Jaki minivan?

14 Kwi 2009, 19:30

Witam
Przymierzam się do zakupu samochodu z klasy minivanów :]
Samochod nowy z salonu. cena tak do 120tys zł.
Czego oczekuje? Dość dobrych osiągów - aby można było autostradą pojechać powyżej 150km/h przy nie za duzym spalaniu i przy nei za duzym hałasie. Do tego ekonomiczność, i wygoda. A co najważniejsze - mała awaryjność.
Silnik powinien być wytrzymały, przez lat pewnie zrobi 200-250tys km, więc nie powinno to być mu straszne :]
Zastanawiam się nad VW Touran, C4 picasso, może opel zafira i peugot 308SW. No i chyba tyle znalazłem.
Co proponujecie w takim razie? Będę wdzięczny za wszelkie opinie, zarówno o samych samochodach, jak i o silnikach sie w nich znajdujących. Wszystkie wady i zalety mile widziane
Dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam
SimplyTheBest
Nowicjusz

Miejscowość: PL

14 Kwi 2009, 19:53

Jeśli mówisz, że chcesz zrobić ok 200-250 tys km w czasie eksploatacji samochodu to chyba warto pomyśleć nad silnikiem Diesla. Myślę, że możesz się rozejrzeć za Citroenem z silnikiem HDI który ma przyzwoite spalanie, oraz osiągi, a co najważniejsze jest bardzo wygodny. A taki van chyba ma być ? Np C4 PICASSO.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

14 Kwi 2009, 19:57

Zapomniałem dodać - diesel to podstawa.
I dokładnie taki ma być jak opisałeś - bardzo wygodny, dynamiczny i ekonomiczny w jednym :)
C4 picasso jest jednym z tych, nad ktorym sie najbardziej rozgladam, tuz obok VW Tourana. Przydały by mi sie tylko opinie ludzi, którzy takimi jeżdżą by wiedzieć, co wybrać :)
SimplyTheBest
Nowicjusz

Miejscowość: PL