Jaki olej Subaru Legacy 2006 do automatycznej skrzyni

23 Lis 2021, 15:04

jaki olej zastosować do automatycznej 4-ro biegowej skrzyni w subaru legacy 2006 rok 2.0 benzyna 165 KM poza rekomendowanym przez dilera Subaru o numerze K0410Y0700
zicoh1
Nowicjusz

23 Lis 2021, 15:15

Najlepszy będzie ten oryginalny [link do oferty na Allegro wygasł] cena za litr wychodzi niecałe 90zł. Taki olej wymienia się rzadko więc dobrze nie oszczędzać choć i Ravenol powinien się tu sprawdzić.

Jak chcesz jakiś inny to możesz np.
- Ravenol ATF SU5,
- Millers Millermatic ATF SP III-WS,
- Valvoline ATF

Zawsze warto patrzeć na specyfikację i na to co zaleca producent, później patrzysz na oznaczenie skrzyni i po nim też znajdziesz odpowiedni olej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2021, 21:32

Z autopsji wiem, że do skrzyń najlepiej wlać ori olej.
Gość114260

23 Lis 2021, 23:05

quel napisał(a):Z autopsji wiem, że do skrzyń najlepiej wlać ori olej.
Też uważam, że to najlepsze opcje tym bardziej że chyba jakiejś kolosalnej różnicy w cenie nie będzie.

Sam będziesz wymieniał?
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Lis 2021, 11:23

Dzięki za podpowiedzi. Sam nie będę wymieniał bo się na tym nie znam. Kupiłem to auto niedawno i jest trochę niski poziom oleju w skrzyni wiec najlepiej byłoby zrobić dolewkę. Niestety nie wiem co było wlane wcześniej . Z drugiej strony czytałem o wymianie dynamicznej i tej częściowej No i tak się bije z myślami bo dynamiczna to 10-11 litrów oleju po 90 to już trochę kwota się robi plus mechanik może jakiś filter itp. Przy częściowej wymieniasz tyle ile uda się spuścić wiec dolewka w ilości 0,5 litra chyba nie miałaby jakichś strasznych konsekwencji??? Wiem tyle ze jest czerwony i nie wyglada na mocno zużyty .
zicoh1
Nowicjusz

24 Lis 2021, 11:35

Jak masz spory przebieg i nie wiesz kiedy był olej wymieniany to powinno się najlepiej ocenić po jego wyglądzie w jakim stanie może być skrzynia. Pamiętaj że bezpieczniejszą wymiana jest statyczna wymiana bo tu wymieniasz połowę lub często mniejsza połowę oleju. Można ją powtórzyć za kilka m-c jak będzie wszystko ok. Jeżeli olej nie wygląda źle to można pokusić się o wymianę dynamiczną tu na pewno trzeba będzie skrzynię przyuczyć.

Z tego co wiem sporo warsztatów zaleca wymianę statyczną na początek jak nie wiadomo kiedy był zmieniany olej bo to dużo bezpieczniejsze rozwiązanie w takim przypadku.

zicoh1 napisał(a):Sam nie będę wymieniał bo się na tym nie znam.
To może lepiej nie bawić się w kupno oleju i zostawić to fachowcom od skrzyń? Takie wymiany polecam robić w serwisach które typowo zajmują się automatami a nie tylko z doskoku.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybryda? Czy to się opłaca?
    Jeżeli pokonujemy co roku dziesiątki tysięcy kilometrów i szukamy oszczędnego samochodu, wybór często pada na zakup auta z Dieslem lub instalacją LPG. Od lat na rynku jest alternatywa, która okazuje się ...

24 Lis 2021, 11:52

Dziekuję za podpowiedź. Mieszkam za granicą i od połowy grudnia będę w Polsce. Mógłbym się umówić na wymianę oleju w skrzyni ale jak wspominałem podczas sprawdzania poziomu na włączonym silniku widzę ze jest nisko, na zgaszonym zimnym mam na bagnecie poziom na kresce COLD.Skrzynia pracuje super. Chciałem trochę dolać żeby mieć na podróż odrobine więcej . Tu naprawy są bardzo drogie wiec wymyśliłem sobie ze może kumpel mechanik zrobi mi wymianę statyczną dlatego dopytywałem co wlać. Jestem skłonny zamówić ten oryginał z linku który mi podałeś i to powinno załatwić sprawę ale moje obawy są takie po wizycie w subaru Szwecja ze powiedział mi ze oni leja Dextron 3 podał tam jakaś specyfikacje chyba z firmy Middland. Mam teraz namieszane w głowie stad chęć zasięgnięcia porady od Was . Auto ma 195 tys udokumentowany przebieg wiec jak np przy którejś wymianie wlali dextrona 3 to czy nie będzie się gryzł z oryginałem który doleje teraz.
zicoh1
Nowicjusz

24 Lis 2021, 15:31

zicoh1 napisał(a):wspominałem podczas sprawdzania poziomu na włączonym silniku widzę ze jest nisko, na zgaszonym zimnym mam na bagnecie poziom na kresce COLD.Skrzynia pracuje super.
Na włączonym silniku jak sprawdzałeś poziom oleju? Żeby to dobrze zrobić powinieneś porządnie rozgrzać skrzynię a czasem to wymaga przejechania i 30km. Po zatrzymaniu zmieniasz przełożenia z R na D (z dwa razy) i na koniec na P. Po tym we w miarę krótkim okresie czasu sprawdzasz poziom oleju w skrzyni. Powinien się zawierać w granicach HOT.

zicoh1 napisał(a):załatwić sprawę ale moje obawy są takie po wizycie w subaru Szwecja ze powiedział mi ze oni leja Dextron 3 podał tam jakaś specyfikacje chyba z firmy Middland
Prawdopodobnie ten olej spełnia specyfikację producenta i dlatego z niego korzystają.
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Lis 2021, 15:35

Dzięki za poradę . Sprawdzę poziom wedle wskazówek. Może wszystko jest OK a ja tu panikuje jak dzieciak .
zicoh1
Nowicjusz

20 Lut 2022, 17:08

Najlepsza metoda po zakupie auta z automatem,to upuszczenie oleju do słoika,wystarczy pół litra,niech postoi,jeśli czerwony bez zawiesiny,to szkoda tykać,jeśli ciemny,prawie czarny,to wymiana konieczna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)