Jaki niemiecki albo japoński diesel za ok 20 000zł ??

26 Lip 2008, 07:02

Witam.
MAm ogromny dylemat jakie kupić auto za ok. 20 000zł.

1. najlepiej niezawodna marka - niemiec albo japończyk - porzebuję auta głównie na trasę..
2. diesel
3. pełne wyposażenie.
4. Rocznik od 99.

Myślałem o Audia A3 (choć jego chodliwość trochę zniechęca), Seacie Leonie (Toledo), jakaś Honda..hm
Toyoty mi się nie podobają, Golfa nie chcę..

Bardzo proszę o konstruktywną pomoc!!
tomek55
Nowicjusz

26 Lip 2008, 08:35

Witam. Mam dwie propozycje.
Mitsubishi Carisma - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
VW Bora - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(Sprzedany, ale to oferta przykładowa :))
Rodri94

26 Lip 2008, 09:06

Dzięki :)
Carisma wygląda super.. choć jest ogromna.
Czy wiecie może coś na temat awaryjności tego autka.. silnik ponoć francuski..brzmi groźnie..hmm
tomek55
Nowicjusz

26 Lip 2008, 09:19

Racja. TDI było FRancuskie, ale już DID nie. Podałem Ci ofertę akurat z tym silnikiem DID. Osobiście tez bym szukał DID. Przychodzi mi do głowy jeszcze Primera.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

EDIT: Mam jeszcze jeden pomysł. Wejdź na:
[link do Onet wygasł] -> Nissan Primera -> Porównaj (Będzie tak z prawej strony) -> potem.. Dodaj kolejny model -> Mitsubishi Carisma. Takie porównanie.
Rodri94

26 Lip 2008, 09:48

Nom..jeśli chodzi o te dwa to carisma bardziej podchodzi mi pod gust..
dzięki wielkie za poradę - wcześniej chciałem coś mniejszego.. ale jak za takie same pieniądze mogę mieć cos dużego, a co pali tyle samo.. :)

Jeszcze pytanie.. ten przebieg.. 170tys. to dla tego dieselka dużo? czy o to się nie matwić?

pozdrawiam!
tomek55
Nowicjusz

26 Lip 2008, 09:52

170 000 dla Diesla to mało. Diesle to wytrzymałe silniki. Osobiście nawet mógłbym wziąść 200 000, ale to już tylko w dieslu. Jestem przekonany, że jeśli przebieg 170 000 jest autentyczny to zrobisz nim dwa razy tyle.
Pozdrawiam!
Rodri94

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

26 Lip 2008, 10:01

OStatnie (mam nadzieję) pytanie. Jak uważasz.. carisma, toledo, czy leon?? Opinie widzę, że są różne..leon jakoś najlepiej wypada.. ale może masz jakieś zdanie krytyczne?:) pzdr
tomek55
Nowicjusz

26 Lip 2008, 10:24

Wszystkie 3 to ciekawe propozycje. Hmm.. osobiście wykreślałbym Leona, ponieważ niepodoba mi się jego wygląd i nielubie takich mniejszych aut. Carisma ma jednego minusa. Nie produkują jej już i ceny baaardzo szybko spadają. Kupisz a potem sprzedasz za grosze :|
Myślę, że jeśli chodzi o bezawaryjność to Carisma i Toledo są na tym samym poziomie. Chyba bym wybrał Toledo, ale Carisma to też rozsądne auto.
Wybór należy do Ciebie. :)
Pozdrawiam!

PS: A, żeby Leon "przemówił" do mnie to musi być w wersji 150Konnej + Skrzynia 6 biegowa. Efekt świetny. Wgniata Cie w fotel, baardzo wygodny fotel :D. Po pierwszej jeździe żołądek miałem przy kręgosłupie :D
Kolega z pracy miał kiedyś takiego, ale go rozbił :(
Rodri94

26 Lip 2008, 10:34

heh...ale rozumiem, że nie było to diesel:D:D:D

dzięki wielkie. udanego weekendu ;)
tomek55
Nowicjusz

26 Lip 2008, 13:31

Jak nie diesel... Oczywiście, że tamten był diesel:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Coś takiego tylko, że tamten był żółty :)

Dzięki. :)
Udanego zakupu.
Rodri94

26 Lip 2008, 13:56

Rodri94 napisał(a):170 000 dla Diesla to mało. Diesle to wytrzymałe silniki. Osobiście nawet mógłbym wziąść 200 000, ale to już tylko w dieslu. Jestem przekonany, że jeśli przebieg 170 000 jest autentyczny to zrobisz nim dwa razy tyle.
Pozdrawiam!

Dwa razy tyle to by zrobił spokojnie benzyną, dieselem to ponad pół miliona lekko powinien strzelić jeżeli nic nie zaskoczy, turbinę pewnie do tego czasu zmieni.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Lip 2008, 16:07

a ja jeszcze toyote avensis goraco polecam. swietny samochod. ekonomiczny i praktycznie bezawaryjny.
stasiowski121

26 Lip 2008, 19:23

jesli podona ci sie carisma to Ci sie jeszcze bardziej spodoba volvo
volvo s40, v40 zobacz jaki wóz
[link do oferty na Allegro wygasł][1][0]=1999&a_text_i[5][0]=1800&a_text_i[5][1]=2000&a_enum[16]=1&a_enum[178]=1&a_enum[199]=2&order=p&change_view=1
carisma, s40, v40, leon, bora to nie są duze auta bo to kompakty wiec miejsca tyle co w golfie :shock:
lukasz54
Początkujący

27 Lip 2008, 23:30

a co myślicie o octavii?? w porównaniu do w/w modeli?
tomek55
Nowicjusz

28 Lip 2008, 21:24

Są różne opinnie. Ja się spotkałem, że klient przyjechał 3letnią octavią combi i mial rdze na tylnej klapie i na tylnych nadkolach. Podobno auto było bezwypadkowe tylko, ze nie garazowane. Potem jego zona uparla sie na fabie. kupil i czesto psula mu sie elektronika. nie wiem jak to mozliwe. acha, fabia miala 2lata. Jedni ludzie mają pozytywne zdania, a inni negatywe. Moim zdaniem to jest NIE UDANA podróba VW.
Już wolę tego Seata lub Volvo.
Pozdro :)
Rodri94