Jaki nowy z salonu z LPG albo oszczędny benzyniak

20 Lut 2014, 12:34

Witam Was :) Mam na imię Ewa, planuję zakup nowego samochodu (5-drzwiowego)z salonu z fabrycznym gazem (ewentualnie b. oszczędnego benzyniaka). Samochód będę brała na firmę, czyli w gre wchodzi odliczenie 50% VATu/do 6 000 zł. Proszę Was doświadczonych mężczyzn o pomoc. Planuję zostawić w salonie do 60 tys, oczywiście im mniej tym lepiej (zostanie na OC/AC itp).

Moje wymagania co do autka:
- bezpieczny- jeżdzę prawie zawsze z małym dzieckiem w foteliku
- ekonomiczny- tzn na LPG, ew. CNG, w ostateczności benzyna (pod warunkiem, że w mieście nie więcej niż 6 l/100km)
- w miarę pakowny- wycieczki z rodziną (narazie 2+1, ale w ciągu użytkowania pewnie dojdzie do 2+2), najlepiej hatchback, w ostateczności sedan, odpada kombi
Jeżdzę dużo, tzn. rocznie może wyjśc ok 22 000 km, gaz zwróci się dość szybko, autko planuję miec ok 6-7 lat, (ciężko okreslić, bo może i dłużej jak będę bardzo zadowolona i nie będzie sprawiał dużych problemów;)
-jaki rodzaj napędu ? Nie wiem, nie znam się aż tak, czy przód, czy tył, czy 4x4
Na czym mi zależy co do wyposażenia/akcesoriów:
- ABS (na ESC< czy BAS się nie znam, nie wiem czy jest niezbędne :)
- poduszki powietrzne, min. przednie i boczne dla kierowcy i pasażera, wyłącznik poduszki pasażera
-ISOFIX
- elektryczne wspomaganie kierownicy
- klimatyzacja (chyba mam na myśli automatyczną :) chodzi o to, by w lato mimo nagrzanego samochodu nie leciało mi ciepłe powietrze nawet jak włączę na najzimniejsze (tak słabo miałam w moim nissanie micra)
- przednie szyby automatyczne ( z tyłu mogą być manualne, czy jak to tam się zwie:-)
- regulowana kierownica (dobrze by było ale nie jest to konieczność)
- dzielone oparcie tylnego siedzenia (nie wiem czy to akurat jest na plus samochodu czy na minus, ale dobrze by było, żeby część tego siedzenia dało się złożyć, tak aby powiększyła się powierzchnia na bagaż)
- system audio (dobrze by było)
- komputer pokładowy (nie jest niezbędne, ale dobrze by było)
- szyberdach to akurat bardzo mi się podoba, ale oczywiście nie jest konieczny
- nie musi to być metalik (zostaje 1900 w kieszeni, chyba, że to rzeczywiście jest różnica w jakości lakieru)
Nie muszę mieć: czujników parkowania, Bluetooth, podgrzewanych i elektrycznych lusterek, schowka na okulary, chromowanego grilla, skórzanej tapicerki, GPS i innych pierdół :P

Dobrze by było, żeby był dobrze wykończony opływowe kształty :D przyjemny dla oka :)

Rozważam bardzo wstępnie:
- KIA Ceed 1,4 100 KM z LPG (podobno bezpośredni wtrysk gazu ciekłego, ale nie sprawdzałam)
- Hyundai i30 1,4 LPG 100 KM
- Dacia Sandero 1,2 75 LPG ( jest też demo (9 tys tańsze niż 'niedemo') z przebiegiem 600 km, rejestrowany w lipcy 2013 ale trzeba doliczyć gaz 3500zł)
- Opel Corsa 1,2 twinport ECOTEC z LPG 85 KM
- Seat Ibiza 1,2 70 KM z LPG
To faworyci.
A z benzyniaków (tylko nie wiem jakie im rzeczywiście wychodzi spalanie, jak więcej niż 6l w mieście to odpada):
- Honda Civic
- Seat Leon
- Renault Scenic moge mieć po wszystkich upustach za 55 tys
- Nissan Micra / Nissan Note
Wszystkie nowe samochody są w salonie albo z 2013 roku albo 2014 wiadomo, w gre wchodza upusty jakie mi się uda wynegocjować. :wink:

Panowie doradźcie mi, wyraźcie swoją opinię :oops:
czupryna
Nowicjusz

Auto: Nissan Micra
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lut 2014, 12:48

Zaden z wyzej wymienionych nie zmiesci sie w 6 litrach po miescie, nawet malym gdzie są 2 swiatla.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

20 Lut 2014, 12:50

W 6 litrach nawet Tico się nie mieści..
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Lut 2014, 13:05

W nissanie dochodziło już do tego, że wychodziło mi 9l/100km, to było jakieś nieporozumienie. 7 l w cyklu miejskim jest do przeżycia, ale nie więcej. Gaz za to wiem, że się zwróci, bo jeżdżę dużo. Pomóżcie wybrać coś sensownego.. :(

Z góry dziękuję za zainteresowanie i rady :)
czupryna
Nowicjusz

20 Lut 2014, 13:11

9 w miescie to norma dla malego silnika :) kangoo 1.4 75km palil mi 7,5 w malym miescie jak byl nowy
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Rok produkcji: 2009

20 Lut 2014, 13:28

W mieście nie będzie auto mało paliło.. Kupuj cos z LPG bo jak będzie palić 12l to wyjdzie przez połowę czyli 6..
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

21 Lut 2014, 10:29

czupryna
Nowicjusz

21 Lut 2014, 10:48

Skode bym odrzucil - nie wiadomo co bedzie z tym silnikiem za 5-6 lat, a ekonomiczne w miescie to wcale nie bedzie, skupilbym sie na autach z lpg.

Uwazam ze koreance, to jest i30 i ceed wytrzymaja probe czasu duzo lepiej niz peugeot (mam na mysli jakosc wykonczenia, awaryjnosc). Sa juz na rynku kilka lat i maja dobre opinie. 301 to na dzien dzisiejszy niewiadoma.

Ale jest jeden minus - ten silnik nie grzeszy dynamika. Do miasta w zupelnosci wystarczy, ale na trasie mi osobiscie brakowaloby mocy.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

21 Lut 2014, 11:09

Ta skoda to tez z gazem, nie widziałam w tej porównywarce możliwości dodania gazu dla porównania samochodów. Skoda to prawie to samo co vw.. I dlaczego miałoby coś byc z silnikiem za 5 lat ? Wiem, że gaz wykańcza silnik, ale już za 5 lat od nowości z gazem ? Nie pytałam w skodzie jaki tam jest wtrysk, wiem, że w peugeocie 301 jest bezpośredni wtrysk gazu ciekłego, więc obyłoby się bez dotrysków benzyny. ceed wychodzi 5 tys drożej od skody... sama nei wiem...
czupryna
Nowicjusz

21 Lut 2014, 11:45

Wpisz sobie TSI w googlach (dodajac np slowo problemy/awarie) to bedziesz wiedziala dlaczego za 5 lat moze byc problem - to bardzo nieudane silniki (przynajmniej byly, podobno jakosc sie poprawila, ale to sie dopiero okaze za kilka lat...).
Poza tym tsi nie nadaje sie do gazu, bo ma wtrysk bezposredni - instalacja jest bardzo droga, a i tak auto spala duzo pb oprocz lpg.

Jesli juz tsi, to bez gazu, bo w tym wypadku to zadna oszczednosc (chyba ze nie musisz specjalnie doplacac do instalacji)
Yankee
Aktywny

21 Lut 2014, 11:52

Wszystkie TSI to dziadostwo.. Ja jestem za i30. A poza tym jak ma być bezpieczne i auto ma być pakowane to odpuść segment B czyli Corsa, Ibiza..
Koniu
Forumowicz VIP

21 Lut 2014, 11:59

Chyba źle, że wrzuciłam Wam to w porównywarkę, ta
skoda rapid spaceback z gazem to 1,2 MPI 75 KM, to jest różnica od TSI?
Kia to 1,4 DOHC z lpg 100KM,
peugeot to 301 1,6 VTi 115 KM z lpg,
no i ten hyundai co wypada najdrożej 1,4 LPG do silnika MPI
czupryna
Nowicjusz

21 Lut 2014, 12:06

Skoda to będzie muł totalny.. Ja obstawiam Kia/Hyundai. Peugeot to niewiadoma. Zobacz jeszcze na Megane Grandtour, tylko tam gaz byś musiała sama zamontować. Silnik 1.6 110KM dobrze go znosi oraz na Astre J chociaż nie wiem czy w tym budżecie cos ustrzelisz ale na otomoto.pl są jeszcze auta z roku 2013 :)
Koniu
Forumowicz VIP

21 Lut 2014, 12:14

Skoda z tym silnikiem to juz co innego, lpg jak najbardziej sie do niego nadaje.

Fakt ze nie bedzie dynamiczna, ale porownywalna z hyundaiem i kia, ktore tez dynamiczne nie beda... W miescie nie odczujesz roznicy, w trasie i owszem.
Yankee
Aktywny

21 Lut 2014, 12:30

Może ja coś wtrące o skodzie. Miałem obie wersje silnikowe na testowanko...i 1,2 tsi pali w graniczach 6l-6,5l pb wersją 1,2 mpi zejście poniżej 7l było bardzo trudne.

1,2tsi wspominam bardzo pozytywnie bo fajnie jedzie natomiast mpi jest klęską.

Jeżeli bym rozważał zakup to Kia, hyu albo właśnie skoda ale tylko tsi.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota