Jaki olej i nie działające webasto

02 Wrz 2022, 10:34

Witam wszystkich, orientuje się ktoś jak uruchamiania się Webasto w Bravo, jest to 2.0 JTD, poprzedni właściciel mówił że jest ale nie działa i tu pytanie czy jest do tego jakiś pilot czy jak to się uruchamia, chcę to dać do mechanika tylko jak on ma to cudo spróbować odpalić?
Czy może jechać z tym na servis Webasto?
Mam jeszcze jedno pytanie, nie chcę zakładać kolejnego tematu, mianowicie jaki olej do 2.0 jtd rocznik 09 (jeśli ma to jakieś znaczenie) DPF wycięty pytałem w sklepie to sprzedawca mówił total 5w40 , c2/c3 nie trzeba bo DPF wycięty (aha poprzedni właściciel podkręcił na 205KM, nie wiem po co?) i jeszcze chcę zapytać jaki rozrząd tzn markę? (jeśli ma to znaczenie, raz czytałem że do 2.0 jtdm najlepiej DAYCO ze względu na pompę wody, dlatego pytam), i czy Petronas 1L 75W-85 będzie odpowiedni do skrzyni?
Pozdrawiam
Shokei
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2017
Auto: Audi
  • 02 Wrz 2022, 11:00

Shokei napisał(a):orientuje się ktoś jak uruchamiania się Webasto w Bravo, jest to 2.0 JTD, poprzedni właściciel mówił że jest ale nie działa i tu pytanie czy jest do tego jakiś pilot czy jak to się uruchamia, chcę to dać do mechanika tylko jak on ma to cudo spróbować odpalić?
    Może być to Webasto które tylko ma za zadanie w szybszym dogrzewaniu silnika. Ono wtedy uruchamia się samo przy odpowiednio niskich temperaturach i sam z wnętrza samochodu go nie uruchomisz. Jeżeli jest niesprawne to pewnie jakieś błędy będą w sterowniku więc Ja bym zaczął tu od diagnostyki jakimś porządnym urządzeniem.

Shokei napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie, nie chcę zakładać kolejnego tematu, mianowicie jaki olej do 2.0 jtd rocznik 09 (jeśli ma to jakieś znaczenie) DPF wycięty pytałem w sklepie to sprzedawca mówił total 5w40 , c2/c3 nie trzeba bo DPF wycięty
    Skoro nie masz DPF to nie musisz stosować oleju low/mild spas z niską zawartością siarki. Można by się tu pokusić o olej który będzie lepiej chronił silnik. Chodzi Ci o olej Total Quartz 9000 Energy 5W40?

Shokei napisał(a):jeszcze chcę zapytać jaki rozrząd tzn markę? (jeśli ma to znaczenie, raz czytałem że do 2.0 jtdm najlepiej DAYCO ze względu na pompę wody, dlatego pytam)
    Ja bym poszedł w OEM albo w INA, SKF i markę którą podałeś. Zerknij na ceny porównaj i zobacz składowe całego zestawu bo raczej nie kupisz takiego w którym rolki, pasek i pompa będą z jednej firmy :wink:

Shokei napisał(a):Petronas 1L 75W-85 będzie odpowiedni do skrzyni?
    Jeżeli spełnia parametry producenta i tu warto zajrzeć do instrukcji to będzie ok. Pamiętam, że Alfa do tych silników z manualnymi skrzyniami zalecała TUTELA Matryx 75W-85.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Wrz 2022, 11:13

Tak, sprzedawcy chodziło o Total Quartz 9000 Energy 5W40, ten sam leje do toyoty corolli 2.0 d4d ojciec....
    Co do rozrządu to sprawdzałem i dayco robi cały komplet rozrzadu do jtd 2,0, tzn wszystko od tego producenta co do OEM to nie wiem jak to sprawdzić gdzie to kupić..
    Shokei
    Nowicjusz

02 Wrz 2022, 11:23

Znalazłem OEM "podobno" cena 800zł z kawałkiem
    allegro.pl/oferta/rozrzad-z-pompa-wody-fiat-bravo-ii-stilo-doblo-1-9-11711998399
    Dayco 400zł, lepiej zamontować oryginał?
    Shokei
    Nowicjusz

02 Wrz 2022, 15:12

Olej 5w30, z wyższej półki mobil 1 ESP, taniej Castrol magnatec stopstart C2, z tańszych lotos C2+C3. To, że nie masz dpf nie znaczy, że musisz zmieniać olej na fullsaps, bo a3/b4 to przestarzała norma, która wcale lepiej nie chroni. Przekładniowy tutela matryx. Rozrząd dayco szedł na 1 montaż, więc możesz taki zakupić.

Sprzedawcy i w dużej mierze mechanicy nie znają się na olejach.
    ggg11
    Początkujący

02 Wrz 2022, 17:23

Dzięki za odpowiedź wezmę ten;
    allegro.pl/oferta/olej-syntetyczny-silnikowy-mobil-1-esp-5w30-5l-12479875058
    i rozrząd;
    allegro.pl/oferta/rozrzad-z-pompa-dayco-ktbwp7590-12473247460
    I jeszcze pytanie dlaczego sprzedawca "uznał" że 5w40 będzie bezpieczniej jak nawet sam producent zaleca 5w30?
    Shokei
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Samochody klasy A - przegląd rynku
      Najmniejsze miejskie samochody mają na naszym rynku ustabilizowaną pozycję – przede wszystkim ze względu na swoją cenę, która rzadko przekracza kwotę 40 tys. zł. Co więcej, producenci coraz lepiej wyposażają ...

02 Wrz 2022, 17:36

Niektóre Bravo mają webasto jako dodatkowe ogrzewanie wnętrza z dodatkową nagrzewnicą. Żeby to uruchomić, trzeba przekręcić pokrętło regulacji temp. max w prawo na czerwone pole oraz włączyć jeden z biegów wentylatora. Webasto się wyłącza automatycznie.
    Żeby sie upewnić, czy to webasto u ciebie faktycznie jest, to najlepiej sprawdzić na ePer wg VIN.
    Jak sie okaże, że masz i nie działa, to próbować podłaczyć się pod kompa i posprawdzać.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

02 Wrz 2022, 17:46

DISPLACEMENT (COMMER.) 1958 JTD (CC2.0)
    POWER 2000 JTD 165HP (KW121)
    DRIVE LEFT (GSX)
    BODYWORK TYPE 2 VOLUMES (TC2V)
    NUMBER OF DOORS 4 DOORS (NP4)
    FUEL DIESEL (CMBDS)
    TRIM LEVEL EMOTION (IT WAS ELEGANCE) (LL5)
    (ASPIRATED/TURBO) TURBO (A/TTRB)
    EMISSIONS LEVEL EURO 5 EEC LIM.(E5 READY) (ECOCF5)
    GEARBOX DESIGN MECH.GEARBOX(F40) 2.0JTD (PCC542)
    MARKET TRIM LEVEL ITALY/CENTRAL EUROPE (AM00)
    SUPPLY TYPE DIRECT INJECTION (TAID)
    TOTAL NUMBER OF VALVES 16 VALVES (VLE16)
    2 EXTERNAL REARVIEW MIRR. W/EL. CONTROL AND DEMIST. Yes (041)
    2 FRONT HEATED SEATS Yes (452)
    3RD REAR HEADREST Yes (511)
    ADDIT. COMPARTMENTS Yes (658)
    ALLOY WHEELS EXTRA SERIES 6 Yes (439)
    BLUE&ME WITH MEDIA PLAYER PORT Yes (4J3)
    CHILD SEAT UNIVERSAL ATTACHMENT (ISOFIX) Yes (631)
    CLIMATE CONTROL 2 Yes (140)
    CROMO KIT Yes (4MQ)
    CRUISE CONTROL Yes (416)
    DOOR OPENING/CLOSING REMOTE CONTROL Yes (008)
    DRIVER SEAT WITH HEIGHT ADJUSTMENT Yes (450)
    DRIVER SIDE KNEE BAG Yes (150)
    EURO 5 Yes (5SE)
    FOG LIGHT Yes (097)
    FRENCH LANGUAGE CUSTOM. Yes (4FW)
    FRONT SEAT ARMREST Yes (132)
    FRONT SIDE BAG Yes (505)
    GAS DISCHARGE HEADLIGHTS Yes (230)
    GEARBOX 6 M Yes (076)
    GUIDE IN FRENCH Yes (851)
    HEAD BAGS Yes (614)
    HEADLIGHT WIPERS Yes (102)
    HEATED WINDSCREEN WIPER NOZZLE Yes (110)
    HEIGHT ADJUSTABLE PASSENGER SEAT Yes (454)
    LEATHER STEERING WHEEL AND GEAR LEVER KNOB Yes (320)
    LEATHER UPHOLSTERY Yes (211)
    LUMBAR ADJUSTMENT DRIVER'S SEAT Yes (40Y)
    PAINTED EXTERNAL REARVIEW MIRRORS Yes (976)
    PARKING SENSOR Yes (508)
    PASSENGER SIDE AIRBAG DEACTIVATION Yes (4DK)
    PEARL EFFECT PAINT FINISHES Yes (270)
    PLATE IN VARIOUS LANGUAGES ZONE 1 Yes (4XA)
    PTC HEATER FOR DIESEL Yes (52Y)
    RADIO WITH SINGLE CD Yes (564)
    REAR ELECTRIC WINDOWS Yes (023)
    REAR SEAT ARMREST Yes (275)
    SEATBACK POCKETS Yes (339)
    SMOKERS' KIT Yes (989)
    STEERING WHEEL CONTROLS 2 Yes (5BH)
    TIRE INFLATION KIT Yes (499)
    VEHICLE DYNAMIC CONTROL (VDC) Yes (392)
    VOLUNTARY (EMISSION LIMITS) Yes (268)
    Shokei
    Nowicjusz