Jaki klucz do kół do Volvo S40?

05 Gru 2011, 15:11

volvo s40 96r.
standardowy klucz jest wyrobiony
felgi stalowe to jeszcze odkrece ale jak aluminiowe wkladam to dokręca sie ledwo a odkręcic juz nie idzie bo takie luzy ma ten klucz ze lata we wszystkie strony :(
chcialem zakupic nowy, dynamometryczne za drogie, pozostaje krzyżakowy oraz teleskopowy który lepszy? ceny podobne ok 15-25zł
tylko teraz jaki ma byc to rozmiar? krzyzak ma 4 końcówki i kazda ma inny rozmiar a teleskopowy ma tylko 1-2końcówki i skąd mam wiedziec czy będzie pasować? wie moze ktos jaki potrzebuje rozmiar? teleskopowy jest dluzszy wiec lepiej dokrece i duzo mocniej zgasza sie?

A druga sprawa to sprzeczałem sie z kumplem na temat dokręcania on twierdzi ze wystarczy 1 lub 2 rękoma dokręcic śrube w kole a ja twierdzie inaczej, od malego mnie uczono ze dokrecamy na krzyż opuszczamy pojazd i na maxa dokręcamy śruby na krzyż ale uzywając nogi, stając na kluczu i tak zawsze dokrecalem, i nigdy nie mialem problemu z tym ze odkrecily mi sie śruby w czasie jazdy a nie jednemu znajomemu takie rzeczy sie przytrafiały. ile to jest orientancyjnie 110-115nm?

pozdro
piotrauto
Stały forumowicz

• 07 Gru 2011, 18:35

Noga mozan dokrecac ale z wyczuciem, kilku letnia szpilke latwo jest noga ukrecic, tym bardziej jak ktos wpadnie na pomysl zeby stanac na dlugi klucz przy wadze powiedzmy 80kg i wiecej.

A klucz lepiej kupic z dluga raczka. Nie wiem jaki rozmiar jest w S40, poszukaj sobie na necie. Mozesz kupic zwykly nasadowy klucz, w cale nie musi byc dlugi, mozan go zwykla rurka przedlozyc metalowa.

A zeby kolo sie nie odkrecilo, to nie wystarczy je tylko dobrze dokrecic, ale majac felgi uniwersalne, nalezy tez miec odpowiednie pierscienie centrujace, najlepiej metalowe, a nie plastikowe go..., ktore czesto dolaczaja sprzedawcy tanich uniwersalnych felg.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

08 Gru 2011, 11:14

Nogą to możesz zarobić kopa !! A śruby się dokręca rękoma - klucz ma tak dobraną długość aby przeciętny człowiek dokręcił śruby z odpowiednią siłą ..
    Już byłeś ostrzegany, że dostaniesz warna za bzdurne tematy i nie szukanie po forum i necie..
    To jest ostatni raz ...
    Za podbijanie postów co 24 h będzie gratis !! Podbicie skasowałem ..
    Regulamin pkt 10 b, 10e, 10i ...
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy: 01 09 1983
    Auto: TOYOT YARIS III
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2011

08 Gru 2011, 12:20

przepraszam Was za klopot

1/ zawsze mnie tak uczono, widze tez po znajomych, sąsiadach ze dokrecają na maxa nogą po krzyżu jak juz opuszczony pojazd jest ja tak zawsze dokrecalem i to na maxa nawet skakalem po kluczu i nigdy nic sie nie stalo i tak zawsze dokrecalem ze moglem odkrecic również nogą, a jak raz mi wulkanizatorzy dokrecili pistoletem to zeby odkrecic śruby musialem wolac kolege dosyc silnego i on nawet nie mógł odkrecic dopiero jak przystawilismy auto do muru i dociślismy mocno klucz to jakos poszlo i az taki strzal byl jak śruby puszczaly, no wiec dokrecenie przez pitsolet jest o wiele, wiele silniejsze niz na maxa ile sie tylko da nogą dobrze pisze?

2/ szukalem w necie i nic nie moge znalesc tego rozmiaru nikt nie wie? mam dylemat miedzy kluczem krzyzakowym 4 rozmiarowym a telestopowym 2 rozmiarowym teleskopowy 5zl druzszy ale niewiem czy bedzie pasowac bo krzyzakowy pewnie tak bo są az 4 rozmiary

3/ co to są te pierscienie centrujące? ja mam felgi stalowe i aluminiowe z letnimi i śruby jedne i te same i zadnych pierscieni, tym standardowym kluczem zimowe dokrece ale letnie to tak slabiutko a odkrecic nie odkrece bo klucz ma spore luzy

4/ zawsze mnie tak uczono wiec dokrecalem zawsze nogą wlasnie mnie to dziwi ze rękoma wystarczy przeciez to dosyc slabe przykrecenie w porównaniu z pistoletem pneumatycznym
    a wytlumaczcie mi dlaczego sporo kolegów i znajomych mialo sytuacje ze kola sie same odkrecily i mówili ze to przez dziury wątpie mi sie jeszcze takie cos nie przytrafilo

pozdr
    piotrauto
    Stały forumowicz

09 Gru 2011, 10:38

ad.1. - głupota i źle ustawiony klucz pneumatyczny
    ad.2. - podjedź do pierwszego lepszego sklepu i przymierz klucz na śrubie - ten teleskopowy tez ma dwa różne rozmiary
    ad.3. - felgi alu maja duże otwory i zakłada się pierścień aby ten otwór dopasować do średnicy piasty
    ad.4. - wystarczy ręką - po przejechaniu kilkuset metrów można dokręcić ..
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

09 Gru 2011, 10:42

mierzylem suwmiatrką śrube w kole i śruba ma 16mm średnicy to znaczy ze mam kupic klucz o rozmiarze 16 i kazdy bedzie pasowal jesli bedzie to 16-stka?
    kupic krzyzakowy czy teleskopowy? teleskopowy 5zł jest druzszy
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prowadzenie samochodu pod wpływem stresu
      Prowadzenie samochodu to wieloaspektowe zadanie, wymagające koncentracji i spokoju. 1/3 kierowców przyznaje, że przynajmniej raz w tygodniu prowadzi auto pod wpływem stresu czy czując złość. Zdenerwowani kierowcy są ...

09 Gru 2011, 11:35

klucz kupisz 17/19 i spasuje - nie ma rozmiaru 16 ..

[link do oferty na Allegro wygasł]
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

09 Gru 2011, 14:42

czemu niema rozmiaru 16mm? to jednak chyba nie spasuje... oryginalne jest tez pare mm wiekszy i za cholere nie odkrece sam śrub tylko jedna osoba musi dociskac klucz a druga odkrecac bo inaczej klucz wylatuje razem z opilkiem śruby

wlasnie w markecie w którym oglądalem wlasnei są takie same klucze czyli
    [link do oferty na Allegro wygasł] krzyzak za 16zl
    [link do oferty na Allegro wygasł] teleskop za 21zl
    i sie zastanawiam który z tych 2 wziąść
    który byście wybrali na moim miejscu? jeden i drugi są ok czy to jakies mede in china?
    piotrauto
    Stały forumowicz

10 Gru 2011, 18:51

Kurcze, kupiłem taki klucz
    [link do oferty na Allegro wygasł]
    za prawie 50zł
    no i jest problem
    Jak zakłądałem na śruby na felgach stalowych to cos lużno siedzi, ma luzy i widze ze gwint śruby jest za długi i ten gwint wypycha mi nasadke z klucza, dodam ze oryginalny jest dopasowany idealnie ale tylko na stalowych, mimo ze na alusach był do d....
    myśle ze ten nowy do alusów sie spisze bo przy alusach jest duzo mniejszy gwint a nawet go nei widać.
    Ale chciałem zrobic również tak zeby na stalowych siedział idealnie co mam począć?
    piotrauto
    Stały forumowicz

16 Gru 2011, 17:11

pomoze mi ktos? bardzo prosze o pomoc
    piotrauto
    Stały forumowicz