Jaki samochód dla kobiety pomózcie

03 Paź 2012, 18:59

Te marki, które pierwszy raz widzisz na oczy też objaśniłem w nawiasach. Co tu jest niezrozumiałego?

Mówisz Polo, moja opinia - drogie auto, z normalnym żadnym tam super oszczędnym, ani wydajnym silnikiem benzynowym bądź turbodieslem, który znany jest z tego, że jest wytrzymały przy normalnym przebiegu, no właśnie, tylko rzadko kiedy taki bywa. A tak to płacisz głównie za markę, a w środku masz nic innego jak kredens zamiast deski rozdzielczej. Na pewno jest to lepsze propozycja niż C3, ale czy warta? Ja odpowiedź według swego uznania znam, ale Twój osąd tutaj się liczy. Kolejnym minusem są też nie za tanie części, w przedziale cenowym jak za części do japońskich aut, które niby są takie drogie w serwisowaniu.

Co do Citroen'a C3 to Bogu dzięki że Ci odradzali, bo to na prawdę słabe auto z elektrycznym nieczułym wspomaganiem, które tylko jest biedronką na kołach i nic więcej z siebie nie daje, a w dodatku lubi się zepsuć jak to w Cytrynkach bywa. W dodatku patrząc na kierownicę i wyświetlacz człowiek czuje się jakby prowadził nie wiem co - jakiegoś meleksa ? Na uwadze można mieć również niewygodne fotele (nie wiem może ja mam kanciasty zadek, ale to jest pierwszy francuz, w którym mi się źle siedziało.

Według mnie najlepszą opcją byłaby dla Ciebie Toyota Yaris, wyżej przeze mnie prezentowana. Moja siostra taką ma, klima jest, mało pali, elektryczne szyby są. Trochę deska plastikowa, ale da się to wybaczyć jej w zamian za to co daje z siebie. Przede wszystkim funkcjonalność, oszczędność i bezawaryjność. To są 3 imiona tej Toyoty, jeżdżę często nią do szkoły i na prawdę, pomimo że 1.0 silnik to ma 68KM i da się wyprzedzić ciężarówkę, a to wszystko przy spalaniu 5,5l/100km. Regulowana tylna kanapa (na szynie), dzięki której można zwiększyć miejsce w bagażniku. My kupiliśmy ją przy przebiegu, jeśli dobrze pamiętam 96 tyś. km i jak do dzisiejszych 140 tyś. km jedzie bezawaryjnie do przodu. Polecam!
kasztan93
Początkujący

Prawo jazdy: 02 03 2012
Auto: Fiat Cinquecento
Silnik: 704ccm
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
0

03 Paź 2012, 19:00

Powiem Ci tak, chociaż wobec kobiety użycie takich słów świadczy o braku manier, aczkolwiek "racja jest jak d..a, każdy ma swoją". Jeden poleci Ci Polo, bo miał i nie narzekał, ale drugi słyszał, że kolegi znajomego koleżanka miała, i szwankowało. Z każdym autem może tak być.
W mojej rodzinie jest jedno C3 - świetne auto, ma go żona wujka, ale sam wujek zamiast swoim Audi A4 woli jeździć C3. Sąsiadka ma takie Polo - też nie narzeka, ale nie wiem, czy w tej cenie znajdziesz przyzwoity egzemplarz. Co do Clio się nie wypowiem, bo nie znam się, ale raczej Clio III w tej cenie nie znajdziesz.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009
0

03 Paź 2012, 19:20

to ja juz nic nie wiem:((((((((((((((
ewelina87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 1924
Auto: ww
0

03 Paź 2012, 19:24

C3 jest spoko i pasuje do kobiety, zresztą pod spodem to nic innego jak Peugeot 206 który jest notabene produkowany aż do teraz.
Fotel rzeczywiście przypomina taboret ale za to masz fajną wysoką pozycję za kierownicą i po prostu więcej widzisz, szkoda też, że fan grupy Fiata zarzucając elektryczne wspomaganie w C3 zapomniał o fukcji city w Fiatach gdzie naprawdę o jakiejkolwiek precyzji prowadzenia mowy być nie może.
Zresztą hydrauliczne układy kierownicze stosują już tylko marki z wyższej półki od Mercedesa i BMW wzwyż.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

03 Paź 2012, 19:47

Funkcja City jest z przełącznikiem i można ją wyłączyć.A widzę, że nawet zostałem już ochrzczony... A i tak się założę, że jeśli nasz założyciel tematu wsiądzie do C3 to zrezygnuje z niego.
kasztan93
Początkujący

0

03 Paź 2012, 19:50

Przecież sam pisałeś "ulubionej marki, ja tak samo bym bronił Fiatów, Lancii i Toyot. ".
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Crossover Mitsubishi ASX po face liftingu
    W polskich salonach spod znaku Trzech Diamentów zadebiutował właśnie znany i ceniony przez klientów crossover Mitsubishi ASX po face liftingu. W odświeżonym Mitsubishi ASX 2013 unowocześniono przód, tył ...

05 Paź 2012, 12:15

Ford Fiesta mk VI po lifcie, czyli od końca '05. Do 16tyś znajdziesz młody ok. 5 letni egzemplarz z silnikiem benzynowym. Pali nie dużo, zbiera dobre opinie. Natomiast gdybyś chciała w gazie, to tylko silnik 1.3. To starsza konstrukcja ale jako jedyna z fordowskiej palety dobrze znosi LPG.
Przykładowe linki:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Rok produkcji: 2010
0

05 Paź 2012, 17:05

prosze o opienie na ten temat bo fajnie wyglada
ewelina87
Nowicjusz

0

05 Paź 2012, 17:13

1.3 w Fordzie jest strasznie archaiczną konstrukcją i branie takiej fiesty mk VI mija się moim zdaniem z celem . Poza tym na pewno super gazu nie znosi, nie lepiej od konkurentów.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
0

05 Paź 2012, 17:47

[link do Otomoto wygasł] ... 41649.html

prosze o opienie na ten temat bo fajnie wyglada
ewelina87
Nowicjusz

0

05 Paź 2012, 19:20

Galakty, archaiczna konstrukcja jest zawsze tańsza w obsłudze. Poza tym lepiej mieć silnik który mniej się psuje.... a to czy jest to konstrukcja z lat 90 czy nowsza, nie ma dla większości osób znaczenia. Jeśli mechanicy dobrze sobie z tym radzą, części są tanie to wszystko jest OK. Ważne, że samochód wizualnie jest młody a mechanika dość świeża. Mniej bajerów = mniej opcji do zepsucia.

Dlatego też uważam, że do 15tyś, kilkuletnia fiesta to dobry wybór.

Ewelina - nie wiem czy jeździłaś takim Clio ale jak dla mnie jest ono bardzo niewygodne i miały poważne problemy z elektryką, tym bardziej pierwsze modele które balansują na skraju Twojego budżetu. Odpuściłbym.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
0

05 Paź 2012, 19:50

Archaiczna to mało powiedziane, te 1.3 to chodzą jak diesel. Myślę, że Ford jest najmniej korzystną opcją.
Wpadłem na lepsiejszy pomysł niż Ford, a mianowicie:

Jedyny samochód, który kupiłbym od nowości.
kasztan93
Początkujący

0

05 Paź 2012, 20:41

Lata 90? W tych latach powstał silnik benzynowy 1.25 który jest następca konstrukcji 1.3, więc mówimy tu o latach jeszcze wcześniejszych :) Moim zdaniem kupowanie dosyć świeżego samochodu z takim starym silnikiem, który dużo pali, średnio nadaje się do gazu, ma małą kulturę pracy to mijanie się z celem. I mówimy tu o kobiecie, którą takie klekotanie będzie pewnie drażnić ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
0

05 Paź 2012, 21:40

To Clio to sam niewiem,patrząc na allegro to te egzemplarze chodzą jednak troche drożej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
0

14 Sty 2016, 15:39

Też szukam dla siebie samochodu, najlepiej używanego. Przeglądałam sporo ofert i najbardziej podobają mi się te tutaj - http://www.bmw-autopremium.pl/sprzedaz_pojazdow/pojazdy_uzywane/samochody_bmw to samochody używane BMW. Niestety tylu funduszy nie mam, szukam raczej samochodu do 30 tysięcy złotych, najlepiej z automatyczną skrzynią biegów. Jakie modele możecie mi polecić?
aga28
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2010
Auto: Audi a6
Silnik: 1.8 TDI
Typ: Sedan/Limuzyna
0