Jaki nowy samochód?

08 Sie 2013, 12:45

Planuję zakup nowego auta. Auto musi być przede wszystkim dynamiczne. 150 koników powinno wystarczyć. Powinno się także dobrze prowadzić. Preferuje sztywne zawieszenie. Następnie znaczenie ma wygląd auta i wyposażenie. No liczy się też ilość miejsca w środku. Do wydania mam 70, max 75k. I w tej cenie wydaje mi się, że najrozsądniejszym wyborem jest Ford Focus EcoBoost 1.6, 150 KM. Co myślicie?
Zastanawiasz się, który samochód wybrać?
Progres
Nowicjusz

Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Sie 2013, 13:14

W tej kasie chyba bezkonkurencyjny jest. :ok:
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

08 Sie 2013, 13:30

Dzięki AkuQ. Potrzebowałem utwierdzenia się w swojej decyzji.

Zastanawiałem się jeszcze nad nową Mazda 6 SkyActive 155KM benzyna. Byłem na jeździe próbnej tym cudem i zrobiło ono na mnie duże wrażenie. Auto marzenie z tym, że to byłby wydatek lekko ponad 100k. Jakbym się spiął to może i uzbierałbym te dodatkowe 30k ale później bałbym się taki samochód trzymać pod blokiem. Nie mówiąc o wyjeździe do centrum handlowego, gdzie Mazda 6 ledwo mieści się w wyznaczonych miejscach parkingowych. Strach przed tym, że ktoś uderzy drzwiami. Chyba komfort emocjonalny jest ważniejszy. Dlatego zostanę przy Focusie.
Progres
Nowicjusz

08 Sie 2013, 13:43

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Sie 2013, 13:55

Progres napisał(a):Dzięki AkuQ. Potrzebowałem utwierdzenia się w swojej decyzji.

To fajnie przebiega proces decyzyjności...

Zgłębiałeś temat wynalazków?
Nigdy nie spotkałeś się z takim czymś że coś miało być super a wyszła lipa?

A patrzyłeś w jakim zakresie obrotów masz ten super boost ??? Bo może się okazać że użycie mocy będzie kosztować spalanie 15l/100km/h

Porozmawiaj lepiej z kimś kto już użytkował takie auto a najlepiej z kimś kto je naprawiał...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Sie 2013, 14:48

szybki napisał(a):A patrzyłeś w jakim zakresie obrotów masz ten super boost ??? Bo może się okazać że użycie mocy będzie kosztować spalanie 15l/100km/h

Akurat to jeden z lepszych dmuchańców obecnie na rynku.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy SUV-y zdetronizują kombi?
    Rynek samochodowy w Polsce od kilku lat przechodzi prawdziwą transformację. Istotny staje się nie tylko rodzaj silnika poszukiwanego auta, zmieniają się także preferencje dotyczące jego typu. Jak wynika z raportu serwisu ...

08 Sie 2013, 15:39

szybki napisał(a):A patrzyłeś w jakim zakresie obrotów masz ten super boost ??? Bo może się okazać że użycie mocy będzie kosztować spalanie 15l/100km/h

W jakim zakresie obrotów to nie patrzyłem, ale zamiast patrzyć na to, co jest na papierze wole opierać się na własnych odczuciach. Byłem na jeździe testowej i wrażenia z jady były ok. Moc pod pedałem gazy czuć było od niskich obrotów. Trochę jakbym jechał diselem. Zawieszenie mi też odpowiadało. Sztywne, czuć było przyczepność, auto doskonale trzymało się w zakrętach. Średnie spalanie wyszło niecałe 9L/100, a na prawdę nie oszczędzałem silnika. A na forum pisze właśnie po to, żeby, jeśli ktoś zna jakieś minusy tego auta, podzielił się nimi ze mną.

Może nie jestem stałym bywalcem tego forum, ale to że masz status stałego forumowicza też nie daje Ci prawa do krytykowania mojego procesu decyzyjnego. Tym bardziej, że nie napisałeś, co z niem jest nie tak.
Progres
Nowicjusz

08 Sie 2013, 16:08

To przeczytaj swój pierwszy post.

Napisałeś ogólnie o aucie dynamicznym i starczających 150KMach. Dodałeś tylko że Ford byłby ok.

Następnie dostałeś jednozdaniową odpowiedź na podstawie której stwierdziłeś że bierzesz auto więc na tamtą chwile dosyć głupio wyglądał Twój sposób wybierania auta.
Dopiero teraz mówisz że jechałeś, sprawdzałeś itp.

Ja natomiast napisałem o tym żebyś uważał na wynalazki ponieważ zawsze na początku jest fajnie a dopiero później okazuje się że było coś nie tak.
Masz generalnie trzy kwestie które mogą dać ciała
1) turbina
2) nowy rodzaj wtrysku
3) zmienne fazy rozrządu

Jak sobie wszystko przemyślisz to wokół tego jest jeszcze masa innych detali które moga uprzykrzyć życie.

Przeczytaj takie tematy, to moze chwile sie zastanowisz...

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=175133

Ostatnio rozmawiałem z Paem od floty i chwalił focusy jednak zastrzegał że celowo był pomijany silnik ecoboost.
szybki
Moderator - Tuning

08 Sie 2013, 16:27

szybki - zdaje sobie sprawę, że EcoBoost to nowy silnik i że nie do końca sprawdzony. Wiadomo, że przy tak wyżyłowanych silnikach, gdzie jest downsizeing, turbina i inne newralgiczne technologie, ryzyko jest wielkie. Ale to nie zmienia faktu, że w przedziale cenowym powiedzmy do 75k nie ma za bardzo alternatywy. Tak jak pisałem, gdyby kasa nie była dla mnie kluczowym kryterium, to kupiłbym wolnossącą Mazdę 6. A tak kupię chyba Focusa, choć ostateczną decyzja jeszcze nie zapadła, bo cały czas się zastanawiam, czy może nie lepiej kupić coś używanego.
Ostatecznie, wolę jeździć samochodem, który daje mi frajdę z jazdy 4-5 lat, po których się on rozwali, niż ociężałym samochodem bez ikry przez 10 lat. W każdym razie dzięki za zwrócenie uwagi na ryzyka. Na pewno są one pomocne.
Progres
Nowicjusz

08 Sie 2013, 17:48

szybki napisał(a):Następnie dostałeś jednozdaniową odpowiedź na podstawie której stwierdziłeś że bierzesz auto więc na tamtą chwile dosyć głupio wyglądał Twój sposób wybierania auta.

:lol: Ile Ty masz lat?(poważnie pytam) bo z Twoich wypowiedzi wynika, że chyba nawet nie stałeś nigdy obok nowego samochodu, nie obraź się ale tak wywnioskowałem po Twoim wpisie. Jeżeli Ty uważasz, że ktoś po przeczytaniu posta na forum leci po samochód to śmiać mi się chce...Ludzie co to piszą chcą uzupełnienia swoich informacji o stosunku auto/cena albo wiedzy nt alternatyw bo wiedzą z czym się to je, ewentualnie jeszcze innych spraw jak metod zakupu, ile można utargować itd. 99,9% kupujących zwiedza salony, buszuje w necie i dopiero jak mają modele wizualnie odpowiadające umawiają się na jazdy próbne, a potem ewentualnie takie wpisy jak kolegi. W życiu by mi nie przyszło do głowy pisząc 1 posta w tym temacie, że może on służyć jako rada-bierz kasę i leć po samochód, z drugiej strony idiotą byłby ten co by się posłuchał bez zobaczenia innych. Co nie zmienia faktu, że nawet nie jeżdżąc takim samochodem może to być informacja, że warto odwiedzić salon forda i zobaczyć/przejechać się.
Akurat założyciel bardzo mądrze i na chłodno podchodzi do tematu zakupu...
Do założyciela: Szkoda kasy by dokładać do mazdy. Opel w stosunku do forda jest...nijaki, wizualnie jeszcze ok, ale jezdnie jest daleko z tyłu.
AkuQ
Aktywny

08 Sie 2013, 22:58

AkuQ napisał(a): Ile Ty masz lat?(poważnie pytam

18 lat :D
AkuQ napisał(a):Ty uważasz, że ktoś po przeczytaniu posta na forum leci po samochód to śmiać mi się chce...

Ja nie uważam tylko czytam, naucz się jednego... nie traktuj wszystkich tak samo, może Ty po postach na forum nie kupisz auta ale ktoś inny zrobi to.
AkuQ napisał(a):Ludzie co to piszą chcą uzupełnienia swoich informacji o stosunku auto/cena albo wiedzy nt alternatyw bo wiedzą z czym się to je, ewentualnie jeszcze innych spraw jak metod zakupu, ile można utargować itd. 99,9% kupujących zwiedza salony, buszuje w necie i dopiero jak mają modele wizualnie odpowiadające umawiają się na jazdy próbne, a potem ewentualnie takie wpisy jak kolegi

Znowu piszesz o tym co Ci się wydaje, masz jakieś potwierdzenia robiłeś jakieś audyty w salonach???
Na zdrowy chłopski rozum masz rację ale nie jesteśmy wszyscy tacy sami.
AkuQ napisał(a): W życiu by mi nie przyszło do głowy pisząc 1 posta w tym temacie, że może on służyć jako rada-bierz kasę i leć po samochód, z drugiej strony idiotą byłby ten co by się posłuchał bez zobaczenia innych. Co nie zmienia faktu, że nawet nie jeżdżąc takim samochodem może to być informacja, że warto odwiedzić salon forda i zobaczyć/przejechać się.Akurat założyciel bardzo mądrze i na chłodno podchodzi do tematu zakupu...Do założyciela: Szkoda kasy by dokładać do mazdy. Opel w stosunku do forda jest...nijaki, wizualnie jeszcze ok, ale jezdnie jest daleko z tyłu.

W tej części wypowiedzi powtarzasz to co ja już napisałem do autora tematu czyli:
Cytuje siebie-Następnie dostałeś jednozdaniową odpowiedź na podstawie której stwierdziłeś że bierzesz auto więc na tamtą chwile dosyć głupio wyglądał Twój sposób wybierania auta.

U mnie pewna nieufność do fordów jest po dostawczakach, gdzie zakup konkretnego modelu wiąże się z wiedzą co trzeba brać i z którego roku bo jedna literka w TDCI może zaważyć o porażce.
szybki
Moderator - Tuning

08 Sie 2013, 23:08

szybki napisał(a):Znowu piszesz o tym co Ci się wydaje, masz jakieś potwierdzenia robiłeś jakieś audyty w salonach???
Na zdrowy chłopski rozum masz rację ale nie jesteśmy wszyscy tacy sami.

:ok: pożyj jeszcze troszkę, jak będziesz na etapie, że znajomi będą szukać nowych samochodów zobaczysz jak to w naturze wygląda...
AkuQ
Aktywny

09 Sie 2013, 00:54

SEAT Leon III 1.4 TSI
maniek1986
Aktywny

Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

01 Lut 2014, 20:22

bmw 118i, wszystko pasuje do twoich wymogów. może poza ceną. ale teraz wyprzedają roczniki, to może coś ugrasz. myślę że warto. idź na przykł. do Auto Fusa przy Ostrobramskiej w Warszawie, albo do Premium Arena przy Rokicińskiej w Łodzi, tam ci na pewno porazą i pokażą, co tylko będziesz chciał wiedzieć o tym samochodzie. pierwszych sam przetestowałem, o drugich słyszałem dużo dobrego
Jogi2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 1992
Auto: Mazda6/bmw

01 Lut 2014, 20:26

Brawo za odkop. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra