Skode Fabię na pewno bym odpuścił ponieważ:
- jest to stary model i szykowany jest następca
- wygląd auta jest beznadziejny chodź wiem, że to kwestia gustu ale ktoś to to wypuścił na rynek chyba ma coś z nim nie tak
- auto jest o segment mniejsze od ww przez Ciebie pozostałej trójki
- dobre auto dla handlowca
- najmniej wygodne
Z pozostałej trójki to wybór ogranicza się do tego, że Kia Cee'd i Hyundai i30 to są takie same auta więc tutaj decyduje z reguły gust kupującego co mu się bardziej podoba. Wszystko (silnik, zawieszenie, miejsce w środku) jest takie samo. Różnice to lepsza gwarancja u Hyundaia (5lat), bo nie posiada tylu wyłączeń jak Kia no i właśnie fabryczna instalacja LPG dzięki której nie tracisz gwarancji producenta. Wg mnie lepszy wybór z tych dwóch dla Ciebie to Hyundai. Trwałość aut tej marki jest na wysokim poziomie, bo sprawdzone to przeze mnie na przestrzeni 14 lat bezawaryjnej jazdy, części tanie jak do Golfa (ale ASO jak to ASO potrafi policzyć). Wady? Droższy czynnik klimatyzacji.
Teraz porównajmy go do Cruza. Auto trochę starsze konstrukcyjnie ale nie znaczy, że gorsze. O silniku mówią, że paliwożerny i nie jedzie ale LPG załatwi przynajmniej pierwszą sprawę. Wiadomo większy silnik wyższe opłaty OC AC. Auto jest długie (prawie jak kombi klasy średniej) ale niestety nie przekłada się to na przestrzeń w środku i kilku użytkowników na tym forum skarżyło się na skrzypiące kokpity. Wg mnie aut jest ciekawą propozycją równą Hyundaiowi i30 więc warto każdym się przejechać.
Teraz kwestia ceny:
http://www.samar.pl/__/52/52.t/1/Por-wn ... c=0,4774641. wersja - Hyundai kombi Classic
już z LPG -
602002. wersja - Kia M kombi ale
trzeba doliczyć na instalacje 59990 + LPG3. wersja - Chevrolet kombi 1,8 ale tęz
trzeba doliczyć na instalacje 61990+LPG4. wersja - Hyundai kombi Classic Plus
już z LPG i moim zdaniem warto dopłacić do tej wersji bo zrówna się z resztą po dodaniu kasy na instalacje do pozostałej dwójki -
63700Odpowiednio hatchbacki będą tańsze o parę tysięcy co pozwoli zbliżyć się do założonego budżetu ale nie wiem czy szukasz kombi tylko w Skodzie czy we wszystkich. No i teraz będą wyprzedaże (ojciec ugrał na ix20 5000zł + ubezpieczenie + markowe opony zimowe + czujniki parkowania + dywaniki)