Jaki prostownik do akumulatora polecacie?

04 Gru 2019, 00:48

Witam. Rozglądam się za prostownikiem do akumulatora na prezent dla taty. Budżet myślę, że do jakiś 300zł. Ktoś coś poleca? Zależy mi na tym, żeby w miarę szybko ładował i trochę posłużył :)
Cybul99
Początkujący

Prawo jazdy: 05 01 2018
Auto: Seat Ibiza
Silnik: ASZ
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

04 Gru 2019, 10:52

Cybul99 napisał(a):Zależy mi na tym, żeby w miarę szybko ładował i trochę posłużył
Nie ma czegoś takiego "żeby w miarę szybko ładował". prostownik musi ładować akumulator odpowiednim napięciem a czas jaki na to będzie potrzebny zależy od pojemności akumulatora. Nie możesz go naładować szybciej bo traci na tym bateria.

Jeżeli chodzi o sam prostownik to masz sporo kasy na niego. W tym budżecie kupisz bardzo fajny mokroprocesorowy z rozruchem który będzie w stanie ładować akumulatory nawet o bardzo dużej pojemności.

Zobacz sobie np. AL-FA Qualita Italiana [link do oferty na Allegro wygasł] lub drugi Powermat PM-CD-50RWL [link do oferty na Allegro wygasł] o bardzo podobnych parametrach do pierwszego ma mniejszy prąd rozruchowy ale może ładować akumulatory o jeszcze większej pojemności.

Jeżeli chodzi o prostownik bez funkcji rozruchu to ja osobiście mam taki z Lidla i muszę przyznać że jeżeli chodzi o ładowanie fajnie się sprawdza, a już kilka akumulatorów nim ładowałem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...