REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
W instrukcji masz napisane jakie oleje zaleca producent i tu język nie ma znaczenia bo będzie tam 5W30 lub 5W40 te oznaczenie nie zmieniają się w zależności od językaHighFlashy napisał(a):Nie wiem jakie oleje do silnika i skrzyni biegów wybrać do mojego Polo 6N 1.0 benzyna 1996r
HighFlashy napisał(a):A skąd wiesz jaki zaleca producent?
HighFlashy napisał(a): I czy ten olej w tak starym aucie nie uszkodzi silnika?
Zakładam że zrobiłeś około 8-12tyś.km więc ja bym wymienił na pełen syntetyk. Z tego co podałeś dopuszczalny jest jeszcze półsyntetyk ale nie mineralny ;/HighFlashy napisał(a):silnik pracuje równo, oleju przez 1.5 roku nie wziął nawet kropli
Tak jak i ty z instrukcjiHighFlashy napisał(a):A skąd wiesz jaki zaleca producent? I czy ten olej w tak starym aucie nie uszkodzi silnika?
Praktycznie nie ma on znaczenia przy doborze oleju.HighFlashy napisał(a):Mój kolega stwierdził to zapewne na podstawie wieku auta
Ja może być za rzadki? Jeżeli producent wypuszczał silniki z takim olejem? Zniszczyć silnik możesz olejem którego nie przewidział producent i robi się w warunkach zimowych dosyć gęsty jak właśnie 15W--HighFlashy napisał(a):No i kolega mi powiedział, że 5w może być za rzadki i zniszczyć silnik
Do skrzyni masz olej 75W80 może być np. Liqui Moly, Valvoline, Castrol SynTrans.HighFlashy napisał(a):A jaki olej wybrać do skrzyni biegów?