Jaki kupić samochód dobry do 12 000 tyś. tyle mam

20 Mar 2010, 13:56

illusion, to powiedz mi czym odbiegam od tej Twojej "nowoczesnej" Astry albo 307? Chyba tylko rocznikiem...
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

20 Mar 2010, 14:03

Wszystko pięknie i ładnie do chwili gdy nie trzeba tym zacnym BMW ruszyć w zimie do górki po zajeżdżonym śniegu albo innej dość śliskiej nawierzchni... Wtedy już nie wygląda to tak kolorowo bo rękę daję uciąć że nawet na najlepszych zimówkach pod górkę nie ruszy z miejsca zarówno diesel jak i PB a przednio - napędówka ruszy i pojedzie. Widziałem tej zimy takich sytuacji tyle że wiem coś na ten temat. Jechałem za gościem, ze skrzyżowania pod górkę się zabrał, zwyczajnie jechał, nie szarżował ani nic, im wyżej tym wolniej jechał i dojechał może do połowy górki. Dalej niestety nie poszedł w żaden sposób.
A ja Golfem III 1.6 delikatnie ruszyłem i pojechałem dalej. Do tego z tym wyposażeniem w BMW to fakt ale w innych samochodach też było, może z niewielką różnicą tam rok czy dwa ale też było.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Mar 2010, 14:05

Tribul napisał(a):I jeszcze kilka rzeczy o których nie chce mi się już pisać.

Ciekawe czym odbiegam od tych waszych "nowoczesnych" pojazdów :?:

Mamy się tu licytować teraz kto więcej ma? :P Od siebie mógłbym dodać jeszcze kilka bajerów, ale nie o to tu chodzi - koleś pytał o furę do 12tys. zł a wy tu jakieś kłótnie urządzacie że 20-letnie BMW jest arcywspaniałe a roczny Peugeot do dupy albo na odwrót bo BMW wieśniackie a Pug to król szos... :???:

Wierzcie mi że jeśli jedno autko kosztuje 12tys. i drugie 12 to są podobne - jedno może mieć lepsze wyposażenie ale za to drugie nadrabia np. mniejszą awaryjnością lub bezpieczeństwem (nie ma co porównywać poduszek albo ABSu sprzed 20 lat do obecnie stosowanych - pierwsze ABS miały po 8 lub 16 kB pamięci, a obecnie standardem jest 128 kB to przekłada się na szybkość reakcji, pewniejsze prowadzenie i skuteczność hamowania tak samo wiele innych rzeczy - kontrola trakcji innej kontroli trakcji nierówna :) )

[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 14:11 ]
stasiowski121 napisał(a):Wszystko pięknie i ładnie do chwili gdy nie trzeba tym zacnym BMW ruszyć w zimie do górki po zajeżdżonym śniegu

Jak ma dobre opony to ruszy lepiej niż auto z napędem na przód, pamiętaj że pod górkę masa auta leci do tyłu, a więc to na tylną ośkę jest lepszy docisk. Przerabiałem to rok temu - na 1 albo 2 nie mogłem podjechać po lodzie pod górkę, wykręciłem i na wstecznym poszło od razu :)

Inna sprawa to że sporo "prawie-nówek" ma jeszcze seryjne opony sprzed 10 lat, często łyse, po takim czasie taka opona lepiej nada się do palenia ogniska a nie do jazdy po śniegu nawet jeśli bieżnik teoretycznie jest OK
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

20 Mar 2010, 14:18

illusion napisał(a):
royal napisał(a):illusion jakie to auta mialy podobne wyposazenie do e36???

rover 400
honda civic
nissan primera
toyota corolla
alfa 156
a4
406
galant
saab 900

i wiele innych

Trochę powagi...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Mar 2010, 14:23

Tu nie chodzi o to że BMW jest najlepsze i w ogóle, chodzi o to że gość szuka auta do kwoty 12 tyś, padnie e36 i zaraz lecą teksty ze to staroć, wieś itp., a są to bardzo dobre samochody. Nie chce mi się już tu pisać naprawdę, jeszcze trochę i nazwa forum zmieni się na  www.VW-Ford-Opel.pl , bo każda inna marka tu podana jest mieszana z błotem...
Ostatnio edytowany przez Tribul, 20 Mar 2010, 21:38, edytowano w sumie 1 raz
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

20 Mar 2010, 14:34

ACSznycel napisał(a):
Jak ma dobre opony to ruszy lepiej niż auto z napędem na przód, pamiętaj że pod górkę masa auta leci do tyłu, a więc to na tylną ośkę jest lepszy docisk. Przerabiałem to rok temu - na 1 albo 2 nie mogłem podjechać po lodzie pod górkę, wykręciłem i na wstecznym poszło od razu :)

Eche, mój kolega ma roczne opony Fulda jakieś za przeszło 300 zł za sztukę, wyglądają jak nówki i nie mógł ruszyć więc nie każdy tak ruszy. Tyłem ok, ale jedź np. do mnie kilometr cały czas dość dobrze pod górkę tyłem ;) Poza tym jak przednio napędowcem wykręcisz się tyłem do górki znacznie lepiej będzie szedł właśnie z tego powodu co piszesz, cała masa silnika i auta leci w tył czyli na koła napędzane. A BMW znów tak wiele nie leci i tył tak czy tak zostale lekki. Z resztą widziałem wiele beemek które miały problemy z podjazdami pod górki, niekiedy nawet nie wielkie górki.

Oczywiście problem ten dotyczy większości tylnonapędowych samochodów, no może za wyjątkiem Omegi, która jest na ramie i sama waży ponad 2 tony.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Mar 2010, 14:47

razja z tym rusznaniem bmw ma problem bo silnik jest na osi nie napedzanej docisk tylu jest slabszy niz z autem co ma naped na przod i silnik nad przednia osia dlatego jak jechales tylem to i tak masz lepszy docisk bo silnik wisi ci nad kolami..... ale to dziala w obie strony na suchej nawierzchni przedni naped nie ma szans w zakretach w walce z tylno napedowym autem... zloty srodek to chyba tylko 4x4:) a i tez nie do konca
a klocic sie chyba nikt jeszcze nie kloci to raczej bardziej nerwowa wymiana zdan:) ale obroncy BMW wykladaja tu argumenty czarno na bialym w czym bmw jest lepsze niz nowszy samochod z francji czy wloch natomiast obroncy francuskich marek zachowuja sie jak nasi politycy pisza pisza i nic z tego nie wiadomo zadnych konkretnych argumentow
royal
Nowicjusz

Miejscowość: Skoczów

20 Mar 2010, 15:53

ja pierdzile jakie przechwalanie sie swoim statkami 20 letnimi ludzie jakbyscie byli powazni to byscie nie pisali takich pier... dla mnie bmw to 2tony zlomu i nic wiecej a to ze piszecie ze maja lepsze wyposazenie np 0d 307 to mnie rozbawilo do lez
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

20 Mar 2010, 16:01

tower ty juz sie tu nie wypowiadaj bo po tym co piszesz widac ze twoje pojecie na temat motoryzacji lezy i kwiczy a pasionatem samochodow napewno nie jestes... a jak juz mowisz ze bmw to 2 tony zlomu tzn ze mowisz o bmw serii siedem a na tym poziomie jeszcze zaden peugeot niebyl i nie bedzie
royal
Nowicjusz

20 Mar 2010, 16:13

tower napisał(a):ja pierdzile jakie przechwalanie sie swoim statkami 20 letnimi ludzie jakbyscie byli powazni to byscie nie pisali takich pier... dla mnie bmw to 2tony zlomu i nic wiecej a to ze piszecie ze maja lepsze wyposazenie np 0d 307 to mnie rozbawilo do lez

bo mają lepsze wyposażenie i to w *uj lepsze niż taki pug 307 na przykład (szczególnie BMW serii 7).
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Mar 2010, 16:42

illusion napisał(a):Jigsaw to jest troche i mozesz startowac do urzedu po zolte tablice.

tower napisał(a):ja pierdzile jakie przechwalanie sie swoim statkami 20 letnimi ludzie jakbyscie byli powazni to byscie nie pisali takich pier... dla mnie bmw to 2tony zlomu i nic wiecej a to ze piszecie ze maja lepsze wyposazenie np 0d 307 to mnie rozbawilo do lez

Na tym się kończą argumenty kierowników francuzczyzny. Według mnie takie osoby powinny dostawać ostrzeżenie za pisanie bzdur na forum. Skończmy już tą żenadę. BMW to złom, "bo tak", a francuz to super auto, bo młody rocznik. Koniec tematu. :???:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Mar 2010, 16:49

Każdy swoje chwali :) Szkoda tylko że większość jeździ danym samochodem nie dlatego że jest taki dobry jak mówią, tylko dlatego że nie stać ich na lepszy. Mamy akurat przykład takiego osobnika, który twierdzi że BMW to 2 tony złomu :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

20 Mar 2010, 16:54

jak byscie mieli troche wstydu to byscie nie zachwalali tych swoich wraków a ostrzezenie to ty mozesz dostac od policji za zasmradzanie ulic i caloksztalt wozu.... porownuja bmw 7 do 307 i kto tu sie nie zna??? to tak jak bym insignie porownał do kadeta puknijcie sie w te puste łby wy mozecie tylko pisac na forum bo na przejazdzke was nie stac bo wam te "limuzyny" pala 15l/100km i wolicie tu nawijac makaron na uszy

[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 16:58 ]
no nie stac mnie na lepszy to wybralem taki zebym nie musial elementow karoserii zbierac za soba wybralem auto jak najmlodsze i z jak najmniejszym przebiegiem i nie zaluje lato minie to zmienie sobie na cos innego w tej cenie no i gwarantuje ze nie bedzie to 20letnie bmw bo epoka czolgow sie skonczyla i trzeba isc z biegiem trendow
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

20 Mar 2010, 17:02

Sam wrzuciłeś BMW do jednego worka mówiąc że to 2 tonowy złom. A dobrze wiesz że biorąc BMW i francuza z tych samych lat produkcji francuz przegrywa pod każdym względem.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

20 Mar 2010, 17:02

tower czytaj i pisz ze zrozumieniem .... napisze ci to czarno na bialym zebys zrozumial temat tyczyl sie bmw e36 ty nazwales to auto 2 tonami a konkretniej BMW nazwales 2 tonami zlomu zgadza sie??? a wiec chcialbym Cie poinformowac ze bmw e38 750iA wazy 2000kg czyli 2 tony zanim cos napiszesz to pomysl.. sam swoja niewiedza poruszyles temat siodemki wiec prosze cie nie wypowiadaj sie juz.
Ja jezdze M5 i stac mnie na spalanie 15l/100km jestem zadowolony i ciesze sie ze moge miec takie autko lubie szybkie samochody i jak tylko mnie stac to je kupuje kazdy kieruje sie czyms innym przy zakupie wiec nie uderzaj do mnie ze smrodze i spalam hektolitry paliwa, a jesli nadal myslisz ze efekt cieplarniany to wina CO2 produkowanego przez samochody no to szerokosci
royal
Nowicjusz