Jaki oszczędny diesel (podaję marki do Waszej opinii)

09 Sty 2009, 22:32

Chciałbym kupić jakieś oszczędne auto (5 -6 litrów spalania), tak aby zamknąć się w kwocie 20 tysięcy. Oszczędne czyli dieselka (oczywiście 1.9 tdi). Mam ochotę na VW Golf IV, najlepiej 110 koni, jednak golf nie ma zbyt bogatych środków i wyposażenia, które też biorę pod uwagę. Myślę, więc także o innych uatach:
Audi A3 lub A4 1.9 tdi
Opel astra II 1.7 dti
Vectra B 2.0 dti
Volvo s40 1.9 tdi
Skoda Octavia lub Fabia
Myślę też nad autami japońskimi jednak nie mam w ogóle żadnej wiedzy na ich temat (jakie silniki, jak tam ze spalaniem).
Francuzkie odpadają.
Myślałem też nad fiatem stilo 1.9 jtd, jednak jest dużo negatywnych opinii o Fiacie.
Bardzo więc proszę Was o opinie, może jakoś zebralibyśmy w kupę wszystkie fakty i zdecydowali które auto byłoby najlepsze dla przeciętnego Polaka, nie tylko dla mnie. Bardzo dziękuję za wpisy.
Toolek
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj

09 Sty 2009, 23:10

a może seat leon 1,9 tdi
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

09 Sty 2009, 23:19

Audi A3 . Od Fiata trzymaj się z daleka.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

09 Sty 2009, 23:34

Pierwsza myśl najlepsza. Golf IV zdecydowanie bardzo dobry samochód. I z wyposażeniem to sie do konca nie zgodze, popatrz chciażby tutaj [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] samochod ma wszystko co powinien miec od poduszek, przez pelna elektryke, podgrzewane siedzenia do klimatroniku. Sam mialem golfa IV i powtorze po raz setny- naprawde nigdy mnie nie zawiodl.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

10 Sty 2009, 10:43

Też miałem kiedyś Golfa IV :) i zgodzę się z kolegą. super wyposażenie mnie jednak raz zawiódł :/ komputer pokładowy padł i palił mi ponad 10l :/
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

10 Sty 2009, 23:19

Nie radze astry II. Tata miał kiedyś taką, jako auto służbowe.
W podstawowej wersji nie wygodne fotele, silnik o niskiej kulturze pracy, słaby.

Lepiej poszukaj golfa, leona, albo a3 z 1.9 tdi najlepiej AFN, łatwo można z niego przez wirusa wyciągnąć 130KM.

Rozejrzyj się jeszcze za focusem. Wielu dziennikarzy uważało go za najlepszego kompakta w tamtym okresie. Za 20k. wyrwiesz model po faceliftingu z silnikiem 1.8 TDCi 115KM.

Rodzice mieli foczke, z tym, ze 2.0 GHIA z 1998r z Polskiego salonu. Przez 180000 wymienili rozrząd, tuleje wahaczy x2, tarcze + klocki i tylne drzwi na gwarancji, bo zgniły w wieku 6 lat... :shock:
Dodam, że przy sprzedaży stan techniczny był celujący.
Wr00m
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Różnorodne wersje Golfa na przestrzeni lat
    Debiut Volkswagena Golfa pierwszej generacji w 1974 roku okazał się początkiem imponujących historii pełnej sukcesów. Od tego czasu wyprodukowano ponad 33 miliony egzemplarzy tego modelu. Na szczególne podkreślenie ...

11 Sty 2009, 09:48

Faktycznie focus łądnie się prezentuje, a jak spalanie w tym silniki tddi i w ogóle Fordy? A Monedo? Może i nad tym warto pomysleć.
Toolek
Nowicjusz

11 Sty 2009, 12:32

TDDi to stara i sprawdzona konstrukcja. Pali niewiele i jest dynamiczny. Mondeo mk1 i mk2 z tymi silnikami robiły nierzadko po 400000 i nic im nie było.
Ford zmienił swoją politykę i robi coraz lepsze auta. Kiedyś ford, nie miał szans z VW, a teraz sie to zmieniło. Focus był najlepszym kompaktem w tamtym okresie.
Trzeba uważać na korozje tylnych drzwi i klapy, Inne elementy są dobrze zabezpieczone.

Co do mondeo mk3, to fajny samochód, jednak 2.0 TDCi sporo pali. W silnikach TDCi trzeba uważać na wtryskiwacze, po jak się zepsują, to :roll:
Wr00m
Nowicjusz

11 Sty 2009, 16:22

Jeżeli ford to omijać właśnie te silniki TDCI, wiele złego na tą jednostkę wypisują użytkownicy i pewnie mają troche racji chodzi głównie o jak kolega wcześniej wspomniał padające wtryskiwacze.
Jeśli chodzi o fiata to sam się kiedyś zastanawiałem na stilo i też na początku myślałem stereotypowo że to przecież fiat i nie może być dobry, ale poczytałem troche na forach fiata i portalach gdzie wypowiadają się i oceniają auta użytkownicy i musze ci powiedzieć że wiele dobrego o stilo przeczytałem szczególnie o silniku jtd. Ale nie namawiam cię bo sam nie miałem doczynienia z tym samochodem ale myśle że jest wart uwagi możesz się wybrać na oglądanie i jazde próbną do kogoś żeby samemu ocenić.
pirlo333
Początkujący

11 Sty 2009, 19:25

pirlo333 napisał(a):Jeżeli ford to omijać właśnie te silniki TDCI, wiele złego na tą jednostkę wypisują użytkownicy i pewnie mają troche racji chodzi głównie o jak kolega wcześniej wspomniał padające wtryskiwacze.

Te silniki są wrażliwe na jakość paliwa. Dobrze traktowany silnik, który będzie miał dobre paliwo nie powinien zawieść.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Sty 2009, 19:56

Jesli chodzi o stilo to silniki te są ponoć bardzo! oszczędne. Jednak nie mam przekonania do Fiata, niby mają teraz dużo ładniejsze auta i lepsze technicznie, jednak wciąż nie mają takiej rangi jak np. VW
Dalej: z tego co piszecie to silnik Focusa tddi jest lepszy niż tdci, zawsze myslałem odwrotnie, no ale skoro tak tdci siadają to lepiej szukać tych starszych modeli.
A w ogóle nasuwa mi się taki wniosek żeby ułożyc ranking oszczędnych aut tak do 20 tysięcy. Jak dla mnie najoszczędniejsze i najbardziej niezawodne diesele, na tyle na ile wiedzy posiadam, to na tą chwilę samochody grupy VW (konkretnie Golf IV) oraz grupy Audi np. A3 i A4 (choć z tą a4 to różnie słyszę). A najlepsze silniki 1.9 tdi.
Toolek
Nowicjusz

11 Sty 2009, 20:09

Toolek napisał(a):Jesli chodzi o stilo to silniki te są ponoć bardzo! oszczędne. Jednak nie mam przekonania do Fiata, niby mają teraz dużo ładniejsze auta i lepsze technicznie, jednak wciąż nie mają takiej rangi jak np. VW
Dalej: z tego co piszecie to silnik Focusa tddi jest lepszy niż tdci, zawsze myslałem odwrotnie, no ale skoro tak tdci siadają to lepiej szukać tych starszych modeli.
A w ogóle nasuwa mi się taki wniosek żeby ułożyc ranking oszczędnych aut tak do 20 tysięcy. Jak dla mnie najoszczędniejsze i najbardziej niezawodne diesele, na tyle na ile wiedzy posiadam, to na tą chwilę samochody grupy VW (konkretnie Golf IV) oraz grupy Audi np. A3 i A4 (choć z tą a4 to różnie słyszę). A najlepsze silniki 1.9 tdi.

Nie grupy VW i grupy Ałdi, tylko grupy VAG jak coś, bo przecież skoda, seat, audi i VW to te same auta, różniące się budą i zagospodarowaniem wnętrza. Mechanicznie to to samo.
Wr00m
Nowicjusz

12 Sty 2009, 17:07

A co sądzicie o Audi a3 w porównaniu do a4 (oczywiście 1.9 tdi), któy byłby lepszy?
Toolek
Nowicjusz