REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Może być to Webasto które tylko ma za zadanie w szybszym dogrzewaniu silnika. Ono wtedy uruchamia się samo przy odpowiednio niskich temperaturach i sam z wnętrza samochodu go nie uruchomisz. Jeżeli jest niesprawne to pewnie jakieś błędy będą w sterowniku więc Ja bym zaczął tu od diagnostyki jakimś porządnym urządzeniem.Shokei napisał(a):orientuje się ktoś jak uruchamiania się Webasto w Bravo, jest to 2.0 JTD, poprzedni właściciel mówił że jest ale nie działa i tu pytanie czy jest do tego jakiś pilot czy jak to się uruchamia, chcę to dać do mechanika tylko jak on ma to cudo spróbować odpalić?
Skoro nie masz DPF to nie musisz stosować oleju low/mild spas z niską zawartością siarki. Można by się tu pokusić o olej który będzie lepiej chronił silnik. Chodzi Ci o olej Total Quartz 9000 Energy 5W40?Shokei napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie, nie chcę zakładać kolejnego tematu, mianowicie jaki olej do 2.0 jtd rocznik 09 (jeśli ma to jakieś znaczenie) DPF wycięty pytałem w sklepie to sprzedawca mówił total 5w40 , c2/c3 nie trzeba bo DPF wycięty
Ja bym poszedł w OEM albo w INA, SKF i markę którą podałeś. Zerknij na ceny porównaj i zobacz składowe całego zestawu bo raczej nie kupisz takiego w którym rolki, pasek i pompa będą z jednej firmyShokei napisał(a):jeszcze chcę zapytać jaki rozrząd tzn markę? (jeśli ma to znaczenie, raz czytałem że do 2.0 jtdm najlepiej DAYCO ze względu na pompę wody, dlatego pytam)
Jeżeli spełnia parametry producenta i tu warto zajrzeć do instrukcji to będzie ok. Pamiętam, że Alfa do tych silników z manualnymi skrzyniami zalecała TUTELA Matryx 75W-85.Shokei napisał(a):Petronas 1L 75W-85 będzie odpowiedni do skrzyni?