Jaki olej Opel Astra 3 Isuzu 1.7 DTR 110 kM 2008 rok

19 Lis 2010, 16:22

Witam,

Proszę o pomoc w doborze oleju do mojego Opela Astry 3 Isuzu 1.7 DTR 110 kM 2008 rok, z filtrem cząstek stałych i Turbiną.

Pan w warsztacie proponuje mi: Castrol Edge 5W - 30 (niby dobry jest dla fitra cząstek stałych).

Pan w dklepie proponuje mi: Castrol Edge 5W - 40 Rurbi Diesel (dobry na pompowtryski)

Prosze Was o pomoc.
mati2010
Nowicjusz

Miejscowość: Sochaczew

19 Lis 2010, 17:13

No oleje syntetyczne wydłużają ci wymiany oleju (tak z teori),a jak w praktyce to np. u mnie w rodzinie są 2 diesle (D4-D,HDi) i zalane są oba olejami Castrol 5W-40 Magnatec i jak narazie dobrze jest (choć mało kto chyba narzeka na olej).
jeśli nie wiesz co było wcześniej wlej jakiś pół stntetyk np. 10W-40.Jeśli był syntetyk
to polecam Castrola 5W-40 Magnatec.

Nie wiem czy ma to potwierdzenie,ale słyszałem od paru mechaników ,że oleje Lotosa
produkują dużo nagaru.Teraz na warsztacie stoi u nas na głowice Punto II 1,2l 8V jezdzony na lotosie.I głowica cała w nagarze.
ArturRS
Początkujący

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Projekt nadwozia BMW i3 Concept Coupe
    Architektura LifeDrive – nowy wygląd i kolorystyka nadwozia. Za sprawą języka stylistycznego opracowanego specjalnie na potrzeby modeli BMW i powstał projekt karoserii koncepcyjnego nadwozia coupe, która sygnalizuje ...
    Pięć zasad kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz?
    Wokół prawidłowego stosowania sprzęgła narosło kilka mitów, które są popularne wśród wielu kierowców. Podpowiadamy oraz wyjaśniamy, kiedy i w jaki sposób używać pedału sprzęgła. Zwalniając, ...