Jaki Hatchback/Kombi/Crossover/SUV?

01 Paź 2019, 01:21

Witam,

Niestety kończy się życie mojej Almery 1.6 hatchback, z której jestem bardzo zadowolony i szukam następcy.
Kryteria:
Samochód używany codziennie na bardzo krótkich dystansach (bardzo często < 2 km), kilka razy w tygodniu 5 -15 km. W weekendy chciałbym go używać na trasach 50 - 400 km. W wakacje na wycieczki np. do Rumunii, Chorwacji, Włoch itp.
Bardzo ważne by dało się przewozić w środku rowery (jeden po wymontowaniu 1 koła i 2 po wymontowaniu wszystkich kół). Zatem tylna kanapa musi się składać najlepiej w różnych konfiguracjach (1/3 i 2/3).
Raczej benzyna i fajnie jakby nie miał elementów, które by się psuły przy częstych krótkich przejazdach (<2 km). Nie wiem jak to się ma do filtrów wymaganych by wjeżdżać do niektórych zachodnich miast, ale tematu za bardzo nie znam, więc nie wiem czy wjeżdżanie do tych miast będzie dla mnie ważne.
Lubię manualną skrzynię biegów a poza tym taka chyba się mniej psuje (w Almerze 0 problemów).
Preferuję dynamiczną jazdę.
Nowy czy używany? Z tego co słyszę nowe samochody są konstruowane już inaczej niż moja Almera i dosyć szybko się zużywają po gwarancji a ponieważ nie mam żadnych zaufanych źródeł obawiam się kupować używki, która po kilku latach zamieni się w studnie bez dna. I bardzo ważne by samochodem dało się pojechać na południe Europy bez stresu, że się zepsuje.
Jeśli nowy to tak w okolicach 100k pln. Nie wiem czy jest sens bardzo przekraczać tą kwotę, jeśli chiałbym jeździć do Rumunii, Chorwacji itp. bez większego stresu, że samochód ukradną/uszkodzą i bez bardzo wysokich kosztów ubezpieczenia.
A może leasing? Wydaje mi się, że za mało kilometrów robię, żeby miało sens częste zmienianie samochodu, ale temat otwarty.
Brak garażu.
Podstawowy rejon użytkowania: Warszawa a co za tym idzie bardzo duże wymiary nie są zaletą.

Dzięki za wszelkie sugestie.
MarekMT
Nowicjusz

01 Paź 2019, 06:02

Nowy to nowy, jest jeszcze parę w miarę prostych konstrukcji.
Z tych pojemniejszych to-Outlander, Tucson, Sportage, ASX może być za mały. Wszystkie one w podstawowej wersji są sporo poniżej stówki.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

01 Paź 2019, 10:07

Pomysl o sprowadzeniu z Niemiec, na [link do mobile.de wygasł] popatrz na Honde Civic Tourer, rocznik bodajże od 2014 albo 2015,bardzo dobry silnik benzynowy 1.8,do tego spory bagażnik.
Jak chcesz kupować w PL... to tylko nowke.
tomekdk

02 Paź 2019, 01:47

Dzięki za sugestie, przeglądam oferty.
Kolega yeti65 skupił się na SUV'ach i sam jak rozumiem ma dwa, więc zna się na nich. W tym Outlander'a, czyli może go polecić z autopsji jak rozumiem, chociaż rocznik 2019, więc w sumie na razie krótko użytkowany.
Co do samochodu z Niemiec to trochę bardziej skomplikowane, ale dzięki za wskazówkę.
Mam pytanie czy ktoś mógłby jeszcze wskazać jakieś nieużywane kombi spełniające kryteria? Przypomnę, że użytkuję Almere 5-drzwiową hatchback/kombi i jak najbardziej spełnia ona moje kryteria rozmiarowe.
Dzięki.
MarekMT
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulatory motoryzacyjne
    Kalkulatory dla każdego kierowcy w których sprawdzisz i porównasz rozmiary opon, dobierzesz odpowiedni ich zamiennik, obliczysz ET felgi, dobierzesz rozmiar opony do felgi i felgę do opony, obliczysz średnią ...