Jaki olej HELP

27 Paź 2010, 12:35

Witam, kupiłem ostatnio auto Mercedesa E W211 2002 rok, 2.2 CDI i nie wiem jaki olej mu wlać ? Która firma olei jest najlepsza ? Doradzcie cos prosze.
pawelpil
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

27 Paź 2010, 13:25

Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

27 Paź 2010, 19:18

Do tego silnika MB zaleca olej 5W30 najlepiej klasy CL,natomiast do silników z filtrem cząstek stałych ,produkt specjalny :!: Niestety,nie znam parametrów tego oleju,gdyż MB tego nie ujawnia. :evil:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Lis 2010, 09:05

Osobiście preferuje oleje Motula. Jak dla mnie to najlepsza firma. Do swojego autka leje właśnie taki olej. Jak coś tu masz stronkę, na której możesz poszukać odpowiedni olej do swojego merola motorro.net mają naprawdę dobre ceny !
Ostatnio edytowany przez michalkal, 09 Lis 2010, 21:28, edytowano w sumie 1 raz
michalkal
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

09 Lis 2010, 09:54

Nie rozumiem dlaczego teraz wszyscy reklamują MOTULA,dlatego ,że ta firma stosuje estry?! :shock: Magnatec Castrola też jest na bazie estrów(klejenie się cząsteczek oleju do metalu tzw. polaryzacja cząsteczek oleju w uproszczeniu)Każda szanująca sie firma stosuje estry w swych olejach,by olej całkowicie nie ściekał z gładzi cylindrycznych.Lepsze oleje ORLENU już to mają,czy warto przepłacać?!MOTUL jest francuską firmą,to że te oleje są reklamowane przez auta zawodników?!Taki FUCHS OILS czy MILLERS OILS też produkują świetne oleje silnikowe z wykorzystaniem estrów a nikt ich nie chwali! :shock:

[ Dodano: 9 Listopad 2010, 09:02 ]
Zresztą jeszcze jedno wam napiszę,już nie pamiętam,który nasz rajdowiec powiedział tak----gdybyście wlali taki olej, jakie stosuje się w F1 lub taki jaki my stosujemy,odpalilibyście tylko silnik,podjechali kilka kilometrów i koniec z jazdy :!: -------Nie dajcie się zwariować przez sugestie,które działają na wyobraźnię a potem człowiek twierdzi,że MOTUL jest najlepszy a nie sprawdził innych firm.Wiem tylko,że rzeczywiście oleje MOTULA chwalą sobie motocykliści, ale są też tacy,którym motocykl lepiej śmigał na Castrolu czy Mobilu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Flagowy SUV Lexusa zostanie zelektryfikowany
    Koncern Toyota zapowiedział przyspieszenie upowszechniania samochodów zelektryfikowanych – hybrydowych, hybryd plug-in oraz aut czysto elektrycznych, zasilanych akumulatorami lub wodorowymi ogniwami paliwowymi. ...