Witam Was
![Uśmiechnięty :)]()
Mam na imię Ewa, planuję zakup nowego samochodu (5-drzwiowego)z salonu z fabrycznym gazem (ewentualnie b. oszczędnego benzyniaka). Samochód będę brała na firmę, czyli w gre wchodzi odliczenie 50% VATu/do 6 000 zł. Proszę Was doświadczonych mężczyzn o pomoc. Planuję zostawić w salonie do 60 tys, oczywiście im mniej tym lepiej (zostanie na OC/AC itp).
Moje wymagania co do autka:
- bezpieczny- jeżdzę prawie zawsze z małym dzieckiem w foteliku
- ekonomiczny- tzn na LPG, ew. CNG, w ostateczności benzyna (pod warunkiem, że w mieście nie więcej niż 6 l/100km)
- w miarę pakowny- wycieczki z rodziną (narazie 2+1, ale w ciągu użytkowania pewnie dojdzie do 2+2), najlepiej hatchback, w ostateczności sedan, odpada kombi
Jeżdzę dużo, tzn. rocznie może wyjśc ok 22 000 km, gaz zwróci się dość szybko, autko planuję miec ok 6-7 lat, (ciężko okreslić, bo może i dłużej jak będę bardzo zadowolona i nie będzie sprawiał dużych problemów;)
-jaki rodzaj napędu ? Nie wiem, nie znam się aż tak, czy przód, czy tył, czy 4x4
Na czym mi zależy co do wyposażenia/akcesoriów:
- ABS (na ESC< czy BAS się nie znam, nie wiem czy jest niezbędne
- poduszki powietrzne, min. przednie i boczne dla kierowcy i pasażera, wyłącznik poduszki pasażera
-ISOFIX
- elektryczne wspomaganie kierownicy
- klimatyzacja (chyba mam na myśli automatyczną
chodzi o to, by w lato mimo nagrzanego samochodu nie leciało mi ciepłe powietrze nawet jak włączę na najzimniejsze (tak słabo miałam w moim nissanie micra)
- przednie szyby automatyczne ( z tyłu mogą być manualne, czy jak to tam się zwie:-)
- regulowana kierownica (dobrze by było ale nie jest to konieczność)
- dzielone oparcie tylnego siedzenia (nie wiem czy to akurat jest na plus samochodu czy na minus, ale dobrze by było, żeby część tego siedzenia dało się złożyć, tak aby powiększyła się powierzchnia na bagaż)
- system audio (dobrze by było)
- komputer pokładowy (nie jest niezbędne, ale dobrze by było)
- szyberdach to akurat bardzo mi się podoba, ale oczywiście nie jest konieczny
- nie musi to być metalik (zostaje 1900 w kieszeni, chyba, że to rzeczywiście jest różnica w jakości lakieru)
Nie muszę mieć: czujników parkowania, Bluetooth, podgrzewanych i elektrycznych lusterek, schowka na okulary, chromowanego grilla, skórzanej tapicerki, GPS i innych pierdół
Dobrze by było, żeby był dobrze wykończony opływowe kształty
![Szczęśliwy :D]()
przyjemny dla oka
Rozważam bardzo wstępnie:
- KIA Ceed 1,4 100 KM z LPG (podobno bezpośredni wtrysk gazu ciekłego, ale nie sprawdzałam)
- Hyundai i30 1,4 LPG 100 KM
- Dacia Sandero 1,2 75 LPG ( jest też demo (9 tys tańsze niż 'niedemo') z przebiegiem 600 km, rejestrowany w lipcy 2013 ale trzeba doliczyć gaz 3500zł)
- Opel Corsa 1,2 twinport ECOTEC z LPG 85 KM
- Seat Ibiza 1,2 70 KM z LPG
To faworyci.
A z benzyniaków (tylko nie wiem jakie im rzeczywiście wychodzi spalanie, jak więcej niż 6l w mieście to odpada):
- Honda Civic
- Seat Leon
- Renault Scenic moge mieć po wszystkich upustach za 55 tys
- Nissan Micra / Nissan Note
Wszystkie nowe samochody są w salonie albo z 2013 roku albo 2014 wiadomo, w gre wchodza upusty jakie mi się uda wynegocjować.
Panowie doradźcie mi, wyraźcie swoją opinię
![Zakłopotany :oops:]()