Jaki olej do lanosa 1,4 gaz

18 Lut 2010, 07:15

Dlatego właśnie pytałem kolegi wcześniej,czy mu ze zbiorniczka płynu nie ubywa.Skoro jednak kolega napisał,że nie ubywa...

Co do olejów Lotos...
Trzeba poczytac oznaczenia na butelkach,bo są bańki z mineralnymi o nazwie City,które były znacznie gorsze jakościowo od tych bez nazwy City ,a różnica w cenie to kilka złotych... Teraz pojawiły się City już o lepszych parametrach ale rewelacji nie ma...

Kiedyś znalazłem w Auchan tańsze od Lotosa ale o lepszych parametrach oleje polskiej firmy Premium Lublin. Co prawda opakowanie było nieatrakcyjne i nie przyciągało wzroku ale za to opis i API było naprawdę warte rozważenia kupna. Tak więc zalałem półsyntetykiem silnik Astry i spoko. Do wymiany (11tys. km)żadnych objawów negatywnych. Na następną wymianę nie zdołałem już tego oleju znalezc w markecie i wlałem ten półsyntetyk co zazwyczaj ,czyli Orlen. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lut 2010, 15:36

W zbiorniczku wyrównawczym były bąbelki ale to wyglądało że pojawiają się one pod wpływem wlewania sie płynu z rurki przelewowej.
Jak mam sprawdzić czy mi się układ chłodzenia zapowietrza?
Napiszcie mi proszę konkretne oznaczenia i nazwę oleju jaki proponujecie do zalania mojego silnika
kruchy
Nowicjusz

Miejscowość: dolnośląskie

18 Lut 2010, 16:18

oznaczenia oleju
SAE- 10W/40
API/ACEA- SJ/A2-96
pojemność układu 3,8l
Tak podaje autodata dla tego silnika
woj4
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

18 Lut 2010, 17:55

DZIĘKI :razz:
kruchy
Nowicjusz

Miejscowość: dolnośląskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi i-MiEV najlepszym ekologicznym pojazdem
    Model i-MiEV, oferowany przez Mitsubishi Motors Australia Limited (MMAL), został ogłoszony przez magazyn Green Lifestyle najlepszym ekologicznym pojazdem na rynku w Australii. Ten w pełni elektryczny model wywalczył najwyższe ...