzić się w zakrętach. Na torze bywam dwa razy w roku, głównie po to żeby szlifować swoje umiejętności, na robienie czasu mam mniejsze parcie.
Ostatnie dwa lata jeździłem Fordem Focusem RS z 2017 i dla mnie to auto doskonałe pod każdym względem, ale ze względów finansowych musiałem go sprzedać i szukam coś w niższym budżecie.
Przed Focusem jeździłem Audi S3 8V, a jeszcze wcześniej Mazdą MX-5 ND.
Nie miałem do tej pory mocnego auta z przednim napędem i nie jestem do tego zbyt przekonany.
Prośba o radę czy wybrać Clio / Fiestę, czy coś zupełnie innego.
michael2620
Początkujący

Auto: szukam

07 Paź 2023, 10:24

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Paź 2023, 11:37

Zamiast tej fiesty czy clio wolałbym pewnie abartha punto, chyba trochę ciekawszy i mechanicznie bezpieczniejszy np. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/abarth-punto-evo-abarth-punto-evo-ID6FLH92.html
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Paź 2023, 12:00

Rokiko napisał(a):Coś nietypowego np. Auris K2 bemani zerknij tu

Niestety nie spełnia wymogów autora a do tego dostępność zerowa.

michael2620 napisał(a):Prośba o radę czy wybrać Clio / Fiestę, czy coś zupełnie innego.

Miałem okazję przymierzać się do tego clio i jak miało by być Clio to pewnie poszedłbym w to starsze 2,0. Ja Wybrałem megane3 gt190 bo fajnie porobione daje lepsze doznania niż clio 1,6t edc.

Co do wyboru dla Ciebie trudno jest jednoznacznie powiedzieć bierz to czy tamto bo masz już doświadczenie i konkretne wymagania.

Fiesta st1,6t wydaje się ok, abarth sam nie wiem może 500ka ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Paź 2023, 14:00

Do czego to doszło 13 letnie Punto Evo za 45k :)
Ja na miejscu autora sprawdził bym te propozycje, przejechał się i wybrał to co lepsze, bo w teorii taka rozmowa sensu nie ma za bardzo.
A nie lepiej coś z tylnym napędem do zabawy? niż turbawki FWD?
PabloTrek
Nowicjusz

07 Paź 2023, 14:08

@szybki megane GT 2.0 tce 180/220 też rozważałem, słyszałem że silnik ten sam co w RS. Mógłbyś porównać Clio RS którym jeździłeś do obecnej megane?
Jak megane wypada pod względem prowadzenia i jak z wydajnością hamulców? Jakie spalanie przy normalnej jeździe krajówkami?
Ciekawy jeszcze jestem czy audio daje radę i jak wyciszenie w trasie, podziel się proszę opinią :D
michael2620
Początkujący

Auto: szukam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...