Jaki samochód do 5-7 tys.

Który z podanych samochodów?

Peugot 206
1
11%
Fiat Punto II
2
22%
Renault Clio II - Benzyna
1
11%
Renault Clio II - Diesel
0
Brak głosów
Honda Civic
3
33%
Opel Corsa
0
Brak głosów
Nissan Almera
1
11%
Inny - podałem w komentarzu
1
11%
Razem głosów : 9

27 Lis 2016, 18:37

Witam, tak jak w temacie szukam samochodu w granicach 5-7tys. złotych.
Przez chwile 4-5 miesięcy miałem samochód dzielony z bratem ale to nie wypaliło i teraz sam chciałbym sobie coś zakupić. Ogólnie rzecz biorąc podobają mi się Hatchbacki, a najbardziej Hyundai i30 , ale cóż nawet używka z 15-20tys. kosztuje, więc uznajmy to za przykład wyglądu samochodów, które poszukuje.
Budżet: 5-7tys. zł
Rejon: Bydgoszcz +/- 50km okolica
Użytkowanie: samochód na dojazdy do pracy 12-15km (w dwie strony), na uczelnie co jakiś czas , ogólnie niewielkie trasy.
Wymagania:
- hatchback,
- w miarę tani w eksploatacji (paliwo+części)
- elektryczne szyby , wspomaganie (czyli podstawa),
- dużo miejsca dla kierowcy ( mam 198cm wzrostu i np w takim Fiat Uno niestety kolanami wgniatałem całe okolice kierownicy oraz głową trochę sufit)
- bezwzględnie rocznik 2000+ im nowszy tym lepszy ale zdaje sobie sprawę że nowszego niż 2004 i tak nie kupie w tej cenie,
- paliwo akurat mi obojętne aczkolwiek, gdzie nie zapytam to na moje "trasy" doradzają mi benzyne.
- Samochód nie musi być "wyścigówką", to że np do setki nie będzie się rozpędzał w kilka sek. i powyżej 130km/h będzie ciężko szedł nie jest dla mnie żadnym minusem.

Z tego co sam się rozglądałem przy tych wymaganiach pojawiają się praktycznie tylko te samochody w mojej okolicy:
Peugot 206 - np. [link do oferty na Olx wygasł]
Fiat Punto II np. [link do oferty na Olx wygasł]
Renault Clio II (głównie diesel) np. [link do oferty na Olx wygasł]
Honda Civic np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Opel Corsa np. [link do oferty na Olx wygasł]
Nissan Almera

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe propozycje to chętnie wysłucham ale proszę tylko nie typu - "Golf III jest super" - prosiłbym chociaż krótko dlaczego jest "super".
Dodatkowo odpadają samochody typu: Golf, BMW czyli te stereotypowe "wieś-wozy" ( bez obrazy dla fanów ale niestety taką wyrobiłem sobie o nich opinie na podstawie codziennych obserwacji)

Trochę sobie poszperałem na forum, ale niestety albo pojawiają się droższe samochody do 10 tys. albo np. preferują większe samochody typu sedan jak Opel Astra, które szczerze do mnie nie przemawiają. Samochód miałby mi posłużyć z 4-5 lat lub do czasu kompletnego rozpadnięcia się :D
Nowy26
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 2011
Auto: Nie mam

27 Lis 2016, 18:51

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] w międzyczasie dorzucić LPG i jeździć
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] trochę wieloodcieniowy ale obejrzeć możesz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] źle nie wygląda

A co do tych linków które podałeś:
Renault kilo szukaj w benzynie
Civic raczej VI gen w tym budżecie możesz szukać 1.5 VTEC albo VII gen ale to w max belce budżetu
Almera tylko N15
Punto może być, ale ten chyba od handlarza.
Kieł
Stały forumowicz

27 Lis 2016, 19:13

Punto może być, ale ten chyba od handlarza.

Niektóre moje linki niestety są od handlarza, ponieważ akurat jak dziś przeglądałem to te od osób prywatnych w nie najlepszym stanie były.

Octavia niestety ale nie taki typ jaki chciałbym zakupić. Preferowałbym coś w stylu właśnie tej Almery, Focusa, czy Hondy.

Co do Nissana Almery to nawet nie będę próbować, może trochę przesadzę teraz ale bałbym się taki składak kupić, nie ważne z jakiego powodu mi powie że je wymienił. Szczególnie, że nawet sprytnie ani w opisie ani w (jak to ująć) parametrach przez które można go wyszukać nie podał nic o tym dlaczego występują różne odcienie nadwozia.

Natomiast tego Focusa ostatniego przez " źle nie wygląda" masz na myśli ogólnie samochód czy widzisz jakieś mankamenty na zdjęciu bo na moje oko w bardzo dobrym stanie, chyba że coś mi umkneło?
Nowy26
Nowicjusz

27 Lis 2016, 19:32

Almerę możesz obejrzeć, nie pasuje mi tylko prawe przednie nadkole - ciemniejsze jakieś.
Kupujesz w końcu auto 16 letnie niedługo 17 więc jakieś kolizje w przyszłości mogły być.

A co do Focusa - nie widać jakichś ubytków czy różnic lakieru albo innych defektów które by niepokoiły.
Kieł
Stały forumowicz

27 Lis 2016, 20:26

oczywiście rozumiem, że mogą się pojawiać jakieś niewielkie wgniecenia lub rysy na samochodzie. Przez tyle lat to na samych marketowych parkingach powinni trochę obtłuc drzwi czy coś ale preferowałbym kupić z oryginalnym lekko wgniecionym lub zarysowanym nadkolem aniżeli z wymienionym i to jeszcze w innym odcieniu, ponieważ mogła być to większa stłuczka, uszkodzenie może nawet koła.
Nowy26
Nowicjusz

27 Lis 2016, 20:54

Masz 2m wzrotsu i wrzucasz Clio, Punto i s-ke? :shock: Minimum kompakt, ale tutaj też niestety szału nie będzie.
Nowy26 napisał(a):Co do Nissana Almery to nawet nie będę próbować, może trochę przesadzę teraz ale bałbym się taki składak kupić, nie ważne z jakiego powodu mi powie że je wymienił. Szczególnie, że nawet sprytnie ani w opisie ani w (jak to ująć) parametrach przez które można go wyszukać nie podał nic o tym dlaczego występują różne odcienie nadwozia.
obstawiam, że zakupy (jakiekolwiek) nie są Twoim konikiem :ok:
Co maił napisać? Auto było rozbite, ale je poskładałem i jest ok? Czy może Niemiec przytarł na parkingu, co jest najbardziej żenującym tekstem ever

Zmień podejście, bo władujesz się na minę
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Lis 2016, 21:19

Młode i wysokie to proponuje Tata Indica
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

27 Lis 2016, 23:48

I strefa zgniotu jak w maluchu :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

27 Lis 2016, 23:49

Masz 2m wzrotsu i wrzucasz Clio, Punto i s-ke? Minimum kompakt, ale tutaj też niestety szału nie będzie.

Niestety nie posiadam wśród znajomych osób z tymi samochodami i sprawdzić tego nie jestem w stanie, więc bazuje na informacjach z różnych for itp. Można znaleźć na nich opinie, że wyższa osoba wchodzi do nich, może nie jest wielce przestronne ale nie schylają się czy nie haczą kolanami.
Poza tym jak napisałem w pierwszym poście : "przy tych wymaganiach pojawiają się praktycznie tylko te samochody w mojej okolicy"
Wybrałem tylko te z ofert, które po samych aukcjach wyglądały na zadbane i dobrze się prezentujące.
Oczywiście mógłbym wybrać większy samochód typu np sedan czy co tam jeszcze jest ale jak napisałem nie podobają mi sie za bardzo te samochody, więc wole mieć mniej miejsca i np fotel odsunąć do tyłu że mi jeden pasażer nie wejdzie jeżeli nie jest dzieckiem, a niżeli męczyć się 4-5 lat z samochodem, który mi się ani odrobinę nie podoba.
Co maił napisać? Auto było rozbite, ale je poskładałem i jest ok? Czy może Niemiec przytarł na parkingu, co jest najbardziej żenującym tekstem ever

Niestety jestem naiwnym człowiekiem i wystawiłbym taki samochód jako powypadkowy z dokładnym opisem zajścia. Ale cóż teraz prawdomówność i szczerość jest traktowane na równi z głupotą :no:
Nowy26
Nowicjusz

28 Lis 2016, 00:03

Ale to nawet na chłopski rozum - małe auto=mało miejsca, cudów i perpetum mobile nie ma.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lis 2016, 00:17

"Mały samochód - mało miejsca" , w większości przypadków będziesz mieć racje ale Focusem - niby mały 3 drzwiowy - jeździłem źle nie było ale tak jak napisałem jedna osoba mniej z tyłu usiądzie. Pogodziłem się z tym faktem.
Hyundaiem i30 (z pierwszego postu) jechałem raz i przyznaje sporo miejsca było i nawet ten pasażer wejdzie. Tak więc pomimo że mały samochód dało radę to miejsce "znaleźć". W starszych modelach też się znajdą małe egzemplarze typu hatchback z dostateczną ilością miejsca. Jeżeli znasz jakieś spoza listy jestem otwarty na propozycje. Nie znam sie za bardzo, dlatego zdecydowałem się na pytanie po forach.
Nowy26
Nowicjusz

28 Lis 2016, 00:30

Punto a Focus to... Dwa różne światy. Segment C nie jest mały, to już normalny samochód.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Lis 2016, 00:41

Punto, Corsa, Ibiza, 206, Clio i jeszcze kilka innych - auta miejskie, stworzone z myślą o taniej jeździe, które mają zmieścić się w każdej wolnej przestrzeni do parkowania. Nie mają wiele wspólnego z komfortem.
Focus, Gulf, Civic, Corolla, Megane itp - auta kompaktowe, uchodzą za najbardziej uniwersalne. Nie są za duże, przez co w mieście ok, ale podołają też dłuższym trasom w kilka osób.

Miałem kiedyś (nie)przyjemność jechać Fabią trasę 100km tam i na zad. W jedną stronę jako pasażer, w drugą jako kierowca. Niby było to 100km, a ja mam tylko 180cm i jestem raczej drobnej postury, ale w tej Fabii chciałem dostać ku.wicy.
Najlepiej będzie jak ruszysz się sprzed komputera i potestujesz trochę wozy to będziesz wiedział o co mi chodzi :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika