Jaki samochód będzie odpowiedni??

25 Sie 2009, 19:41

Witam serdecznie. Szukam samochodu, który będzie służył mi do rożnych wypadów w weekendy i do dojazdu do pracy ( trasa do i z będzie wynosić razem ponad 60 km ). Co za tym idzie szukam autka, które będzie wytrzymałe i mało awaryjne. Cenowo to tak w 8 tysiącach chciałbym się zamknąć. Oraz oczywiście najlepiej by było jakby silnik dobrze trawił gaz ;) Bo jeżdżąc teraz na paliwie to ręce mi opadają... Ale przechodząc do rzeczy interesują mnie następujące modele :

1. Honda Civic V
2. Mazda mx6
3. VW Golf III
4. VW Passat b3 lub b4
5. Audi 80 b4
6. Opel Astra F lub Vectra A

Zaznaczę jeszcze, że kupując samochód chciałbym nim tak z minimum 3 lata pojeździć ;) Proszę o Wasze opinie i serdecznie pozdrawiam ;)
Tonex
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz

25 Sie 2009, 19:44

A zastanawiałes sie nad nissanem almerą? w raportach tuv jedno z pierwszych miesc pod wzgledem małej usterkowosci
jackblackjack
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: wro

25 Sie 2009, 19:49

Dzięki kolego za przypomnienie ;) Zapomniałem dodać że jeżeli ktoś ma jakąś własną propozycje to będzie ona bardzo mile widziana ;)

A Almere już sprawdzam ;D
Tonex
Nowicjusz

25 Sie 2009, 19:56

W Almerach musisz tylko pamiętac o wymianie na czas łancuszka rozrządu ,
Golf i Civic...Auta dla nastoletnich fanów tuningu :)hmmm...szczerze to nie polecam...trafić na niebity egzemplarz z nie cofniętym licznikiem to ciezka sprawa ...
Mazda mx-6...odpukać miej wypadek i szukaj części...płać płać i jeszcze raz płać
jackblackjack
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Sie 2009, 20:01

A jaki silnik byś polecił kolego? I czy z gazem nie byłoby żadnego kłopotu?
Tonex
Nowicjusz

25 Sie 2009, 20:10

A ople hmmm.
W ostatniej produkowanej Vectrze (tą przed insygnią) żeby zmienić spaloną żarówkę mijania przedniego reflektora trzeba było jechać autem do serwisu ,tam serwisant żeby dostać się do żarówi spalonej musiał zdjąć zderzak przedni .Cała operacja trwała około godziny i jej koszt wynosił około 250zł

Jeśli inżynierowie tworzący tą Vectrę brali udział w tworzeniu wymienionych przez ciebie modeli opli lub potomkowie tych imbecyli to odradzam ci tą markę ,bo jeszcze się może okazać że przy złapaniu gumy bedziesz musiał wyciągąc koło przez komore silniaka po jego uprzednim wyjęciu

[ Dodano: Wto Sie 25, 2009 21:17 ]
Ja mysle ze jak sie kupuje tanie używane auto to powinno się je brać z jak najmneijszym silnikiem benzynowym,tansza jest wtedy naprawa przy ewentualnych usterkach/awariach a przecież nigdy tak naprawdę nie wiesz co kupiłeś i usterki moga wystąpić...Z almer to najmniejszy 1.4 jest wystarczający ,bardzo elastyczny .JA mysle ze jak sie porozgladasz na aukcjach to możesz tez od razu z instalacją gazową kupić...Natomiast nie mam pojecia jak silnik almery znosi taką instalacje.Nie mam wiedzy na ten temat
jackblackjack
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najwyższy czas na zmianę opon z letnich na zimowe
    Dla kierowców, którzy korzystają z opon sezonowych, najwyższy czas na zmianę ogumienia z letniego na zimowe. Kierujący w Polsce mają obowiązek dbania o stan techniczny pojazdu, a jego istotnym elementem jest ...
    Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...

25 Sie 2009, 20:36

Dokładnie tak jak mówisz, chce kupić autko które nie będzie miało zbyt dużej pojemności ponieważ nie mam max zniżek a nie chce zbytnio astronomicznych sum wydawać na OC. No chyba że na tatę bym zarejestrował ;) Ale ogólnie mówiąc to tak maksymalnie do 1.8 ( w przypadku passata lub jakiegoś innego większego autka ).
No i oglądałem Almere i szczerze mówiąc ciekawe autko i ładne stylistycznie. Zainteresowało mnie ;) Wielkie dzięki za podrzucenie kolejnej opcji :grin:

[ Dodano: Nie Sie 30, 2009 11:54 ]
Up
Tonex
Nowicjusz