Jaki powinienem kupić akumulator do Mistubishi Pajero III

16 Wrz 2012, 12:37

Witam. Mój stary akumulator się rozwalił i musze kupić nowy. Jaki najlepiej kupić akumulator do Mistubishi Pajero 2003 rocznik 3200 cm3 Diesel. Jaki konkretny akumulator byście polecali? Z góry dziękuję za odpowiedz :ok:
Potor123
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 02 1925
Auto: Mitsubishi Pajero III
Silnik: 3200 cm3
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

17 Wrz 2012, 06:59

Ja stałem się zwolennikiem kupowania tańszych akumulatorów i częstszej ich wymiany.Ostatnio facet,ktory zajmuje się nimi profesjonalnie mówił mi,że teraz nawet najbardziej renomowane firmy stosują politykę ograniczania trwałości(wzgledy ekonomiczne).Akumulator powinien być w miarę znanej firmy,i oczywiście ciężki :!: Ja jeśli bedę kupował to raczej akumulator PIAST,dobra firma a ceny konkurencyjne.Kiedyś kupiłem bardzo tani akumulator BUDGET,gdyż przeczytałem na nim,że jest wyprodukowany przez CENTRĘ(,małe wyżłobienie literowe na obudowie,wcześniejmyślałem ,że to China)Spisywał mi się doskonale kilka lat ,sprzedałem Clio z tym akumulatorem.Pamiętaj,kup taki akumulator jaki zaleca producent auta(wartość Ah)Ma być tanio a dobrze.Lepiej jest kupić dobry akumulator połowę taniej od tych z najwyższej półki i wymieniać go wcześniej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Wrz 2012, 07:06

PhantomASA1 napisał(a):kup taki akumulator jaki zaleca producent auta(wartość Ah

nie koniecznie, kup największy jaki mieści sie na tackę, szału nie będzie bo w 3 juz mocno upchane pod maską ale warto upchnąć ciut większy,
co do producenta to polece Yuase :ok: tak przy okazji nie baw się w żadne żelówłki czy hybrydy, kup najzwyklejszego kwasiaka :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Wrz 2012, 12:19

Nigdy w życiu nie kupię aku takiego,który ledwo mieści się na tacce :no: Teraz mam skurczybyka prawie 100 Ah,kupiłem auto z takim dziadem wielkim,jest wiecznie nie doładowany,chociaż auto śmiga po trasach non stop a aku ma dopiero 3 lata.Producent zaleca 75Ah i taki teraz kupię,inaczej taki akumulator kręci rozrusznikiem,zdecydowanie żwawiej. :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Wrz 2012, 13:19

jeździsz plaskaczem nie terenówką, sory ale nie porównuj tego do sztrucla który żre prąd 2 razy szybciej niż Twój, poza tym 3,2 ma trochę więcej do zakręcenia niż mniejsze silniki,
pomijając fakt że jemu potrzebna jest pojemność nie wysoki prąd rozruchowy (a tenże prąd rozruchowy to kręci żwawiej)
pomijając też fakt że w DID alternator jest wstanie obskoczyć nawet 2x75Ah tylko miejsca na akumulatory trzeba szukać
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Wrz 2012, 14:22

Więc ,jaki tam producent zaleca akumulator?!Ja stosowałbym się do zaleceń producenta,czyli ,zdolności alternatora.Mam doświadczenie z przeszłości,że źle dobrany akumulator do alternatora zdecydowanie szybciej potrzebuje cmentarza :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kia Niro Hybrid - test spalania
    Ten kompaktowy crossover jest jedynym w tym zestawieniu reprezentantem innego kraju niż Japonia. Oferowany od 2016 roku przez koncern Kia model Niro jest pierwszym crossoverem tej marki z napędem hybrydowym. W 2019 roku poddano ...