Jaki olej do lanosa 1,4 gaz

15 Lut 2010, 18:18

witam moim problemem jest nie właściwie dobrany olej do silnika (Lanos 1,4 z gazem 150.000 km). Zalałem go lotos gaz 15w/40 po przejechaniu około 500 km w silniku pjawiła sie dziwna zawiesina "GLUTY" z tego co się dowiedziałem jest to wydzielona parafina z oleju. Moje pytanie jakim olejem mam go zalać i czym to wyczyścić ? ta wydzielina jast wszędzie -odma - dolot powietrza - pod klawiaturą
kruchy
Nowicjusz

Miejscowość: dolnośląskie

15 Lut 2010, 21:29

A ja myślę że to zmienne warunki mało jeździsz nie dogrzane auto i osadza sie woda i dlatego taka biała maż.tak to jest
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

15 Lut 2010, 22:09

Lotos to najgorszy olej jaki znam. Zmień na coś lepszego. np mobil. Kosztuje 20zł za litr, więc nie dużo, a o wiele lepszy.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

15 Lut 2010, 22:23

A nie zmieniłeś przypadkiem rodzaju oleju, z mineralnego na syntetyczny lub pół-syntetyczny?
januszek916
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

15 Lut 2010, 23:05

słuszna uwaga, wyglada na to, że masz niedogrzany silnik. olej zawsze możesz wymienić na lepszy od lotosa, ale gaz, jeśli zanieczyszczenie jest spore musisz silnik przepłukać. są do tego preparaty, ew. jeżdzisz trochę na tańszym oleju i go zlewasz.
pozdr
az td 4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Lut 2010, 17:48

przeprzsazam za nie doinformowanie
Auta kupiłem okazyjnie za grosze i niewiedziałem jakim olejem był zalany dlatego wymieniałem olej .co do temperatury silnika to myślę że auto się dogrzewa bo codziennie jeżdze nim do pracy 25 km w jedną stronę. wskaznik temperatury jest zawsze przed połową wskaznika tyle że faktycznie długo się nagrzewa.
kruchy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajdowy hat-trick Toyoty
    25 sierpnia 2019 r. trzy załogi zespołu Toyota Gazoo Racing zajęły całe podium ADAC Rally Deutschland. Przy okazji przypomnijmy inne, potrójne zwycięstwa Toyoty, które wydarzyły niegdyś się w Afryce. Hat-trick. ...

16 Lut 2010, 19:54

teraz spokojnie przysłoń chłodnicę, nawet do 2/3 jej płaszczyzny
pozdr
az dt4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

17 Lut 2010, 10:15

Przede wszystkim obserwuj czy nie ubywa ci płynu chłodzącego ze zbiorniczka !!!!
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

17 Lut 2010, 16:07

Chłodnice mam zasłoniętą a płynu mi nie ubywa.
Mam kolejne pytanie czy te zanieczyszczenia mają wpływ na to że na bęzynie mam nierówne obraoty na wolnych obrotach na gazie jest to prawie nie wyczuwalne.
Najgorzej jest przy porannym rozruchu silnika szarpie szczela i jak sie rozgrzeje to jest lepiej po przejściu na gaz przy zmianie biegów lubie sobie przygasnąć ( przy temp -5 / -10 a najgorzej jest przy wilgotnym powietrzu ) filtry,świece, kable nowe
kruchy
Nowicjusz

17 Lut 2010, 19:30

Przede wszystkim sprawdż termostat.To czy przysłonisz chłodnicę czy nie to dla silnika nie ma większego znaczenia bo płyn chłodniczy na zimnym silniku krąży na tzw. małym obiegu.W miarę rozgrzewania się silnika termostat się otwiera i puszcza na chłodnicę.Długie nagrzewanie się silnika to najprawdopodobniej wina termostatu.
Wymień ten olej bo jeśli ta parafina znajdzie się w kanałach olejowych,a będzie większy mróz to załatwisz sobie silnik.
Czy zdarzyło Ci się może,że po przełączeniu na lpg "zamarzł " parownik?
woj4
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

17 Lut 2010, 19:48

ostatnio było rano około po -10 stopni i miał dziwne opory żeby przełączyć się na gaz.
Centralkę od gazu mam automatyczną i niby przy 30 stpniach ma sie przełanczać na gaz ale w tedy wskaznik temp silnka pokazywał prawie gorący silnik i dopiero sie przełaczył na gaz
kruchy
Nowicjusz

17 Lut 2010, 19:52

Maki napisał(a):Lotos to najgorszy olej jaki znam.

Co Ty gadasz,Lanos rodziców od 7lat śmiga na Lotosie i nic sie nie dzieje.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lut 2010, 20:10

Co Ty gadasz,Lanos rodziców od 7lat śmiga na Lotosie i nic się nie dzieje.

Okaże się jak będzie trzeba robić remont silnika przy małym przebiegu.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

17 Lut 2010, 20:16

No ciekawie kiedy,Lanos jest u nas od stycznia 2003r,obecnie ma nakulane ok 120tys.km i odkad jest u nas śmiga na Lotosie własnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lut 2010, 20:27

kruchy napisał(a):ostatnio było rano około po -10 stopni i miał dziwne opory żeby przełączyć się na gaz.
Centralkę od gazu mam automatyczną i niby przy 30 stpniach ma sie przełanczać na gaz ale w tedy wskaznik temp silnka pokazywał prawie gorący silnik i dopiero sie przełaczył na gaz

Sprawdż na rozgrzanym silniku czy w zbiorniczku wyrównawczym nie ma bulgotania (tylko ostrożnie odkręcaj korek,bo można się poparzyć),sprawdż też czy układ chłodzenia się nie zapowietrza,o termostacie już pisałem.
Nie chcę wyciągać pochopnych wniosków,ale ten szlam w silniku i te problemy z temperaturą to mogą być objawem uszczelki pod głowicą.
woj4
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie