Jaki olej do silnika

28 Lis 2011, 20:23

Mowa byla o zdrowym silniku, a nie takim ktory ma pierscienie czy co tam do wymiany.

I pocieszny dobrze napisal, silnik ktory spala za duzo oleju jest zepsuty, i nalezy go naprawic, a dokladniej to jego uszczelnienie, a nie zalewac coraz gestszym olejem.

I 5l na 10k km nie jest normalne dla 2.0 TDI 140KM, ten silnik jest srednio udany i ma problemy ze smarowaniem wlasnie czy pekajaca glowica. Zalewanie go gestym olejem, tylko go jeszcze bardziej dobije.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

29 Lis 2011, 16:10

podobno w nowych dieslach pisze ze mogą palic np 1l na 1000km w nowych !!! ??
piotrauto
Stały forumowicz

29 Lis 2011, 18:53

nie ma znaczenia czy diesel cczy benzyna
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Lis 2011, 15:42

to jakim cudem auta mające 400tys i wiecej oraz 15lat nie biorą oleju a nowe auta czy kilkuletnie nawet 1l na 1000km?
piotrauto
Stały forumowicz

28 Maj 2015, 10:23

Aby dobrać jak najlepszy olej do swojego silnika należy przede wszystkim zweryfikować pewne informacje, zalecenia producenta, konstruktora danego pojazdu i na podstawie tych informacji podjąć najlepszą decyzję odnośnie zalania właściwego oleju.

Od tego są książki serwisowe, instrukcje obsługi i najlepsze, czyli specyfikacje serwisowe tzw. repair manual, czyli książka napraw dla serwisów.

Oczywiście wszystkie oleje są obecnie ze sobą mieszalne ale pamiętać należy iż dolewki inego oleju nie dają gwarancji, że olej w silniku utrzyma stabilne parametry przez cały okres wymiany oleju.

Uniwersalnym wyborem oleju o bardzo neutralnych właściwościach jest produkt Fuchs 10W40 Titan Syn MC

Zawsze zalecam właściwy dobór oleju aby raz, że silnik pracował właściwie, a wszystko było optymalne dobrane również pod kondycję danej jednostki mechanicznej.

Pozdrawiam
Piotr Dziektarz
[reklama]
PDziektarz
Obserwowany

Auto: Jeep
Silnik: 4.0 192KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

05 Cze 2015, 17:39

Tak naprawde zawsze dobrze podejsc do dobrego mechanika, bo wtedy masz pewnosc, a wiadomo jak wazna jest to sprawa. http://www.oturbosprezarkach.pl/artykul ... lej%C3%B3w tutaj na temat waznej sprawy wg mnie, o klasach olejow.
Robespier
Nowicjusz

Auto: Audi A4

08 Cze 2015, 17:05

Kupując używany samochód powinniśmy uzyskać informacje od poprzedniego właściciela jakiego oleju używał i stosować ten sam,ewentualnie wykonać płukankę aby mieć pewność,że zalany przez nas olej nie uszkodzi silnika. Najbezpieczniej będzie wybrać półsyntetyk 10w40 Mobila lub Motula.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2015, 10:24

Niestety nie polecam Mobila 10W40 lepiej zastosować cokolwiek innego.
Ważne aby wziąść pod uwagę w jakiej konducji jest silnik, jakąś historię serwispową i potencjalne zużycie oleju na np. 1000km aby dosttosować właściwy olej do właściwego silnika.
Marek i produktów jest bardzo wiele,

Ja bym polecił lekturę gdzie można poczytać jak właściwie dobrać olej do silnika, mam nadzieję że informację tam zamieszczone będą przydatne kazdemu użytkownikowi a przynajmniej większości którzy nie wiedzą lub borykają się z dylematem co zalać po np. zakupie nowego samochodu.
PDziektarz
Obserwowany

Auto: Jeep
Silnik: 4.0 192KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

09 Maj 2017, 10:11

Leję od niedawna Vivanol niemiecki do najstarszego samochodu firmowego. Ponad 250 000 km zrobionych. Jadę dalej. O dziwo silnika nie słychać tak intensywnie jak poprzednio. Mechanik ostatnio powiedział, że silnik czysty. No i spalanie też w normie. Prawdopodobnie zaoszczędzę.
kamil33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1983
Auto: renault

18 Cze 2018, 09:21

Na tym oleju pracowałem swojego czasu NEXLUBE AW i normalnie na co dzień przy prowadzeniu samochodu też z olejów marki Neste korzystam. Moim zdaniem ponadprzeciętna jakość. Marka nie jest „zmanierowana” marketingowo. To, co podają w kartach informacyjnych sprawdza się faktycznie w rzeczywistości.
karollinetty
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 1989
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Audi A4 B7
Typ: Sedan/Limuzyna

21 Cze 2018, 15:13

Mój magic od samochodu polecił mi kiedyś Shella Helix Ultra 5W-40. Nie mogę narzekać na taki wybór. Zauważyłem że auto nie pochłania oleju. Silnik jest czystszy. A czy ten olej będzie dobry do Twojego auta to musisz się upewnić. Mi pasuje
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia

21 Cze 2018, 17:53

mazi88 napisał(a):Mój magic od samochodu polecił mi kiedyś Shella Helix Ultra 5W-40
Podaj jeszcze do jakiego silnika stosujesz ten olej w swoim samochodzie?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Cze 2018, 18:45

a stosuje ten olej Shella w focusie 1,6 benzyna.
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia

05 Lip 2018, 12:17

Jak o bazie olejowej Neste nie słyszałeś to znaczy, że mało wiesz o jakości olejów. Jedno z nowoczesnych rozwiązań do ochrony silników. Zmieniłem dwa lata temu i wydajność silnika chyba lepsza nie była. W rejonie Morza Bałtyckiego podobno nie ma lepszych rafinerii niż Neste właśnie. Interesuję się trochę branżą, mam nieco większą świadomość, a ta baza jest na wielu forach zagranicznych mocno polecana.
martinrekk
Nowicjusz

28 Wrz 2018, 07:36

Nie wiem za bardzo o co Wam chodzi, ja od wielu lat leje olej syntetyczny i na pracę auta nie narzekam pomimo, że jest to jednostka 1.8 20V to oleju dolewam, przez okres 1,5 roku ok. 300-400 (i to też nie ma konieczności).
Znalazłem artykuł gdzie fajnie napisane, kiedy warto używać syntetyka, moim zdaniem warto zawsze.
DooD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 08 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1,8 20V
Typ: Sedan/Limuzyna