Jaki samochód? Czym się kierować przebieg, rocznik?

06 Paź 2018, 08:38

Witam. Znalazłam dwa samochody które przykuły moja uwagę

1. Hyundai i30 2012r ok 150 tys przebiegu
2. Ford Focus mk3 2011 45 tys przebiegu

I mam dylemat. Ponieważ wiele osób mi mówiło żeby nie kierować się przebiegiem tylko stanem samochodu. Chciałabym zagazować samochód, a gazownik powiedział, ze Hyundai będzie się najbadziej pod lpg nadawał . Aczkolwiek jeśli byłoby male spalanie w granicach 6 litrów to LPG nie musi być. Z tych dwóch samochodów Ford jest pewniejszy bo kupiony w polskim salonie, natomiast Hyundai sprowadzony zza granicy ale tez z pewnej ręki. Poza tym Ford ma bardzo niski przebieg, a boje się trochę tego przebiegu Hyundaia zwłaszcza, ze podobno już nie produkują tak trwałych samochodów jak kiedyś. Czy ktoś może doradzić jak dokonać trafnego wyboru? Oba silniki maja takie same 1.6 ok 105 KM. Najbardziej zależy mi na bezawaryjności.
Delaar
Nowicjusz

06 Paź 2018, 09:07

1. Daj ogłoszenia
2. Podaj budżet i wymagania
3. Szukasz w miarę świeżych aut więc podstawa to VIN i sprawdzenie we wszelkich dostępnych bazach
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Paź 2018, 09:21

Niestety nie mam ogłoszeń bo one nie są wystawione na portalach aukcyjnych, budżet do 30 tys. VIN mam oczywiście ale w przypadku Hyundai przecież niewiele mi wyjdzie bo sprowadzony zza granicy.
Interesuje mnie niska awaryjność to jest priorytet szczególnie jeśli chodzi o silnik, skrzynie, układ kierowniczy resztę da się znieść. Fajnie by było pod LPG ale jak będzie mało spalal to ujdzie bez tego. Minimum 100 KM. Mi bardziej chodził o to czy patrzeć w tym przypadku na Ten przebieg czy on ma faktycznie takie duże znaczenie, bo tylko o to mi chodzi.Dziękuje za rady.
Delaar
Nowicjusz

06 Paź 2018, 09:37

Jeżeli ten Hyundai ma orginalny przebieg, to jeśli ktoś dbał o auto i Ty również będziesz dbać to on spokojnie zrobi jeszcze raz tyle. Moim zdaniem najważniejsze to kierowanie się tym w jakim auto jest stanie oraz ile o nim wiemy i ile z tego może być prawdą.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Paź 2018, 14:53

Dziękuje. A mam jeszcze takie pytanie, co będzie lepszym wyborem i będzie pewniejszego? Samochód kupiony z salonu samochodów używanych od autoryzowanego dealera ale który został wcześniej przez właściciela sprowadzony z Niemiec i oni go odkupili dają 12 miesięcy gwarancji czy np samochód kupiony od prywatnego właściciela/handlarza ale z polskiego salonu serwisowany w aso? W taki salonach samochód używanych tez oszukają czy nie mogą sobie na cos takiego pozwolić?
Delaar
Nowicjusz

06 Paź 2018, 15:14

Delaar napisał(a):co będzie lepszym wyborem i będzie pewniejszego?

na to pytanie nikt ci nie odpowie, nie ma nic pewnego, nowe może się zepsuć a co dopiero używane.
Tych bardzo małych przebiegów to można włączyć podejrzliwość, bo ktoś kupił zrobił 40 tys i sprzedaje ? oczywiście są takie samochody z takimi przebiegami, znam nawet parę samochodów które mają naście lat i 30-40 tys km i kupione jako nowe...no ale właściciel w zasadzie jeździ sporadycznie i trzyma auto w większości w garażu, ale taki samochód przez najbliższe kilka lat nie do sprzedania, a jakby był to i tak nikt nie uwierzy w tak mały przebieg, więc idzie dalej do rodziny.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

06 Paź 2018, 16:06

Kupując nawet nowy samochód w salonie bywają przypadki, iż po roku wychodzi że auto ma np. podwójny lakier, także pewności nie ma nigdy.
mateusz9986
Zaawansowany

06 Paź 2018, 18:35

podwójny lakier to nie jest problem...nieraz zdarza się że auto po lakierowaniu robota ma jakiś defekt i kontroler jakości zleca przelakierowanie całego elementu raz jeszcze i fabrycznie auto ma 2 warstwy lakieru.
później po 10 latach przyjeżdża janusz z miernikiem i twierdzi że było malowane i że była szkoda pomimo że racji nie ma.

następnie ten sam janusz pojedzie oglądać inny egzemplarz gdzie auto było po wymianie 2 drzwi i błotnika na używane pod kolor pod miernik i powie że auto jest w pełnym oryginale pomimo szkody o której nie wie.

Natomiast pytający chce auto o jak najmniejszej bezawaryjności więc nie patrzeć aż tak bardzo na ten lakier bo co ci z lakieru orygnialnego jak tłoki ci się będą przewracać w cylindrze.
andrewb25
Stały forumowicz

06 Paź 2018, 19:03

Trochę racji ale też bywają przypadki gdzie auta są faktycznie uszkodzone a następnie sprzedawane przez salon jako super nówki.
mateusz9986
Zaawansowany

07 Paź 2018, 09:07

Nie wiem co mam zrobić bo jednak 150 tys przebiegu to może być dużo, teraz wiadomo jakie te auta robią, żeby długo nie wytrzymały. A za te sama cenę mam forda fiestę albo focusa od dealera roczniki 2011-2012 z przebiegami około 70-90 tys z salonu polska z książkami serwisowymi. Hyundai jest do autoryzowanego dealera ale niby sprowadzony był. Ale Hyundai za to idealnie pod lpg a Fordy to już chyba nie bardzo. No i wiadomo jaka opinia o Fordsie krąży choć szczerze nie wiem skąd ona się wzięła przecież w swojej marce tez maja chociażby słynne Fordy Mustangi... bardzo dużo sprzedają Fordy Fiesta i to tez mnie zastanawia czemu tyle ich na sprzedaż jest w Hyundai’ow bardzo mało.
Delaar
Nowicjusz

07 Paź 2018, 10:11

Delaar napisał(a):bo jednak 150 tys przebiegu to może być dużo

:lol: nie no bez przesady
Delaar napisał(a):nie wiem skąd ona się wzięła przecież w swojej marce tez maja chociażby słynne Fordy Mustangi.

no proszę cię ...porównywać mustanga do focusa ma się nijak, łączy je chyba tylko to że to auto i to auto, poza tym nic konstrukcyjnie, silnikowo, przeznaczenie itp
andrewb25
Stały forumowicz

07 Paź 2018, 10:21

Forda jest więcej bo więcej się sprzedaję, to auta z pierwszej 5 przy wyborze aut flotowych dla firm. Hyundai jest zdecydowanie mniej popularny dla tego jest go mniej.
Ja przed zakupem szukałem informacji na portalach takich jak [Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie], http://www.automo.pl tam często są pokazane dane z zagranicy czego nie ma na naszym rodzimym portalu http://www.historiapojazdu.gov.pl.
Tak patrzę na wymagania spalania 6l .. moje duże auto jak Mondeo MK4 pali 7l (średnia od 2 lat 6.9l) więc mały Fokus bez problemu sobie z tym poradzi. Kolega ma starszego Fokusa i ma gaz a nowsze to rozwinięcia starszych wersji więc z gazem nie powinno być raczej problemu.
Jeśli chodzi z podwójny lakier to w samochodach po flotowych często robi się polerki (po np. naklejkach na aucie) żeby zniwelować różnice wypalenia od słońca i nakłada się nową warstwę lakieru bezbarwnego żeby lakier wyglądał jak nowy. Miernik lakieru wykrywa to bez problemu jednak grubość takiej powłoki jest niewielka i powinna być regularna na całym aucie.
actchris
Początkujący

07 Paź 2018, 11:19

To nie było porównanie do Mustanga broń Boże tylko chodziło mi to ze Ford ma tak kiepska opinie jako marka a takiego Mustanga słynnego tez wyprodukowali :D
Jednak w Focusie który znalazłam mam przebieg 45 tys z 2011 wiec chyba sie na niego zdecyduje...
Delaar
Nowicjusz

07 Paź 2018, 11:59

Daj linka do tego Fokusa i jak masz VIN, może da się dowiedzieć czegoś więcej o nim.
A opinie o Fordzie to nie wiem skąd bierzesz, to tak samo jak nie kupować Francuzów albo jedzmy g.. bo miliardy much nie mogą się mylić.
Ford to solidna marka i solidne samochody.
actchris
Początkujący

07 Paź 2018, 17:06

Wysłałam Ci vin na priv. Kurczę boje się tylko ze ten focus nie będzie za bardzo jechał bo to 100 KM i czytałam ze to to różnie z tym przyspieszeniem...
Delaar
Nowicjusz