Jaki olej do fabia 1,2

15 Paź 2018, 19:21

Witam

Posiadam Fabiana 1,2 htp z 2008 z 1 serii i chcę wymienić olej.
Zakupiłem taki oto [link do eBay wygasł]

właśnie go dostałem i nigdzie nie pisze ze to półsyntetyk.... nie chce go zalać przez przypadek syntetykiem i rozszczelnić silnik...

prosze o pomoc
Mifol
Początkujący

Auto: Opel Astra G
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

15 Paź 2018, 20:49

Mifol napisał(a):nigdzie nie pisze ze to półsyntetyk.... nie chce go zalać przez przypadek syntetykiem
ale dla Twojego silnika ma być olej SYNTETYCZNY, ten który kupiłeś jest ok
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Paź 2018, 07:47

Panie moderatorze a dlaczego syntetyk do tego silnika?
Auto kupiłem miesiąc temu i chce zmienić olej z tego co wyczytałem to jak nie wie się jaki był poprzedni olej to najlepiej zalać półsyntetyk aby nie rozszczelnic silnika i stąd taka była moja decyzja. Mechanik ze mnie żaden więc chciałbym poprosić o wyjaśnienie, człowiek się zawsze uczy i sobie to zapamiętam na przyszłość
Mifol
Początkujący

Auto: Opel Astra G
Silnik: 1,8
Rok produkcji: 2003

16 Paź 2018, 08:40

Bo producent taki zaleca.

Temat rozszczelnienia silnika to temat bagno, ja w to nie wdepnę bo każda osoba ma inne zdanie, jeden powie żeby nie lać, drugi żeby lać i tak w kółko. Jednemu się nie rozszczelni, drugiemu rozszczelni, były już takie sytuacje.

Generalnie jeśli pod samochodem nie masz plamy oleju, sam silnik jest suchy i nie kopci to można wlać syntetyk.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

16 Paź 2018, 11:51

Rozszczelnienia to mit opierajacy się na januszowych serwisach. Lał Janusz do passerati co miał w garażu lub najtańszy z biedronki, później poszedł po rozum do głowy zalał syntetyk i pociekło z uszczelniacza. Zawsze powinniśmy stosować olej taki jak zaleca producent a nie taki jaki sie komuś wydaje.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Paź 2018, 15:48

Sprawdź jaki olej dokładnie zaleca producent, czy synteyk 5w30 czy 5w40 i zakup właśnie taki, z marek godnych polecenia zerknij na Xado lub Motula.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI Clubman Bond Street - jakość klasy premium
    MINI prezentuje specjalną edycję modelu Clubman z bogatym wyposażeniem i ekskluzywną kolorystyką. Światowa premiera odbędzie się w marcu 2013 roku na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie. Kolejne nowości to MINI ...
    Obrońca wolnossącej V-ósemki
    Coraz bardziej restrykcyjne normy emisji spalin sprawiają, że silniki V8 stopniowo znikają ze świata motoryzacji. A te w tradycyjnym, wolnossącym wydaniu można śmiało nazwać wymierającym gatunkiem. Jest jednak marka, w której ...