Jaki olej Opel Astra 3 Isuzu 1.7 DTR 110 kM 2008 rok

19 Lis 2010, 17:22

Witam,

Proszę o pomoc w doborze oleju do mojego Opela Astry 3 Isuzu 1.7 DTR 110 kM 2008 rok, z filtrem cząstek stałych i Turbiną.

Pan w warsztacie proponuje mi: Castrol Edge 5W - 30 (niby dobry jest dla fitra cząstek stałych).

Pan w dklepie proponuje mi: Castrol Edge 5W - 40 Rurbi Diesel (dobry na pompowtryski)

Prosze Was o pomoc.
mati2010
Nowicjusz

Miejscowość: Sochaczew

19 Lis 2010, 18:13

No oleje syntetyczne wydłużają ci wymiany oleju (tak z teori),a jak w praktyce to np. u mnie w rodzinie są 2 diesle (D4-D,HDi) i zalane są oba olejami Castrol 5W-40 Magnatec i jak narazie dobrze jest (choć mało kto chyba narzeka na olej).
jeśli nie wiesz co było wcześniej wlej jakiś pół stntetyk np. 10W-40.Jeśli był syntetyk
to polecam Castrola 5W-40 Magnatec.

Nie wiem czy ma to potwierdzenie,ale słyszałem od paru mechaników ,że oleje Lotosa
produkują dużo nagaru.Teraz na warsztacie stoi u nas na głowice Punto II 1,2l 8V jezdzony na lotosie.I głowica cała w nagarze.
ArturRS
Początkujący

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Motrio Cup mistrzowskim pucharem
    Pomimo trudnej sytuacji związanej z pandemią COVID-19, firma Renault Polska postanowiła kontynuować puchar Dacii Duster, podtrzymując swoje motorsportowe tradycje. Trzy lata doświadczeń pokazały, że projekt markowego pucharu ...