Jaki Hot Hatch do jazdy na co dzień?

14 Kwi 2020, 14:07

Cześć.
To mój pierwszy post na forum więc pozwólcie że się przedstawię. Mam na imię Daniel i pochodzę z Żywiecczyzny.

Szukam samochodu "codziennego", w kwocie do 150-160 tyś zł. Chodzi mi po głowie hot hatch ponieważ szukam czegoś mocnego ale co jednocześnie będzie moim jedynym samochodem. Najlepiej gdyby samochód był 4x4 ale wiem że to mocno ogranicza wybór tego typu auta.

Jednym z rozwiązań jest Focus RS - Czy ten samochód nadaje się do użytkowania codziennego? Chodzi o względny przynajmniej komfort jazdy.

Kolejnym samochodem jaki chodzi mi po głowie ale już nie 4x4 jest Megane RS lub Honda Civic Type R ? Co sądzicie o tych samochodach?

W grę wchodzi jeszcze Golf GTI Performance

Czy mogę prosić o opinię na temat tych samochodów, może znajdują się tutaj jacyś użytkownicy tych aut?

Pozdrawiam
Daniel
Zenitarow
Nowicjusz

14 Kwi 2020, 14:30

Zenitarow napisał(a):Najlepiej gdyby samochód był 4x4 ale wiem że to mocno ogranicza wybór tego typu auta.
Będziesz miał tu problem choć nie powiem że takie auto nie jest do nieznalezienia :) ja bym jednak proponował tu skupić się na przednionapędowych hot hatchach które spisują się naprawdę dobrze.

Zenitarow napisał(a):Jednym z rozwiązań jest Focus RS - Czy ten samochód nadaje się do użytkowania codziennego? Chodzi o względny przynajmniej komfort jazdy.
Zawieszenie dosyć sztywne ale nie tak jak w Type-R. Czy nadaje się do użytkowania codziennego to raczej powinieneś sobie sam odpowiedzieć na to pytanie bo jazda takim samochodem na co dzień nie będzie należała do najtańszych.

Zenitarow napisał(a):Kolejnym samochodem jaki chodzi mi po głowie ale już nie 4x4 jest Megane RS lub Honda Civic Type R ? Co sądzicie o tych samochodach?
Z tych dwóch chyba skłaniałbym się ku Hondzie która moim zdaniem jest bardziej dopracowanym modelem od Magane RS no i masz skrzynię manualną.

Bardzo fajnym samochodem choć trochę mniejszym od wspomnianych wyżej jest Fiesta ST 200KM z silnikiem 1.5 EcoBoost. samochód nadaje się do miasta, a do tego potrafi sprawdzić się nawet na torze. Ma bardzo dużo dobrych opinii i tu masa w stosunku do mocy robi robotę, a do tego przy normalnej jeździe spalanie zostanie na przyzwoitym poziomie. Zerknij sobie na to auto bo moim zdaniem warto je wziąć pod uwagę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Kwi 2020, 14:36

To ma być nowe auto czy używane też wchodzi w grę?
Ja bym brał coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

chyba ciężko o coś lepszego jako daily, Megane, Focus to bardziej auta wyczynowe a nie na co dzień.

ewentualnie coś takiego:
Ostatnio edytowany przez Bartolekk, 14 Kwi 2020, 14:47, edytowano w sumie 1 raz
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Kwi 2020, 14:46

Cichy77 napisał(a):Bardzo fajnym samochodem choć trochę mniejszym od wspomnianych wyżej jest Fiesta ST 200KM z silnikiem 1.5 EcoBoost. samochód nadaje się do miasta, a do tego potrafi sprawdzić się nawet na torze.

Dzięki za odpowiedź. Właśnie szukam czegoś "większego" o ile można mówić o większym samochodzie przy tej klasie aut. W 90% jeżdżę sam ale przyzwyczaiłem się do większych samochodów (Po E60 czy E83).

Co do spalania czy kosztów utrzymania to nie ma to zbyt wielkiego znaczenia, zdaje sobie sprawę że ok. 300 konne auto musi spalić a i serwis tego typu auta musi kosztować.

Paradoksem jest to że ja nie zamierzam zabierać auta na tor (wiem dla niektórych skreśla to sens kupowania tego typu auta).

Nie ukrywam też ,że mój wzrok bardzo często "ucieka" ku A45 AMG ale tutaj zdaje sobie sprawę że będzie to rocznikowo starszy samochód.

Bartolekk napisał(a):To ma być nowe auto czy używane też wchodzi w grę?

Nowe lub max 3 letnie :)

No właśnie Golf R mi nie leży, jeździłem nim i jakoś do mnie nie przemawia choć zdaje sobie sprawę z tego co napisałeś że to hot hatch w sam raz daily jeśli liczy się napęd na obie osie.

Nie wspomniałem jeszcze o czymś co może dla wielu już całkiem wykluczać sens kupna tego typu auta a mianowicie fakt iż będę użytkował go w zimie także.

Chyba muszę raz jeszcze wsiąść w R-kę :unsure: :unsure:
Zenitarow
Nowicjusz

14 Kwi 2020, 15:11

No cóż podałeś opcję Golfa GTI Performance, który nie ma 4x4 i ma raptem 240 koni, więc podałem przykład wg mnie dużo lepszej opcji.

A45 AMG, podobnie jak RS3 to będą ~5 letnie auta.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Kwi 2020, 15:28

Zenitarow napisał(a):Najlepiej gdyby samochód był 4x4 ale wiem że to mocno ogranicza wybór tego typu auta.

Zastanów się nad Rką golfa, s3, amg45, seat cupra 4x4,

Jak chcesz coś w stylu golfa gti to masz megane rs, typeR które mogą być fajniejsze do golfa gti o zadziorny charakter.

Co do wymienionych to obstawiałbym 4x4 ze względu na fun z jazdy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne reflektory LED
    Dzięki zastosowaniu diod LED, reflektory mogą być o wiele mniejsze i mieć praktycznie dowolny kształt. Ze względu na niski pobór mocy, niższe jest również zużycie paliwa. W zależności od zastosowanych rozwiązań, ...

14 Kwi 2020, 16:14

No cóż, na pewno sprawdzę Focusa bo w BB stoi w salonie jeden na sprzedaż. I na pewno przejadę się Rką. Myślę też że skusze się na sprawdzenie A45 i S3 pomimo wieku.
Zenitarow
Nowicjusz